Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα που παίρνουν φωτιά εν κινήσει. Ένα στα 1.880 αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική και ένα στα... 40.000 αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα καίνε οι ιδιοκτήτες τους ή παίρνουν απλά φωτιά εν κινήσει.

Epiloges Press

Epiloges Press

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα που παίρνουν φωτιά εν κινήσει.

Ένα στα 1.880 αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική και ένα στα… 40.000 αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα καίνε οι ιδιοκτήτες τους ή παίρνουν απλά φωτιά εν κινήσει.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αιτίες είναι η κακή συντήρηση, τα ελλιπή σέρβις, τα «αυτοσχέδια» συνεργεία, τα οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, προκαλώντας ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών οχημάτων την ώρα που κινούνται. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτόβουλων εμπρησμών για την είσπραξη αποζημιώσεων και ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, την τελευταία 5ετία έχουν παραδοθεί στις φλόγες 6.443 οχήματα, τα περισσότερα από αμέλεια, λιγότερα από πρόθεση, με αυξητικές τάσεις και οι δύο κατηγορίες.

Το 2012 καταγράφηκαν 1.113 πυρκαγιές (750 από αμέλεια και 363 από πρόθεση), 1.174 το 2013 (836 αμέλεια, 338 πρόθεση), το 2014 σημειώθηκαν 970 (736 αμέλεια, 234 πρόθεση), ενώ το 2015 1.018 (812 αμέλεια, 206 πρόθεση). Τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκαν 1.138 πυρκαγιές οχημάτων, εκ των οποίων οι 920 από αμέλεια και οι 218 από πρόθεση, με το 2016 να αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» χρονιά, χωρίς να υπολογίζεται όμως αυτή που διανύουμε καθώς μέχρι τις 31 Αυγούστου είχαν σημειωθεί 1.030 πυρκαγιές οχημάτων, από τις οποίες οι 648 οφείλονται σε αμέλεια και οι 382 σε πρόθεση.

Ο μηχανικός αυτοκινήτων Κώστας Μιχαλόπουλος, αναφορικά με τις πυρκαγιές που οφείλονται σε αμέλεια, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παραμελούν πάρα πολλά πράγματα. Το πιο βασικό είναι τα λάστιχα του αυτοκινήτου, κάποιες διαρροές με λάδια…το σέρβις το έχουν σε τρίτη μοίρα πλέον. Άν δεν μείνει το αυτοκίνητο, να έρθει με οδική βοήθεια, δεν το συντηρούν». Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πυρκαγιές προέρχονται από νοθευμένη βενζίνη που καταστρέφει τον καταλύτη, αλλά και την εγκατάσταση καλωδίων και ηλεκτρονικών από μη εξειδικευμένο συνεργείο. Το «μπέρδεμα» των καλωδίων που προκαλεί βραχυκύκλωμα και φωτιά, αρκετές φορές γίνεται και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες προκειμένου να αποφύγουν την δαπάνη επισκευής.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών ΚΤΕΟ Κωνσταντίνος Βήκας, σχετικά με τους τεχνικούς ελέγχους, δηλώνει: «Κατά κανόνα και συμπερασματικά σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τα αυτοκίνητα τα οποία προσέρχονται στο ΚΤΕΟ είναι περίπου 10ετίας, άρα νεότερης τεχνολογίας και τα λιγότερο κουρασμένα. Αυτοί που αποφεύγουν το ΚΤΕΟ είναι αυτοί που έχουν και τις βλάβες». 
newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

30/01/26 12:14 μμ

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Σέρρες: Έκτακτο - Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

30/01/26 12:06 μμ

Σέρρες: Έκτακτο – Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη κατάκοιτη θεία του

30/01/26 11:57 πμ

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη θεία του

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

30/01/26 9:20 πμ

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

30/01/26 9:16 πμ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:09 πμ

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

30/01/26 9:12 πμ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

30/01/26 9:10 πμ

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:08 πμ

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ – Video

Γιορτάζουν 30 Ιανουαρίου: Οι Τρεις Ιεράρχες - Η ζωή και το έργο τους

29/01/26 11:41 μμ

Γιορτάζουν 30 Ιανουαρίου: Οι Τρεις Ιεράρχες – Η ζωή και το έργο τους

Συναγερμός για την εξαφάνιση 38χρονου από το Χαϊδάρι

29/01/26 11:40 μμ

Συναγερμός για την εξαφάνιση 38χρονου από το Χαϊδάρι

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα στη Μινεάπολη με νέο τραγούδι του

29/01/26 11:38 μμ

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα στη Μινεάπολη με νέο τραγούδι του