Γεροβασίλη: Οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άριστες σε νόμους πρότυπα αντιδημοκρατίας
Date:
Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Τ/Σ Kontra channel και στην Α. Γιάμαλη
Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη: Βαρύ πλήγμα στην ανώτατη εκπαίδευση, το κοινωνικό κράτος, το σύνταγμα και τη δημοκρατία
O νόμος Κεραμέως Χρυσοχοϊδη επιφέρει βαρύ πλήγμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, στο σύνταγμα της χώρας και στην ελληνική δημοκρατία. Οι βασικές πτυχές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του νόμου έχουν ως ακολούθως:
· Μειώνονται οι εισακτέοι στο δημόσιο πανεπιστήμιο κατά περίπου 25 000. Με προσχηματική επίκληση των υψηλότερων βάσεων εισαγωγής, πλήττεται το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση το οποίο ένα κοινωνικό κράτος οφείλει να παρέχει. Αντ αυτού ωθούνται τα παιδιά σε ιδιωτικά κολέγια και σχολές αμφίβολης ποιότητας.
· Η ΝΔ πραγματοποιεί την υπόσχεσή της στους ιδιοκτήτες σχολών και κολλεγίων, έχοντας βεβαίως φροντίσει πρώτα να εξισώσει τα ιδιωτικά πτυχία ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.
· Η κυβέρνηση στέλνει προς αυτή την κατεύθυνση ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, σε συνθήκες πανδημίας, μετά από υπερδεκαετή κρίση της χώρας και πριν τον οικονομικό αρμαγεδώνα.
· Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη νεολαία, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, ως υπόπτους, τους θέτει υπό αστυνόμευση 1030 αστυνομικών σε 5 πανεπιστήμια (200 αστυνομικοί ανά ίδρυμα). Αυτά συμβαίνουν σε καιρό πανδημίας την οποία η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται ώστε με κλειστά πανεπιστήμια να εγκαταστήσει αστυνομία εντός των ιδρυμάτων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειραγωγεί την πραγματικότητα: Ταυτίζει τη φύλαξη με την αστυνόμευση
Η ΝΔ εδώ και πολύ καιρό κινείται με άλματα λογικής χειραγωγώντας την αλήθεια και δημιουργώντας σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Εν προκειμένω η κυβέρνηση έχει επενδύσει στη δημιουργία του λογικοφανούς αφηγήματος της ανομίας των πανεπιστημίων, έχοντας δημιουργήσει κλίμα απαξίωσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα αλλά και στην πραγματικότητα μίας κλειστοφοβικής πανδημίας θέτουν το μεθοδολογικά ύποπτο ερώτημα στους πολίτες, αν χρειάζεται αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, εκμαιεύοντας καταφατική απάντηση ώστε να προβούν στο πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα βήμα της εγκατάστασης αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια. Ότι χρειάζονται φύλαξη. Από πότε η φύλαξη είναι συνώνυμο της αστυνομοκρατίας;
Η κυβέρνηση ΝΔ ένα χρόνο τώρα κινείται με νομοθετήματα-σύμβολα βαθιάς αντιδημοκρατιας και με μηδενικό έργο στην αντιμετώπιση της βαρύνουσας εγκληματικότητας στην κοινωνία!
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δικής μου υπουργίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξαν επιτυχείς αστυνομικές επιχειρήσεις σε πανεπιστήμια, σε απόλυτη συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι! Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Όχι φυσικά. Όποιος υπόσχεται ότι θα καταργήσει την παραβατική συμπεριφορά δια παντός είτε πλανάται είτε πλανά. Σε κάθε περίπτωση: Το νομοθετικό πλαίσιο επέτρεπε ως τώρα στην ΕΛΑΣ να παρέμβει μετά από κλήση ή καταγγελία των πρυτανικών αρχών για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα ή αυτεπάγγελτα σε περίπτωση κακουργήματος. Άρα η νέα ρύθμιση για το άσυλο από την κυβέρνηση ΝΔ ήταν κίνηση άρτου και θεαμάτων. Και από την ώρα που το ρύθμισε με αντισυνταγματικό τρόπο, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα!
Και σήμερα, ένα χρόνο μετά τη ρύθμιση, ένα χρόνο με κλειστά τα πανεπιστήμια, φέρνετε αυτό το νόμο χαρακτηρίζοντάς τον «ύστατο μέσον»! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να έχει πιο ειλικρινή στάση. Παραμυθιάσατε την ελληνική κοινωνία ότι υπάρχουν έκτροπα στα ΑΕΙ! Θέματα βεβαίως υπάρχουν. Όμως: αν όλο αυτό κόπο και τον χρόνο τον είχε δώσει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και βαρύνουσας εγκληματικότητας στην κοινωνία, οι δείκτες των οποίων έχουν πλέον εκτοξευθεί, δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα.