Ένας σπουδαίος αρχαιολόγος και χαρισματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, που είχε ρίξει φως στον αρχαιολογικό πλούτο της Μεσσηνίας, ο Γεώργιος Κορρές, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, προκαλώντας συγκίνηση ... Περισσότερα

Γεώργιος Κορρές: Πέθανε ο αρχαιολόγος που ανέσκαψε την Πύλο

Epilogestv

Epilogestv

Ένας σπουδαίος αρχαιολόγος και χαρισματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, που είχε ρίξει φως στον αρχαιολογικό πλούτο της Μεσσηνίας, ο Γεώργιος Κορρές, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, προκαλώντας συγκίνηση στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα αλλά και σε όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του ή να υπάρξουν μαθητές του.

Με καταγωγή από τη Νάξο, γιος του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανού Κορρέ, ο Γεώργιος Κορρές ολοκλήρωσε τις δύο πρώτες βαθμίδες της βασικής εκπαίδευσης στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1958 ως το 1963, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – από το 1952 ως το 1962 σαν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Από το 1963 ως το 1965 πραγματοποίησε αντίστοιχες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία συνδέθηκε άρρηκτα με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε βοηθός και επιμελητής από το 1966 ως το 1973, μόνιμος επίκουρος καθηγητής από το 1973 ως το 1982 και τακτικός καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας από το 1982 ως το 2007. Ήταν επίσης αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας του Γκέτεμποργκ, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Λάιμπνιτς του Βερολίνου και των ιδρυμάτων Koldewey Gesellschaft και Winckelmann Gesellschaft.

Παράλληλα όμως αφοσιώθηκε και στην αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιώντας πλήθος ανασκαφών, κατά κύριο λόγο όμως στην Μεσσηνία ως υπεύθυνος στις ανασκαφές της Πύλου, από το 1973, αλλά και σε πολλές ακόμη αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, όπως η Κουκκουνάρα, τα Καμίνια Κρεμμυδίων, η Τραγάνα, η Περιστεριά, η Βοϊδοκοιλιά, ο Άγιος Ιωάννης Παπουλίων, το Ρούτση τα Βολιμίδια της Χώρας Μεσσηνίας κ.α. Όλα αυτά τα χρόνια αγάπησε πολύ τη μεσσηνιακή γη την οποία επισκεπτόταν συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μιας και την θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του.

Ο Γεώργιος Κορρές είχε επίσης αναπτύξει πλούσια εργογραφία, άρθρα του είχαν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά αλλά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ είχε τιμηθεί με τα μετάλλια Ερρίκου Σλήμαν των Μουσείων Ankershagen, Neubuko της Ακαδημίας Επιστημών Βερολίνου, Winckelmann 50ετίας του ιδρύματος “Winckelmann-Gesellschaft”στο Στένταλ, το παράσημο Αξίας της κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας, το 1992 κ.α.

Τη βαθιά αγάπη του για την αρχαιολογία και την Μεσσηνία μοιραζόταν, επί δεκαετίες, με την πολυαγαπημένη σύντροφο της ζωής του, δημοσιογράφο και αρχαιολόγο Σοφία Ταράντου, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Δεκέμβριο. Μαζί στη ζωή και στον θάνατο…! Ήταν επίσης πατέρας δύο παιδιών που είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο.

Η Λίνα Μενδώνη

Πληροφορούμενη την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ, εξέχοντος προϊστορικού αρχαιολόγου, τόσο στην πανεπιστημιακή διδασκαλία όσο και στην ανασκαφική έρευνα και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με στέρεες σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο Γεώργιος Σ. Κορρές δίδαξε επί δεκαετίες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεραπεύοντας το αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, όχι μόνον στο αμφιθέατρο, αλλά και με τη διεύθυνση πολλών διδακτορικών διατριβών. Ταυτίστηκε με σημαντικές ανασκαφές στη Μεσσηνία, στις οποίες αφοσιώθηκε πάνω από μισόν αιώνα, συνδυάζοντας τη θεωρία και την πράξη στην πολύχρονη σταδιοδρομία του.

Advertisement
MEGA

Παράλληλα με το καθαυτό αρχαιολογικό έργο, ο Γεώργιος Σ. Κορρές μελέτησε και την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας, στη νεότερη Ελλάδα, αναδεικνύοντας την εξέλιξή της και φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της. Οι μελέτες του για το έργο και την προσωπικότητα του Ερρίκου Σλήμαν αποτελούν σημείο αναφοράς.

Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός και αγαπητός στους συναδέλφους πάντοτε διαθέσιμος στους μαθητές του, για συμβουλές, καθοδήγηση και στήριξη. Σε όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, η απώλειά του αφήνει συναισθήματα θλίψης, αλλά και ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά του. Ο Γεώργιος Σ. Κορρές πρωτίστως ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος.

Στα παιδιά του, τους φίλους και τους μαθητές του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

17/03/26 12:00 πμ

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού-

16/03/26 11:59 μμ

Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού

"Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας"

16/03/26 11:55 μμ

“Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας”

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

16/03/26 11:54 μμ

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

16/03/26 8:32 μμ

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης - Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

16/03/26 8:18 μμ

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης – Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

16/03/26 8:12 μμ

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

16/03/26 8:06 μμ

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

16/03/26 11:53 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

16/03/26 7:57 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

16/03/26 11:52 μμ

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ - video

16/03/26 7:42 μμ

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ – video