10.8 C
Serres

Γιατί βρίζουμε: Τι έχουν δείξει οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες

Date:

Η κοινωνία θεωρεί ότι οι βωμολοχίες είναι σημάδι χαμηλής νοημοσύνης και μόρφωσης.

Στην πραγματικότητα, οι βωμολοχίες μπορεί να είναι σημάδι λεκτικής υπεροχής, έχουν δείξει μελέτες.

«Τα πλεονεκτήματα των ύβρεων είναι πολλά», είπε ο Dr. Timothy Jay, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Κολλέγιο Φιλελευθέρων Τεχνών της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει σπουδάσει τις… βωμολοχίες για περισσότερα από 40 χρόνια.

«Τα οφέλη της βωμολοχίας έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως αποτέλεσμα πολλής έρευνας στον εγκέφαλο και το συναίσθημα, μαζί με πολύ καλύτερη τεχνολογία για τη μελέτη της ανατομίας του εγκεφάλου» ανέφερε ο Dr. Jay.

Οι βωμολοχίες μπορεί να είναι σημάδι ευφυΐας

Οι καλά μορφωμένοι άνθρωποι με πλούσιο λεξιλόγιο στη διάθεσή τους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, ήταν καλύτεροι στο να βρίσκουν κατάρες από εκείνους που μιλούσαν πιο ευγενικά.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν λέξεις που ξεκινούν από Φ, A ή Σ μέσα σε ένα λεπτό.

Άλλο ένα λεπτό αφιερώθηκε στο να βρουν βρισιές που ξεκινούν με αυτά τα τρία γράμματα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έβγαλαν τις περισσότερες λέξεις από Φ,Α και Σ παρήγαγαν και τις περισσότερες βρισιές.

Αυτό είναι ένα σημάδι ευφυΐας «στο βαθμό που η γλώσσα συσχετίζεται με τη νοημοσύνη», είπε ο Dr. Jay, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη. «Οι άνθρωποι που είναι καλοί στη γλώσσα είναι καλοί στο να δημιουργούν ένα ολόκληρο λεξιλόγιο από βωμολοχίες» υποστήριξε.

«Οι βρισιές μπορεί επίσης να συσχετιστούν με την κοινωνική νοημοσύνη», πρόσθεσε ο Dr. Jay.

«Το να ξέρεις πού και πότε είναι κατάλληλο να βωμολοχείς και πότε όχι», είπε ο Dr. Jay, «είναι μια κοινωνική γνωστική δεξιότητα όπως η επιλογή των σωστών ρούχων για τη σωστή περίσταση. Αυτό είναι ένα πολύ εξελιγμένο κοινωνικό εργαλείο» ανέφερε.

Οι βωμολοχίες είναι σημάδι ειλικρίνειας

Η επιστήμη έχει επίσης βρει μια θετική σχέση μεταξύ της βωμολοχίας και της ειλικρίνειας. Οι άνθρωποι που έβριζαν έλεγαν λιγότερα ψέματα σε διαπροσωπικό επίπεδο και είχαν υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας συνολικά, σύμφωνα με μια σειρά τριών μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2017.

«Όταν εκφράζεις ειλικρινά τα συναισθήματά σου με δυνατά λόγια, τότε θα φανείς πιο ειλικρινής», είπε ο Dr. Jay.





Ενώ ένα υψηλότερο ποσοστό χρήσης βωμολοχιών συσχετίστηκε με περισσότερη ειλικρίνεια, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι «τα ευρήματα δεν πρέπει να ερμηνεύονται έτσι ώστε αυτό να σημαίνει πως όσο περισσότερο ένα άτομο χρησιμοποιεί βωμολοχίες, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εμπλέκεται σε πιο σοβαρές ανήθικες συμπεριφορές».

Η βωμολοχία βελτιώνει την ανοχή στον πόνο

Οι βρισιές δεν βοηθούν απλώς την αντοχή σας: Αν «πιάσετε» το δάχτυλό σας στην πόρτα του αυτοκινήτου, μπορεί να νιώσετε λιγότερο πόνο αν πείτε «σκ..α» αντί «σκοτώστε με».

Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που έβριζαν καθώς έβαζαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό ένιωθαν λιγότερο πόνο και μπορούσαν να κρατήσουν τα χέρια τους στο νερό περισσότερο χρόνο από εκείνους που έλεγαν μια ουδέτερη λέξη.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι βρισιές σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις τον πόνο», δήλωσε ο ψυχολόγος Dr. Richard Stephens, ο κύριος συγγραφέας των τριών μελετών. Ο Dr. Stephens εργάζεται στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ψυχοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Keele στο Staffordshire της Αγγλίας.

Ο Dr. Stephens λέει ότι ο μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: οι βρισιές παράγουν μια αντίδραση στρες που εκκινεί το αμυντικό αντανακλαστικό μέρος του σώματος. Ένα «κύμα» αδρεναλίνης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, προετοιμάζοντας τους μύες για μάχη ή φυγή.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια άλλη φυσιολογική αντίδραση που ονομάζεται αναλγητική απόκριση, η οποία κάνει το σώμα αδιαπέραστο στον πόνο.

«Έτσι φαίνεται ότι με το να ορκίζεσαι, πυροδοτείς μια συναισθηματική απόκριση στον εαυτό σου, η οποία προκαλεί μια ήπια έκκριση στρες, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται μείωση του πόνου που προκαλείται από το στρες», πρόσθεσε.

Οι ύβρεις χάνουν τη δύναμή τους έναντι του πόνου όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά, ανακάλυψε επίσης η έρευνα.

Πάρτε ως παράδειγμα τους ανθρώπους που φοβούνται περισσότερο τον πόνο και που ονομάζονται «καταστροφολόγοι».

«Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν λιγότερο καταστροφικοί φαινόταν να βωμολοχούν περισσότερο, ενώ οι άνδρες που είναι πιο καταστροφικοί δεν το έκαναν», είπε ο Dr. Stephens. «Ενώ με τις γυναίκες δεν υπήρχε καμία διαφορά».

Φωτογραφίες: istock

πηγή iatropedia.gr

ΥγείαΨυχολογίαΓιατί βρίζουμε: Τι έχουν δείξει οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γιατί τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε;

Η πραγματική αιτία που οι σύγχρονοι άνθρωποι τρώμε τόσο...

Κατάθλιψη: 15 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από τη νόσο

15 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη, ενώ...

Ενοχή και σιωπή: Τα μεγαλύτερα τραύματα της παιδικής κακοποίησης

"Ακόμη πονάει το σώμα μου από το ξύλο που...

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι αυτό που νομίζεις

Ο τρόπος που ορίζουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι ελλιπής,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα