Δεκάδες προσωπικότητες του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι του Ισραήλ σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Guardian κατηγορούν το Τελ Αβίβ για την φρίκη της επιβολής ... Περισσότερα

Γάζα: 31 προσωπικότητες του Ισραήλ καταγγέλλουν την επιβολή λιμοκτονίας και ζητούν την επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ

Epilogestv

Epilogestv

Δεκάδες προσωπικότητες του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι του Ισραήλ σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Guardian κατηγορούν το Τελ Αβίβ για την φρίκη της επιβολής λιμοκτονίας στην Γάζα και καλούν την διεθνή κοινότητα να επιβάλει εξοντωτικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

Advertisement
 

Στις 31 προσωπικότητες που υπογράφουν τη επιστολή περιλαμβάνονται ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Yuval Abraham, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Michael Ben-Yair΄, ο Avraham Burg, πρώην πρόεδρος της Κνεσέτ και επικεφαλής της Jewish Agency και πολλά άλλα πρόσωπα που έχουν τιμηθεί με τις υψηλότερες ισραηλινές διακρίσεις και ανήκουν στον κόσμο της ποίησης, της επιστήμης, της δημοσιογραφίας και του πανεπιστημίου.

Η ζωγράφος Michal Na’aman, οι σκηνοθέτες Ra’anan Alexandrowicz και Samuel Maoz, ο ποιητής Aharon Shabtai και ο χορογράφος Inbal Pinto, υπογράφουν επίσης την επιστολή.

Στην επιστολή κατηγορούν το Ισραήλ ότι «επιβάλλει στους κατοίκους της Γάζας λιμό μέχρι θανάτου και ότι απεργάζεται την βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων» από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει εξοντωτικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ μέχρι να σταματήσει την βάρβαρη εκστρατεία και να εφαρμόσει διαρκή εκεχειρία».

Η επιστολή είναι σημαντική για την απερίφραστη καταδίκη του Ισραήλ και διότι σπάει ένα ταμπού ζητώντας τη επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας. Προηγήθηκαν οι δύο γνωστές ισραηλινές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι B’Tselem και Physicians for Human Rights Israel, έδωσαν στην δημοσιότητα εκθέσεις που καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ εφαρμόζει «γενοκτονική» πολιτική κατά των Παλαιστινίων της Γάζας, σπάζοντας ακόμη ένα ταμπού.

Την Κυριακή το κίνημα Reform Judaism, η μεγαλύτερη εβραϊκή οργάνωση στις ΗΠΑ, κατήγγειλε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ένοχη για τον λιμό της Γάζας.

«Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεπηρέαστος από την εκτεταμένη πείνα που ζουν χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας. Κανείς δεν πρέπει να δαπανά χρόνο συζητώντας τεχνικές διαφορές μεταξύ λιμού και εκτεταμένης πείνας.

Advertisement
ΔΕΗ

Η κατάσταση είναι τρομερή και θανατηφόρα. Ούτε πρέπει να δεχτούμε επιχειρήματα ότι, επειδή η Χαμάς είναι η κύρια αιτία για την οποία πολλοί κάτοικοι της Γάζας είτε λιμοκτονούν είτε βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, το εβραϊκό κράτος δεν είναι επίσης ένοχο σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή. Η ύψιστη ηθική απάντηση πρέπει να δοθεί με την αγωνία της καρδιάς μπροστά σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας ανθρώπινη τραγωδία.

Ο αποκλεισμός της τροφής, του νερού και της ενέργειας – κυρίως για τα παιδιά – δεν είναι αποδεκτός…Ας μην επιτρέψουμε στην λύπη να γίνει αδιαφορία, ούτε στην αγάπη μας για το Ισραήλ να μας τυφλώσει στις κραυγές των αδύναμων. Ας αρθούμε στην ηθική επιταγή της στιγμής».

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Εχούντ Ολμερτ είχε καταγγείλει ότι η «ανθρωπιστική πόλη» την οποία ο υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς πρότεινε να κατασκευασθεί στα ερείπια της Ράφα θα είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης και ότι ο εγκλεισμός των Παλαιστινίων εκεί θα ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026

16/12/25 9:08 πμ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026

Επιχειρήσεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα συστήματα ISO

16/12/25 9:04 πμ

Επιχειρήσεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα συστήματα ISO

Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

16/12/25 8:59 πμ

Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Σχολιάστε

είκοσι − δεκαέξι =