Οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το 2025

Φυσικές καταστροφές: Οι οικονομικές ζημιές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το 2025, σύμφωνα με τη Swiss Re

Epilogestv

Epilogestv

Οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το 2025, στα 220 δισεκ. δολάρια, παρά τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και τις καταιγίδες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Swiss Re.

Το ποσό για τις ασφαλιστικές ανήλθε σε 107 δισεκ. δολάρια, μειωμένο κατά 24,1%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική αντασφαλιστική εταιρία.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στην περίοδο των κυκλώνων στον βόρειο Ατλαντικό, που ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2024 με τους κυκλώνες Ντέμπι, Χέλεν και Μίλτον.

Το 2025, η καταιγίδα που προκάλεσε τις υψηλότερες ζημιές ήταν η Μελίσσα που κατέστρεψε την Τζαμάικα και έπληξε την Αϊτή και την Κούβα, με τις ασφαλισμένες ζημίες να εκτιμώνται «έως τα 2,5 δισεκ. δολάρια», σύμφωνα με την ελβετική αντασφαλιστική. Με ριπές ανέμων που έφθασαν τα 298 χιλιόμετρα την ώρα, ο κυκλώνας αυτός κατηγορίας 5 προκάλεσε σημαντικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Στην περίοδο κυκλώνων και τυφώνων του 2025 καταγράφηκαν 13 καταιγίδες, με 3 κυκλώνες κατηγορίας 5 (Έριν, Ουμπέρτο και Μελίσσα) αλλά «για πρώτη φορά σε 10 χρόνια» κανένας δεν έφθασε στις ΗΠΑ, γεγονός που εξηγεί για το ποιο λόγο το κόστος ήταν σημαντικά μικρότερο.

Η ελβετική αντασφαλιστική διευκρινίζει ωστόσο ότι, αν και τα κόστη ήταν μικρότερα, το 2025 ήταν η έκτη συνεχής χρονιά κατά την οποία οι ζημιές που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές για τις φυσικές καταστροφές ξεπερνούν το όριο των 100 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ άλλων λόγω των καταιγίδων που παραμένουν σε «ανοδική πορεία».

Advertisement
MEGA

Το 2025, το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες από τις καταιγίδες, που μπορεί να συνοδεύονται από σφοδρές ριπές ανέμων, χαλάζι, ανεμοστρόβιλους ή πλημμύρες, έφθασε τα 50 δισεκ. δολάρια, καθιστώντας το έτος αυτό τη χρονιά με το τρίτο υψηλότερο κόστος για καταιγίδες μετά το 2023 και το 2024.

Η Swiss Re σημειώνει ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 83% των ζημιών που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, με 89 δισεκ. δολάρια ασφαλισμένων ζημιών, εκ των οποίων 40 δισεκ. δολάρια για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες.

Η νοτιοανατολική Ασία επλήγη πρόσφατα από σοβαρές πλημμύρες, κυρίως στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, με τη Swiss Re να μην δίνει ακόμα εκτίμηση σε αυτή τη φάση.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video