Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε Αττική καθώς και σε περιοχές των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου ... Περισσότερα

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική και σε περιοχές των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε Αττική καθώς και σε περιοχές των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, τη χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, την απόρριψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

Συνεπώς, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Advertisement
Family Kitchen

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, την απόρριψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Χ.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρεμλίνο: Σε "παύση" οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

12/09/25 3:14 μμ

Κρεμλίνο: Σε “παύση” οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ιαπωνία: Ρεκόρ αιωνόβιων που φτάνουν σχεδόν τους 100.000

12/09/25 3:10 μμ

Ιαπωνία: Ρεκόρ αιωνόβιων που φτάνουν σχεδόν τους 100.000

Εγκύκλιος Πλεύρη: Καταργείται ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με «παράνομη»

12/09/25 3:06 μμ

Εγκύκλιος Πλεύρη: Καταργείται ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με «παράνομη»

Σ. Ζαχαράκη: Το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία είναι δομικό

12/09/25 2:58 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία είναι δομικό

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στην επικράτεια, με τον νέο νόμο για το μεταναστευτικό

12/09/25 2:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στην επικράτεια, με τον νέο νόμο για το μεταναστευτικό

Δήμος Σερρών: Αιτήσεις για δωρεάν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

12/09/25 2:48 μμ

Δήμος Σερρών: Αιτήσεις για δωρεάν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα τμήματα παραδοσιακού χορού

12/09/25 2:42 μμ

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα τμήματα παραδοσιακού χορού

Θεσσαλία: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι- Η ευλογιά των προβάτων θερίζει τα κοπάδια τους

12/09/25 2:26 μμ

Θεσσαλία: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Η ευλογιά των προβάτων θερίζει τα κοπάδια τους

ΕΕΚΕ: Συμβουλές για την αγορά σχολικών ειδών - Τι να προσέξουμε

12/09/25 1:04 μμ

ΕΕΚΕ: Συμβουλές για την αγορά σχολικών ειδών – Τι να προσέξουμε

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα

12/09/25 12:56 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα

Γιώργος Κώτσηρας: Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ στηρίζουμε κάθε Έλληνα πολίτη

12/09/25 12:43 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ στηρίζουμε κάθε Έλληνα πολίτη

Φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας για να έχουμε όλο τον χρόνο

12/09/25 12:23 μμ

Φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας για να έχουμε όλο τον χρόνο

Σχολιάστε

1 + τέσσερα =