Μετά τον εμπρησμό που είχε στόχο μια συναγωγή σήμερα το πρωί στη Γαλλία, ο ύποπτος διαφεύγει ακόμη και η εισαγγελία αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει αναλάβει την υπόθεση. ... Περισσότερα

Γαλλία: Επίθεση σε συναγωγή της πόλης Λα Γκραντ-Μοτ, σε εξέλιξη οι έρευνες

Epilogestv

Epilogestv

Μετά τον εμπρησμό που είχε στόχο μια συναγωγή σήμερα το πρωί στη Γαλλία, ο ύποπτος διαφεύγει ακόμη και η εισαγγελία αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει αναλάβει την υπόθεση.

Μεταξύ 8 και 8.30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 9 και 9.30 ώρα Ελλάδας), δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στον περίβολο της συναγωγής Μπεθ Γιαακόβ της πόλης Λα Γκραντ-Μοτ της νότιας Γαλλίας, σε μια γειτονιά του παραθαλάσσιου θέρετρου, εξηγεί η Εθνική Εισαγγελία καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ανακοίνωση. Δύο επιπλέον εστίες φωτιάς σημειώνονται στο επίπεδο δύο θυρών πρόσβασης στο κτίριο.

“Αρκετές εστίες φωτιάς αναφέρθηκαν στη χωροφυλακή από κατοίκους της περιοχής στις 8.21 το πρωί”, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της νομαρχίας, η οποία εκπροσωπεί το κράτος στον νομό, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το κτίριο κατοικούν ο ραβίνος της συναγωγής αλλά και άλλοι άνθρωποι “χωρίς να έχουν κάποια σχέση με την εβραϊκή κοινότητα”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι φωτιές αυτές είχαν στόχο δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε μια εσωτερική αυλή του κτιρίου, μια πέργκολα που χρησιμεύει ως κοινωνικός χώρος με μπάρμπεκιου, καθώς και την ίδια την πόρτα της συναγωγής και αυτή μιας αίθουσας συναθροίσεων. Μια πέμπτη εστία φωτιάς αναφέρθηκε, σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το κτίριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας, μια φιάλη υγραερίου που υπήρχε σε ένα από τα πυρπολημένα αυτοκίνητα εξερράγη. Σύμφωνα με πηγή της νομαρχίας, άλλες τέσσερις φιάλες υγραερίου, δύο μεγάλες και δύο μικρές, βρίσκονταν κάτω από την πέργκολα, κοντά στο μπάρμπεκιου, εκ των οποίων η μία φέρεται να εξερράγη επίσης.

Η συναγωγή Μπεθ Γιαακόβ Ατλάν, που βρίσκεται σε μονώροφο κτίριο σε μια γειτονιά της πόλης Λα Γκραντ-Μοτ, εγκαινιάστηκε πριν από δώδεκα χρόνια με πρωτοβουλία δύο αδελφών με καταγωγή από την Αλγερία.

Την ώρα του περιστατικού, στο κτίριο βρίσκονταν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ραβίνος, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Ένας δημοτικός αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη.

Σάββατο σήμερα, και η λειτουργία του Σαμπάτ ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της συναγωγής. “Υπήρχε πραγματική βούληση να υπάρχουν θύματα, να σκοτώσουν”, δήλωσε η Πέρλα Ντανάν, η πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Οξιτανίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Θα μπορούσε να ήταν η ώρα της λειτουργίας αν ήταν χειμώνας”.

“Υπάρχει πλήθος παραθεριστών στο Λα Γκραντ-Μοτ και στην παραλία που έρχονται να προσευχηθούν εδώ”, τόνισε η Ντανάν.

“Μπορούμε να θεωρούμε ότι γλιτώσαμε από την απόλυτη τραγωδία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έφθασε στη Λα Γκραντ-Μοτ το απόγευμα.

Advertisement
MEGA

Στις εικόνες από τις κάμερες βιντεοεπιτήρησης της συναγωγής, ένας άνδρας, σχετικά νέος, διακρίνεται την ώρα που φεύγει τρέχοντας από τις εγκαταστάσεις, μετά την πυρκαγιά και την έκρηξη. Εχει το πρόσωπό του ακάλυπτο, μια κόκκινη κεφίγια στο κεφάλι του και μια παλαιστινιακή σημαία γύρω από τη μέση του, κρατά σε κάθε του χέρι ένα πλαστικό μπουκάλι μεταλλικού νερού που περιέχει ένα κιτρινωπό υγρό.

Στη ζώνη μοιάζει να προεξέχει το κοντάκι ενός όπλου. Πιθανόν ένα 9 χιλιοστών, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή. “Γίνονται τα πάντα για να βρεθεί ο δράστης”, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η εθνική εισαγγελία αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανέλαβε την υπόθεση στις 11 το πρωί, αρχίζοντας έρευνες για απόπειρα ανθρωποκτονιών με τρομοκρατικό κίνητρο, καταστροφές με επικίνδυνα μέσα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τρομοκρατικό κίνητο και σκοπό την προετοιμασία εγκλημάτων σωματικής βλάβης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ Σερρών: Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη - video

09/03/26 10:47 μμ

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ Σερρών: Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη – video

Σέρρες: Κατάλληλο για πόση το νερό σε Ν. Σούλι και Δαφνούδι - video

09/03/26 10:37 μμ

Σέρρες: Κατάλληλο για πόση το νερό σε Ν. Σούλι και Δαφνούδι – video

«Καμία ανοχή στη βία»: Ηχηρό μήνυμα από μαθητές στις Σέρρες - video

09/03/26 10:31 μμ

«Καμία ανοχή στη βία»: Ηχηρό μήνυμα από μαθητές στις Σέρρες – video

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας – 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

09/03/26 10:22 μμ

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας – 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

Πήρε τη νίκη ο Πανσερραϊκός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης - video

09/03/26 9:43 μμ

Πήρε τη νίκη ο Πανσερραϊκός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης – video

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η πρώτη λαϊκή αγορά στο Ν. Σούλι Σερρών - video

09/03/26 9:32 μμ

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η πρώτη λαϊκή αγορά στο Ν. Σούλι Σερρών – video

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Προτεραιότητα η προστασία των νοικοκυριών και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»

09/03/26 9:25 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Προτεραιότητα η προστασία των νοικοκυριών και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»

ΕΚ ΣΕΡΡΩΝ: Γέφυρες Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και τη Συνύπαρξη στις Σέρρες

09/03/26 9:12 μμ

ΕΚ ΣΕΡΡΩΝ: Γέφυρες Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και τη Συνύπαρξη στις Σέρρες

«Θέτοντας Όρια: Η Πρόληψη ως Αντίδοτο στην Ανήλικη Παραβατικότητα» - Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς στη Νιγρίτα Σερρών

09/03/26 9:03 μμ

«Θέτοντας Όρια: Η Πρόληψη ως Αντίδοτο στην Ανήλικη Παραβατικότητα» – Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς στη Νιγρίτα Σερρών

38η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

09/03/26 8:58 μμ

38η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

09/03/26 8:50 μμ

Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Χατζηβασιλείου: Ιστορική η συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Η Ελλάδα χτίζει τόξο ασφαλείας

09/03/26 8:45 μμ

Χατζηβασιλείου: Ιστορική η συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Η Ελλάδα χτίζει τόξο ασφαλείας