Γ. Οικονόμου: Οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται ξέρουν πολύ καλά ποιον ψηφίζουν και γιατί τον ψηφίζουν
Date:
«Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται ξέρουν πολύ καλά ποιον ψηφίζουν και γιατί τον ψηφίζουν» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το δημοσίευμα της Guardian που αναφέρεται σε ομάδα ειδικών που χειραγωγεί τις εκλογές. «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα που να κάνει τέτοια δουλειά στην ελληνική κοινωνία. Αν έχει ενδιαφέρον η συζήτηση αυτή είναι ότι προσπαθούν διάφοροι και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση να οικοδομήσει μια πλατφόρμα δικαιολόγησης της επερχόμενης πολιτικής ήττας. Όλα τα υπόλοιπα είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» σημείωσε.
«Στο σκέλος και στη διάσταση που περιγράφονται παράνομες πράξεις, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αξιολογήσει την βαρύτητα των δημοσιευμάτων αυτών και θα κάνει αυτά που είναι να κάνει, αλλά επί της ουσίας είναι αδιανόητο και εκτός κάθε λογικής και κάθε πραγματικότητας να υπονοεί κάποιος ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αλλοιώσουν την βούληση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας κατάλληλα για σίριαλ και ταινίες αλλά μακριά από την πραγματικότητα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτά δεν συμβαίνουν στη χώρα μας.
Για την επίσκεψη Μπλίνκεν ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι μια σημαντική επίσκεψη και ότι οι σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο της τελευταίας περιόδου. «Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει την συνεννόηση, επιδιώκει συνθήκες σταθερότητας και ηρεμίας. Έχουμε αναδείξει τα ειλικρινή και αυθεντικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών προς τον τουρκικό λαό, έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό και προς την τουρκική ηγεσία έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφοράς που έχουμε, δεν είναι η ένταση, η προκλητική ρητορική, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υπάρχουν άλλοι δρόμοι και άλλοι οδοί. Η Ελλάδα επιδιώκει την σταθερότητα και ταυτόχρονα βεβαίως είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την διεκδίκηση την υπεράσπιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τα επιδόματα που ανακοινώνει η κυβέρνηση έχουν να κάνουν με το χρόνο των εκλογών είπε «Ανακοίνωσα επτά ακόμη πολιτικές στήριξης της ελληνικής κοινωνίας τις οποίες δεν πιστεύω ότι θεωρεί κάποιος ότι είναι περιττές δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο δοκιμασίας για μεγάλα κοινωνικά στρώματα».
«Είναι μέτρα που γίνονται από το περίσσευμα της οικονομίας και όχι από την υπερφορολόγηση ή τα δανεικά. Σε ότι αφορά τον εκλογικό χρόνο τα έχουμε πει και άλλες φόρες δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την συνάντηση Τσίπρα -Στουρνάρα αφού σημείωσε ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που ο κ. Τσίπρας ήθελε να παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο ανέφερε «πάντοτε οι συναντήσεις θεσμικών προσώπων έχουν ενδιαφέρον. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και πως ο κ. Τσίπρας θα την προσεγγίσει».
Για την συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο που αφορούσε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ήταν μια συζήτηση η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, δύο ομάδων που αντιπολιτεύονται το ΕΛΚ, και ότι έχει ξαναγίνει άλλη μια συζήτηση αντίστοιχη τον Ιανουάριο για την Ισπανία.
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς σε δηλώσεις ευρωβουλευτών από την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ισπανία αλλά θεσμικών παραγόντων εκ μέρους της προεδρίας του κοινοβουλίου και εκ μέρους της ευρωπαϊκής επιτροπής προκειμένου όπως είπε να υπάρχει μια ευρύτερη αντίληψη του τι συνέβη χθες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και για να αναδείξει ότι απέχει πολύ η συζήτηση που έγινε από την αντιπολιτευτική εικόνα που ορισμένοι θέλουν να διαμορφώσουν και από την επίπονη προσπάθειά τους να διασύρουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Ακούστηκαν μια σειρά από αντιλήψεις και ακούστηκε και ο αντίλογος και από ευρωβουλευτές και θεσμικούς παράγοντες» σημείωσε.
Για το εάν η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη μετά από όσα είπε, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η ΝΔ διεκδικεί και θα πετύχει καθαρή και αυτοδύναμη εντολή. Τέλος για την συζήτηση με τους καλλιτέχνες σημείωσε ότι ήταν πολύ δημιουργική, και υπήρχαν θέματα που δεν είχαν κατανοηθεί και ξεκαθαρίστηκαν. «Πάντοτε ο διάλογος οδηγεί σε θετικές λύσεις και εξελίξεις» σημείωσε.
Γ. Οικονόμου: Επιστρέφουμε κάθε πρόσθετο ευρώ στην κοινωνία που δυσκολεύεται από τις συνθήκες της εισαγόμενης ακρίβειας
«Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας έθεσαν σε εφαρμογή διαδοχικές πολιτικές στήριξης της κοινωνίας με έμφαση φυσικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάναμε εξαρχής ξεκάθαρο ότι η στήριξη αυτή θα συνεχίζεται για όσο διαρκεί η κρίση και για το σκοπό αυτό θα αντλούμε -αλλά είχαμε σημειώσει ότι δεν θα παραβιάζουμε- τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας ώστε να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε ότι παράλληλα διευρύνονται τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. «Με απλά λόγια προοδεύει η οικονομία μας και μετατρέπουμε αυτόματα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε κοινωνικό κεκτημένο, επιστρέφοντας κάθε πρόσθετο ευρώ στην κοινωνία που δυσκολεύεται από τις συνθήκες της εισαγόμενης ακρίβειας», τόνισε.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στις πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των συνταξιούχων, των οφειλετών, των αγροτών και γενικότερα της κοινωνίας, δηλαδή στις επτά νέες παρεμβάσεις, που ανέρχονται αθροιστικά στα 800 εκατ. ευρώ. Αφορούν όπως είπε:
1. Χορήγηση μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς (με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου) ή η αύξηση που πήραν ήταν μικρότερη του 7%. Η ενίσχυση διαμορφώνεται από τα 200 έως τα 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν.
2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία είχε νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023.
3. Συνεχίζεται και για το 2023 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους αγρότες ο με στόχο τον περιορισμό του αυξημένου κόστους και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
4. Επιταχύνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας και όλων των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογα διαμορφώνεται και στα υπόλοιπα κομμάτια για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Αφορά, πρώτον, την επανένταξη σε ρύθμιση όσων έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Και, δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου σχήματος για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα.
7. Προωθούνται με τροπολογία που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή ρυθμίσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους καλλιτεχνών για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Αναφέρθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι υπήρξε μια διαχρονική αδιαφορία του ελληνικού κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός στην αρχική τοποθέτησή του το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω απ’ αυτά. Υπογράμμισε επίσης τη διάθεση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε χρόνιες παθογένειες ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών ως προς τη δυνατότητα που παρέχεται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση κι όσο δεν αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από δυόμισι ώρες έγινε δημιουργικός διάλογος και προέκυψαν τα ακόλουθα:
– Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
– Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου του συνόλου των αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
Ο κ. Οικονόμου μίλησε στη συνέχεια για τον πληθωρισμό και το καλάθι του νοικοκυριού επισημαίνοντας ότι συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 7%, έναντι 7,2% τον Δεκέμβριο, 8,5% το Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.
«Είναι σημαντικό ότι έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη», τόνισε, από το μέσο όρο που ανήλθε τον Ιανουάριο στο 8,5%.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε., οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,9%. Στην Ολλανδία, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Ιανουάριο υπολογίζεται στο 8,4%. Στην Πορτογαλία, που πληθυσμιακά και οικονομικά μοιάζει πολύ με την Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6%.
Αναμφίβολα σημαντική είναι και η συμβολή από το Καλάθι του Νοικοκυριού που διανύει τη 16η εβδομάδα του, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα χορήγησης μιας ακόμα ενίσχυσης, του Market Pass, η οποία θα καλύψει το 85% των νοικοκυριών.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει η χώρα μας στην Τουρκία.
Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
Στήριξη της κοινωνίας με 7 νέες παρεμβάσεις
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας, έθεσαν σε εφαρμογή διαδοχικές πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, με έμφαση φυσικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάναμε εξαρχής ξεκάθαρο ότι η στήριξη αυτή θα συνεχίζεται, για όσο διαρκεί η κρίση και για το σκοπό αυτό θα εξαντλούμε, αλλά είχαμε σημειώσει ότι δεν θα παραβιάζουμε, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, ώστε να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες.
Παράλληλα, με γνώση, με σύνεση, συνεχώς διευρύνουμε τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Με απλά λόγια, προοδεύει η οικονομία μας και μετατρέπουμε αυτόματα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε κοινωνικό κεκτημένο, επιστρέφοντας κάθε πρόσθετο ευρώ στην κοινωνία που δυσκολεύεται από τις συνθήκες της εισαγόμενης ακρίβειας.
Η καλή πορεία της οικονομίας μας, το ακόμη καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, αλλά και η φετινή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει -όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- σε πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των συνταξιούχων, των οφειλετών, των αγροτών και γενικότερα της κοινωνίας. Πρόκειται για 7 νέες παρεμβάσεις, που φτάνουν συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ και αφορούν:
1ον. Χορήγηση μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου ή η αύξηση που πήραν ήταν μικρότερη του 7%. Η ενίσχυση διαμορφώνεται στα 200, 250 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν.
2ον.Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ., η οποία έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
3ον. Συνεχίζεται και για το 2023 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με στόχο τον περιορισμό του αυξημένου κόστους και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
4ον. Επιτάχυνση στην καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Επιταχύνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ, όσο και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, αλλά και όλων των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
5ον. Αύξηση, αλλά και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος και ανάλογα διαμορφώνεται και στα υπόλοιπα κομμάτια για την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και σε εργαζομένους στο Πυροσβεστικό Σώμα.
6ον. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές. Αφορά πρώτον την επανένταξη σε ρύθμιση όσων έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων της προηγούμενης περιόδου ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Δεύτερον, αφορά στη δημιουργία ενός νέου σχήματος για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα.
7ον.Προωθούνται -με τροπολογία που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή- ρυθμίσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα:
-Καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση της μη συναίνεσης προτεινόμενης ρύθμισης που παράγει ο γνωστός αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων που αρνούνται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται, δηλαδή, δημόσια ανάρτηση και αιτιολόγηση του αποτελέσματος σε ειδική πλατφόρμα.
-Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως για παράδειγμα νοικοκυριά που έχουν ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.
-Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων (π.χ. οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση) που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
-Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλετών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισής τους το οποίο διαμορφώνεται στο 3%, σταθερά, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μέχρι σήμερα.
Τα προβλήματα είναι εδώ και επιμένουν. Όμως, εδώ είναι και η κυβέρνηση. Με σχέδιο, με επαγγελματισμό, με τεχνογνωσία, με υπευθυνότητα, κυρίως με ενσυναίσθηση και οι πρωτοβουλίες της αυτές θα αναδείξουν ότι θα είμαστε ισχυρότεροι και ανθεκτικότεροι από τα εισαγόμενα προβλήματα, από τις εισαγόμενες κρίσεις που επιμένουν να δημιουργούν δυσκολίες στον οικονομικό βίο της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε πει, το τηρούμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή ότι από τις κρίσεις και τα προβλήματα θα βγούμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω. Η αλληλεγγύη μας είναι έμπρακτη και ουσιαστική και αναδεικνύεται μέσα από τους νόμους, τις πολιτικές και τις θεσμικές μας παρεμβάσεις.
Συνάντηση πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών: Η κυβέρνηση είναι εδώ για να βρούμε λύσεις
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου. Όπως τόνισε στο ξεκίνημα της συνάντησης ο πρωθυπουργός, υπήρξε μια διαχρονική αδιαφορία του Κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Η κυβέρνησή μας είναι εδώ όχι για να συνεχίσει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά για να βρούμε λύσεις.
Επανέλαβε ο πρωθυπουργός ότι το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημιούργησε τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών, δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε φυσικά τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά. Οι προσλήψεις καλλιτεχνών για την άσκηση της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας, για καλλιτεχνικό έργο, εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, από το ΑΣΕΠ, αλλά και από το ενιαίο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία που ψηφίσαμε, αφαιρώντας από το Προεδρικό Διάταγμα οτιδήποτε αφορούσε τους καλλιτέχνες, έχουμε γυρίσει στην κατάσταση που ίσχυε πριν από τη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Υπογράμμισε, επίσης, ο πρωθυπουργός την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει λύση σε χρόνιες παθογένειες -όπως είπαμε, δεν είμαστε εδώ για να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί- στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης. Τόνισε, ωστόσο, με ειλικρίνεια ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Στη συνάντηση, η οποία κράτησε πάνω από 2,5 ώρες, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος διάλογος -ήταν μια πολύ δημιουργική συνάντηση- για την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Και αυτό αποτέλεσε κοινό τόπο όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή συνάντηση. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα:
– Η ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, κρατικής σχολής, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες, όπως συμφωνήθηκε χθες, ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, με ορίζοντα το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων και από άλλες συναφείς ιδιότητες.
– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά στη διαφοροποίηση μισθολογικά, αλλά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και άλλων συναφών δραστηριοτήτων στο Δημόσιο.
-Υπήρξε συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή της δυνατότητας του συνόλου των αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών να μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να εγγράφονται στο 3ο εξάμηνο των αντιστοίχων τμημάτων ΑΕΙ.
Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά μάχες, δεν βάζει απέναντι τους καλλιτέχνες, σέβεται την προσφορά τους στον Πολιτισμό.
Η κυβέρνηση σέβεται τον καλλιτεχνικό κόσμο το αποδεικνύει έμπρακτα. Προχωράμε μαζί τους στη αναζήτηση δημιουργικών λύσεων για χρόνια προβλήματά τους.
Για τον πληθωρισμό και το «Καλάθι του Νοικοκυριού»
Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υποχώρησε στο 7% έναντι 7,2% το Δεκέμβριο, 8,5% το Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% το Σεπτέμβριο. Είναι σημαντικό ότι έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, κάτω από το μέσο όρο που ανήλθε τον Ιανουάριο στο 8,5%. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε., οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,9%. Στην Ολλανδία, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Ιανουάριο υπολογίζεται στο 8,4%. Στην Πορτογαλία, που πληθυσμιακά και οικονομικά συμβαδίζει με τη χώρα μας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6%.
Στη συγκράτηση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά παίζουν ρόλο διάφορες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Αναμφίβολα, έχει τη δική του συμβολή και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που διανύει την 16η εβδομάδα του.
Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χθες Τετάρτη, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι» μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές σε ποσοστό 96,82%. Συγκεκριμένα: Από το σύνολο των 882 προϊόντων που υπάρχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», τα οποία είναι απολύτως συγκρίσιμα: στα 51, (ποσοστό 5,78%) η τιμή μειώθηκε, στα 803, (ποσοστό 91,04%) παρέμεινε σταθερή και σε 28, (ποσοστό 3,17%) υπήρξαν μικρές αυξήσεις.
Υπογραμμίζεται ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ανοίξει η πλατφόρμα χορήγησης του Market Pass, δηλαδή της ενίσχυσης με ποσοστό 10% επί των αγορών νοικοκυριών από σούπερ-μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η ενίσχυση θα καλύψει το 85% των νοικοκυριών -είναι μια πολύ μεγάλη περίμετρος- και επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα, οι πόροι, προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων. Από φορολόγηση των υπερεσόδων δύο επιχειρήσεων, θα ενισχυθεί το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.
Όπως κάναμε και με το ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι και με τα αγαθά, προχωρούμε σταδιακά -συνεχίζουμε την προσπάθεια- στην απάλυνση, στην προσπάθεια περιορισμού, μετριασμού του απωτυμάτος της ακρίβειας στη ζωή των νοικοκυριών. Διαρκή μας μέριμνα είναι η ελάφρυνση του καταναλωτή, όσο το επιτρέπουν οι περιστάσεις.
Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Τουρκία
Η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς και ανταποκρίνεται στο αίτημα των τουρκικών αρχών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
‘Αμεσα, μετά τον σεισμό, με εντολή του πρωθυπουργού ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κατσανιώτης, ανέλαβε για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης τον συντονισμό για την συγκέντρωση και την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Στις 8 Φεβρουαρίου η Ελλάδα απέστειλε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και φυσικά να μετακινηθούν σε διάφορα σημεία.
Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου.
Επίσης στις πληγείσες περιοχές μετέβησαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της ΕΜΑΚ.
Χθές, 15 Φεβρουαρίου, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 4 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης που μας υπέδειξαν οι τουρκικές αρχές και συγκέντρωσε η ΚΕΔΕ. Πρόκειται για είδη που θα χρησιμοποιήσουν οι πολίτες, θα κατανείμουν οι τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση των αναγκών μετά από αυτή την τραγωδία.
Επαναλαμβάνω, η χώρα μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε και θα εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού, στην αντιμετώπιση αυτών των τραγικών συνεπειών της μεγάλης καταστροφής.
Πηγή ΑΠΕ