9.3 C
Serres

Γαλλία: Έβγαλαν από τα νερά του Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα

Date:

Η λευκή φάλαινα η οποία έχασε τον δρόμο της και βρισκόταν στον Σηκουάνα επί μία εβδομάδα βγήκε εντέλει τις πρώτες πρωινές ώρες ώρες από τα νερά του ποταμού, όπου είχε σταματήσει σε υδατοφράκτη και δεν το έπαιρνε απόφαση να κάνει πίσω, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν (βόρεια Γαλλία), εξέλιξη που χαρακτηρίζεται το πρώτο βήμα της ιδιαίτερα «ασυνήθιστης» επιχείρησης που διεξάγεται για να μεταφερθεί στη θάλασσα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες δουλειάς, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται «πολύ ανησυχητική», υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι με λευκές στολές.

Η Μπελούγκα, μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ζει κανονικά σε παγωμένα νερά και η παρουσία του στον Σηκουάνα χαρακτηρίζεται εξαιρετική, αναμενόταν να τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο υλικό που θα είναι άνετο», διευκρίνισε η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, γενική γραμματέας της νομαρχίας Ερ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν, πριν από την έναρξη της λεπτής επιχείρησης.

Ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία) ετοιμάστηκε για την υποδοχή της φάλαινας, που θα μείνει εκεί τρεις ημέρες, ώστε να «οργανώσουμε την επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα και να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας της», είπε η ίδια.






Το κήτος, που εντοπίστηκε τη 2η Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», ενέχει κινδύνους για την Μπελούγκα, ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός.

Πηγή ΑΠΕ

ΚόσμοςΓαλλία: Έβγαλαν από τα νερά του Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δίκη Πελικό: Ποινές έως 20 χρόνια κάθειρξης για τους 51 κατηγορουμένους

Το κακουργιοδικείο της Βοκλίζ έκρινε σήμερα ενόχους και τους...

Δικαίωση για την Ζιζέλ Πελικό: Ένοχος ο πρώην σύζυγός της Ντομινίκ και οι 50 βιαστές της

Ο Ντομινίκ Πελικό, σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, κρίθηκε σήμερα...

Ηλιακή έκρηξη πυροδοτεί συνεχιζόμενη γεωμαγνητική καταιγίδα

Μια συνεχιζόμενη προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα παρατάθηκε μέχρι την...

Χριστουγεννιάτικα ελληνικά, ποντιακά και ρουμανικά κάλαντα στη Μελβούρνη

Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα από ομογενείς Έλληνες, Πόντιους, αλλά και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα