Στις κάλπες καλούνται σήμερα περισσότεροι από 1,3 εκατ. πολίτες για τις τοπικές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου, η οποία τα τελευταία τουλάχιστο δέκα χρόνια αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στις κάλπες καλούνται σήμερα περισσότεροι από 1,3 εκατ. πολίτες για τις τοπικές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου, η οποία τα τελευταία τουλάχιστο δέκα χρόνια αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

 

Advertisement
 

 

Θα κατορθώσει το SPD να κερδίσει και πάλι τις εκλογές ή θα ηττηθεί για πρώτη φορά από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Πράσινους και θα αποκτήσει το Αμβούργο τον πρώτο του Πράσινο Δήμαρχο; Θα διατηρήσει τα ποσοστά του (15,9%) το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ή θα χάσει, όπως εκτιμάται, και την δεύτερη θέση με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση κρίσης, μετά και τυις εκλογές στην Θουριγγία; Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι βγαίνουν από την ίδια κρίση, θα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο; Και ποιο θα είναι το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), σε μια περιοχή η οποία παραδοσιακά κινείται σε κεντροαριστερές ιδεολογίες; Με αυτά τα ερωτηματικά, οι σημερινές εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ZDF, το SPD παραμένει πρώτο με 39% (45.6% στις εκλογές του 2015), οι Πράσινοι κερδίζουν καθαρά την δεύτερη θέση με 24%, ενώ το CDU πέφτει στην τρίτη θέση με το ιστορικά χαμηλό για την χανσεατική πόλη 12%, η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 8,5%, η AfD σχεδόν στο ποσοστό του 2015 με 6% και το FDP στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%, από 7,4% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Advertisement
Family Kitchen

Ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι μεταξύ SPD και Πρασίνων με σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής, όπως και μέχρι σήμερα. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι εφικτό χωρίς την συμμετοχή είτε του SPD είτε των Πρασίνων. Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το 60% των κατοίκων της περιοχής κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησής τους.

Θριαμβευτής των εκλογών του 2015 ήταν ο σημερινός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 εγκατέλειψε το Αμβούργο προκειμένου να αναλάβει ομοσπονδιακά κυβερνητικά καθήκοντα. Τον διαδέχθηκε ο Πέτερ Τσέντσερ.

Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας