21.3 C
Serres

Για πρώτη φορά τοποθετήθηκε εμφύτευμα σε εγκέφαλο 13χρονου με επιληψία

Date:

Ένα εμφύτευμα εγκεφάλου ίσως βάλει τέρμα στην ταλαιπωρία που περνά εδώ και 10 χρόνια ένας έφηβος με επιληψία.

Από την ηλικία των 3 ετών έως και σήμερα στα 13 του χρόνια, το παιδί δεν έχει ζήσει ούτε μία ημέρα που να μην έχει επιληπτική κρίση. Μάλιστα, υπήρξαν μέρες που είχε εκατοντάδες κρίσεις μέσα σε 24 ώρες.

Ο 13χρονος έφηβος από τη Βρετανία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις επιληπτικές του κρίσεις.

Ο νευροδιεγέρτης του 13χρονου Οραν Νόουλσον βρίσκεται κάτω από το κρανίο του και στέλνει ηλεκτρικά σήματα βαθιά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τις ημερήσιες επιληπτικές κρίσεις κατά 80%. Η μητέρα του παιδιού δήλωσε ότι ο γιος της είναι τώρα πιο ευτυχισμένος, πιο ομιλητικός και έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. «Το μέλλον μοιάζει ελπιδοφόρο, κάτι που δεν θα μπορούσα ούτε να ονειρευτώ πριν από έξι μήνες», δήλωσε.

Ο Μάρτιν Τίσνταλ, παιδιατρικός νευροχειρουργός που ηγήθηκε του χειρουργείου της εμφύτευσης είπε ότι «τόσο στον Οραν όσο και στην οικογένειά του, η επιληψία άλλαξε εντελώς τη ζωή τους. Έτσι, το να τον βλέπουμε να ιππεύει ένα άλογο και να ανακτά την ανεξαρτησία του είναι εκπληκτικό. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχείς που είμαστε μέρος του ταξιδιού τους».

O 13χρονος υποβλήθηκε στην επέμβαση τον Οκτώβριο στο νοσοκομείο Γκος με την απόφαση να παίρνεται σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου , το νοσοκομείο King’s College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με τον Guardian.






Ο Οραν πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας, την οποία ανέπτυξε σε ηλικία τριών ετών. Ο 13χρονος χρειαζόταν φροντίδα και προσοχή όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς οι κρίσεις μπορούσαν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Το εμφύτευμα μειώνει τις κρίσεις που προκαλεί η επιληψία

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο Τίσνταλ και η ομάδα του εισήγαγαν δύο ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο του Οραν μέχρι να φτάσουν στον θάλαμο του εγκεφάλου. Τα καλώδια, τα οποία χρειάστηκε να τοποθετηθούν με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού, συνδέθηκαν με τον νευροδιεγέρτη. Αυτή η τετράγωνη συσκευή μεγέθους 3,5 εκατοστών και πάχους 0,6 εκατοστών τοποθετήθηκε σε ένα κενό στο κρανίο του Οραν αφού πρώτα αφαιρέθηκε το οστό. Το εμφύτευμα μπορεί να επαναφορτιστεί μέσω φορητών ακουστικών.

Μόλις ανάρρωσε από το χειρουργείο, η συσκευή του Οράν ενεργοποιήθηκε, παρέχοντας συνεχή ήπια ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλό του με στόχο να μπλοκάρει τις ηλεκτρικές οδούς που επιτρέπουν την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων.

«Είδαμε μεγάλη βελτίωση, οι επιληπτικές κρίσεις έχουν μειωθεί και είναι λιγότερο σοβαρές», είπε η μητέρα του παιδιού. «Είναι πολύ πιο ομιλητικός, πιο συγκεντρωμένος».

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΓια πρώτη φορά τοποθετήθηκε εμφύτευμα σε εγκέφαλο 13χρονου με επιληψία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Μία αινιγματική κατάσταση που επηρεάζεται και από τον τρόπο ζωής

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο...

Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές μεγαλώνει η αναλογία γεννήσεων – θανάτων

Η αναλογία γεννήσεων – θανάτων αποτυπώνει το δημογραφικό πρόβλημα...

Χαμηλός ο κίνδυνος για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία

Καλά είναι τα νέα για τον κίνδυνο που διατρέχουν...

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Εάν ταλαιπωρείστε από επώδυνες κράμπες που σας ξυπνούν τη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα