Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει διατάξει η εισαγγελία του Αμβούργου στη Γερμανία, για υπόθεση δωροδοκίας και απάτης διεξήχθη τη Δευτέρα με 420 αστυνομικούς και έξι εισαγγελείς.

 

Advertisement

 

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκαν γιατροί, φαρμακοποιοί και η γερμανική φαρμακευτική εταιρία ZytoService, «ηγέτιδα» στον χώρο της παρασκευής εξειδικευμένων εγχύσεων για θεραπείες κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες της εκπομπής «Panorama» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ΑRD, η επίμαχη φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς – oγκολόγους με στόχο την αποκόμιση εσόδων από παράνομες, κερδοσκοπικές συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων.

Από το 2017, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, μεμονωμένοι γιατροί φέρεται ότι έλαβαν δάνεια χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής, μπορούσαν να χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα ή αποκόμισαν μεγάλα χρηματικά οφέλη για τους ίδιους ή τα ιατρεία τους. Σε αντάλλαγμα η ZytoService φέρεται να λάμβανε προς όφελός της τα κέρδη από τις ιδιαίτερα προσοδοφόρες συνταγογραφήσεις για αντικαρκινικές εγχύσεις που χορηγούνταν από συγκεκριμένους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πρόσκεινται στον φαρμακευτικό όμιλο.

Advertisement

Υπέρογκες ζημίες στα ασφαλιστικά ταμεία

Βάσει των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της η εκπομπή «Panorama», μόνο το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο Techniker Krankenkasse υπέστη ζημία ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ λόγω απάτης από τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της ίδιας εκπομπής και της εφημερίδας Zeit Online, οι εισαγγελείς του Αμβούργου επιρρίπτουν στους βασικούς υπόπτους βαριές κατηγορίες για δωροληψία, δωροδοκία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και απάτη. Βασικοί ύποπτοι είναι τα διευθυντικά στελέχη της ZytoService, μεταξύ των οποίων και τρία ιδρυτικά στελέχη της που φέρεται ότι «ενήργησαν ως μέλη συμμορίας κατ´επάγγελμα». Για την ώρα εκπρόσωποι της φαρμακευτικής εταιρείας έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε σχόλιο τόσο στην Zeit όσο και στο Spiegel.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Γερμανία οι θεράποντες ιατροί αποφασίζουν από ποια εξειδικευμένα φαρμακεία οι ασθενείς τους με καρκίνο θα προμηθευτούν τα αντικαρκινικά φάρμακα. Μια θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 ευρώ. Οι συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων είναι έτσι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τα φαρμακεία αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν και θεωρούνται έτσι «χρυσός» για τον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο.

Πηγή dw.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζουν οι ράγες του μετρό Αθηνών μετά από 25 χρόνια

07/08/25 8:52 μμ

Αλλάζουν οι ράγες του μετρό Αθηνών μετά από 25 χρόνια

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

07/08/25 8:34 μμ

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

07/08/25 8:39 μμ

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

07/08/25 8:41 μμ

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

07/08/25 7:41 μμ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη - video

07/08/25 6:47 μμ

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη – video

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: "Ήταν καθόλα νόμιμο"

07/08/25 6:41 μμ

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: “Ήταν καθόλα νόμιμο”

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - video

07/08/25 6:18 μμ

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες – video

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ - video

07/08/25 6:10 μμ

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ – video

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - video

07/08/25 6:01 μμ

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – video

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες - ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών - φωτο

07/08/25 8:01 μμ

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες – ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών – φωτο

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

07/08/25 5:40 μμ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης