Ένας πρώην δεσμοφύλακας στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί ηλικίας πλέον 100 ετών δικάζεται από σήμερα ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου, ο πιο γηραιός κατηγορούμενος για ναζιστικά εγκλήματα που έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένας πρώην δεσμοφύλακας στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί ηλικίας πλέον 100 ετών δικάζεται από σήμερα ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου, ο πιο γηραιός κατηγορούμενος για ναζιστικά εγκλήματα που έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη της χώρας.

Ο Γιόζεφ Σ., πρώην λοχίας της μεραρχίας Totenkopf (Κεφαλή θανάτου) Waffen -SS, κατηγορείται για «συνέργεια στον φόνο» 3.518 κρατουμένων το διάστημα που ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σάξενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο, από το 1942 ως το 1945.

Το 1942 ο Γιόζεφ Σ. ήταν 21 ετών. Κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι εκτέλεσε Σοβιετικούς κρατούμενους και «ότι βοήθησε στον φόνο με αέριο» Zyklon B άλλων κρατουμένων.

Από το 1936 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ως την απελευθέρωσή του από τον σοβιετικό στρατό στις 22 Απριλίου 1945 από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σάξενχάουζεν πέρασαν περίπου 200.000 κρατούμενοι, κυρίως αντιφρονούντες, Εβραίοι και ομοφυλόφιλοι.

Δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών πέθαναν κυρίως λόγω της σκληρής εργασίας στην οποία τους υπέβαλαν και στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η δίκη αυτή ξεκινά μία εβδομάδα μετά την αναβολή της δίκης της 96χρονης Ίρμγκαρντ Φούρχνερ, πρώην γραμματέα σε άλλο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η δίκη της όμως χρειάστηκε να αναβληθεί για τις 19 Οκτωβρίου, αφού η 96χρονη αποπειράθηκε να διαφύγει και συνελήφθη λίγο αργότερα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία έχουν δικαστεί και καταδικαστεί τέσσερις πρώην SS.

Θεωρητικά ο Γιόζεφ Σ. κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά η ποινή του θα είναι μάλλον συμβολική λόγω της ηλικίας του.

Advertisement
Babis

Λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τη ζωή του: αφού απελευθερώθηκε το 1947, ζούσε μια ήρεμη ζωή στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου και εργαζόταν ως κλειδαράς, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

«Οι δίκες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους επιζώντες και τους απογόνους τους. Επιθυμούν να αποδοθεί δικαιοσύνη», εκτιμά η Στέφανι Μπόρα ερευνήτρια του μουσείου του Βερολίνου Τοπογραφία του Τρόμου που είναι αφιερωμένο στα ναζιστικά εγκλήματα.

Τον Ιούλιο του 2020 δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή δύο ετών φυλάκισης με αναστολή στον 93χρονο τότε Μπρούνο Ντέι, πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Στούτχοφ.

Οκτώ άλλες υποθέσεις πρώην SS εξετάζονται αυτή την περίοδο από διάφορα γερμανικά δικαστήρια, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο για τη Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

15/01/26 11:09 μμ

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

15/01/26 11:05 μμ

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

15/01/26 10:54 μμ

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

15/01/26 10:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

15/01/26 10:38 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

15/01/26 10:34 μμ

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ' ό,τι την παρέλαβα

15/01/26 10:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video

Π.Πουλιάκας: "Ο ανάδοχος ξεκινά τους καθαρισμούς των σιντριβανιών - video

15/01/26 9:50 μμ

Π.Πουλιάκας: “Ο ανάδοχος ξεκινά τους καθαρισμούς των σιντριβανιών – video

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ανοιχτούς δρόμους - Δ.Διαμαντόπουλος: Τι συζητήσαμε στη χθεσινή συνάντηση - video

15/01/26 9:51 μμ

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ανοιχτούς δρόμους – Δ.Διαμαντόπουλος: Τι συζητήσαμε στη χθεσινή συνάντηση – video

Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και την ΤΑ, στο ν/σ του ΥΠΕΣ

15/01/26 10:24 μμ

Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και την ΤΑ, στο ν/σ του ΥΠΕΣ

Ενός λεπτού σιγή στο Δ.Σ. Σερρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου - video

15/01/26 9:33 μμ

Ενός λεπτού σιγή στο Δ.Σ. Σερρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου – video