25.4 C
Serres

Γ. Φλωρίδης: Ιστορική τομή η διατύπωση γνώμης των δικαστικών για τη ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων

Date:

Ως ιστορική τομή περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη συμμετοχή των ανωτάτων δικαστηρίων στην επιλογή των ηγεσιών της Δικαιοσύνης. Τοποθετούμενος, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις», ο κ. Φλωρίδης έδωσε έμφαση στο άρθρο 27, το οποίο παρέχει στην Ολομέλεια των οικείων ανωτάτων δικαστηρίων, τη δυνατότητα να διατυπώνει γνώμη για την επιλογή της ηγεσίας του αντίστοιχου δικαστηρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Φλωρίδης, η ρύθμιση αυτή αποτελεί ιστορική και μοναδική τομή στα 200 χρόνια από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Σημείωσε μάλιστα ότι αποτελεί την καλύτερη δυνατή ρύθμιση στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος, που προβλέπει ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό το οποίο αποφασίζει τελικά για την επιλογή των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. «Επειδή γίνεται αναφορά σε θεσμικές λειτουργίες, κυρίως των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πείτε μου, σε ποιες χώρες υπάρχει πιο προωθημένη διάταξη από αυτή;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Γνωμοδότηση ζητάτε, και όχι ουσιαστική συμμετοχή του σώματος των ανωτάτων δικαστικών, θεωρώντας ότι με αυτόν τον επικοινωνιακό τρόπο θα κατορθώσετε να ξεγλιστρήσετε από τη συμμόρφωση της χώρας στις οδηγίες και τη λήψη μέτρων που συστήνει το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ο αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να αποφύγει μία νέα ηχηρή επίπληξη για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην χώρα μας, καλώντας την κυβέρνηση σε μια συναινετική συνταγματική αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μακριά από την πάγια και υπερώριμη διεκδίκηση για την παύση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μααρία Κομνηνάκα.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Γραμμένος είπε ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η ψηφοφορία των ανώτατων δικαστικών από τη στιγμή που δεν δεσμεύει το υπουργικό συμβούλιο.







Ο αγορητής της “Νίκης”, Γεώργιος Ρούντας είπε ότι με την παραπάνω διάταξη «το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο», και ότι στην ουσία αποφασίζει η κυβέρνηση, δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Η παρούσα διάταξη δεν αλλάζει κάτι ουσιωδώς στη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης είπε ο αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που πρότεινε την αναζήτηση λύσης σε ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα.

Η αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου είπε ότι το άρθρο 27 δεν μπήκε στη διαβούλευση, ενώ έκανε λόγο για κυβερνητική μεθόδευση συσκότισης.

Τέλος, ο αγορητής της ΚΟ “Σπαρτιάτες”, Πέτρος Δημητριάδης πρότεινε τη δημιουργία ενός σώματος εκλεκτόρων με δικαστές και βουλευτές, και να μην υπάρχει παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτικήΓ. Φλωρίδης: Ιστορική τομή η διατύπωση γνώμης των δικαστικών για τη ηγεσία...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Παρέμβαση της Α. Σδούκου για τις υψηλές τιμές ενέργειας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας που παρατηρούνται στην...

Μητσοτάκης: Δεν αποφασίζω μόνος, χρειάζεται Πρόεδρος Δημοκρατίας με ευρύτερη αποδοχή

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται ευρύτερη αποδοχή, είπε ο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα