Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν την επιβολή απαγόρευσης στη χορήγηση βίζας στους πολίτες της Ρωσίας
Date:
Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν την πρόταση να απαγορευθεί συλλήβδην η είσοδος ρώσων τουριστών ή επισκεπτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινό έγγραφο θέσεων.
«Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων», σημειώνεται στο κείμενο που διένειμαν οι υπηρεσίες της Ανναλένας Μπέρμποκ και της Κατρίν Κολονά στα υπουργεία Εξωτερικών των υπολοίπων 25 κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων που διεξάγεται σήμερα και αύριο Τετάρτη στην Πράγα.
Αν και δέχεται ότι οι αιτήσεις για χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου που υποβάλλονται από πολίτες της Ρωσίας πρέπει να μελετώνται προσεκτικά για να αποτρέπονται κίνδυνοι για την ασφάλεια, το γερμανογαλλικό έγγραφο υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να υποτιμάται «η μεταμορφωτική δύναμη της εμπειρίας της ζωής σε δημοκρατικά συστήματα από πρώτο χέρι».
«Οι πολιτικές μας για τις βίζες πρέπει να το αντανακλούν αυτό και να επιτρέπουν διαπροσωπικές επαφές στην ΕΕ στους Ρώσους που δεν συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση», συνεχίζει το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.
Το κείμενο επιχειρηματολογεί ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το τρέχον νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει φοιτητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επαγγελματίες να εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν αντιμετωπίζουν πολιτικό διωγμό στη Ρωσία ή όχι.
Προειδοποιεί εναντίον της επιβολής εκτεταμένων περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων και τονίζει πως είναι σημαντικό να μην αποξενωθούν οι μελλοντικές γενιές Ρώσων από την Ευρώπη.
Επιπλέον, προστίθεται στο έγγραφο, η απαγόρευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση των εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στη Ρωσία, όπου αρκετοί πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται πίσω από τους πολιτικούς ηγέτες τους όταν θεωρούν πως δέχονται επίθεση ή μετατρέπονται σε θύματα αυτών που εκλαμβάνουν ως ρωσοφοβικές εξωτερικές δυνάμεις.
Το κείμενο της κοινής γερμανογαλλικής θέσης συντάχθηκε σε αντίδραση στον συνεχιζόμενο διάλογο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το εάν και κατά πόσον πρέπει να εμποδίζονται γενικά οι Ρώσοι να ταξιδεύουν για αναψυχή στη Γηραιά Ήπειρο, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ