Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, ούτε να διακινδυνεύει την αξιοπιστία της. Είχε διαμηνύσει από καιρό ότι τον Ιούνιο θα προχωρούσε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της και ... Περισσότερα

Γιατί δεν δεσμεύεται για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων η ΕΚΤ

Epilogestv

Epilogestv

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, ούτε να διακινδυνεύει την αξιοπιστία της. Είχε διαμηνύσει από καιρό ότι τον Ιούνιο θα προχωρούσε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της και το επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη, όταν το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25% και 3,75% αντίστοιχα, από το ύψος – ρεκόρ που είχαν διαμορφωθεί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα δεν δεσμεύτηκε, όπως αναμενόταν, για το πότε θα γίνει η επόμενη μείωση, επαναλαμβάνοντας τη φράση – κλισέ ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεό-τερα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι μεγάλη η αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα που θα γίνουν οι επόμενες μειώσεις των επιτοκίων καθώς και με τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η καθοδική φάση του κύκλου της νομισματικής πολιτικής.

Η αποφυγή δέσμευσης σε συνδυασμό με προηγούμενες δηλώσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας – όπως του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιόαχιμ Νάγκελ και της Ίζαμπελ Σνάμπελ – ότι δεν φαίνεται δικαιολογημένη μία νέα μείωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, μεταθέτει μάλλον για τον Σεπτέμβριο την απόφαση για την επόμενη μείωση επιτοκίων, με την προϋπόθεση ότι τα νεότερα στοιχεία που θα ανακοινωθούν έως τότε θα είναι συνεπή με τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% μέσα στο 2025.

Οι υπηρεσίες της ΕΚΤ αναθεώρησαν ελαφρά προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον γενικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – στο 2,5% για φέτος και στο 2,2% για το 2025 αντί για 2,3% και 2,0%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν τον Μάρτιο – κάτι που μπορεί να επιβραδύνει κάπως το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων, ο γενικός πληθωρισμός θα φθάσει στον στόχο του 2% στο δ’ τρίμηνο του 2025 αντί στο γ’ τρίμηνο που προβλεπόταν τον Μάρτιο, άρα μιλάμε για μία χρονική διαφορά ενός τριμήνου. Για φέτος, η πρόβλεψη είναι ότι ο πληθωρισμός θα έχει μικρά σκαμπανεβάσματα περί το 2,5%, κυρίως λόγω του αρνητικού αποτελέσματος βάσης για τις τιμές της ενέργειας και κάποιας μικρής ανόδου τους σε σχέση με αυτή που αναμενόταν προηγουμένως.

Με βάση τις προθεσμιακές τιμές που διαμορφώνονται στις αγορές ενεργειακών προϊόντων, γίνεται η υπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα φέτος στα 83,8 δολάρια το βαρέλι, οριακά υψηλότερα από πέρυσι (83,7 δολάρια), για να μειωθεί στα 78 δολάρια το 2025.

Η υπόθεση για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ότι θα είναι μειωμένη φέτος στα 30,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 40,6 ευρώ πέρυσι, αλλά θα αυξηθεί στα 35,4 ευρώ το 2025, συμπαρασύροντας ανοδικά και την τιμή του ρεύματος στα 87,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 73 ευρώ που εκτιμάται φέτος.

Advertisement
MEGA

Οι τιμές των τροφίμων, οι αυξήσεις των οποίων έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά φέτος, αναμένεται να «τρέξουν» με ρυθμό 3% φέτος από 10,9% πέρυσι, για να επιβραδυνθούν περαιτέρω στο 2,7% το 2025.

Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αναμένεται να παραμείνουν σταθερά φέτος (αύξηση μόλις 0,1%) μετά τη σημαντική αύξησή τους κατά 6,2% πέρυσι, ενώ οι αυξήσεις των μισθών (αμοιβές ανά εργαζόμενο) προβλέπεται να κινηθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα (4,8% έναντι 5,2% για να επιβραδυνθούν στο 3,5% το 2025).

Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν από τα στοιχεία που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η Λαγκάρντ έκανε λόγο για αξιοπιστία των προβλέψεων της ΕΚΤ αλλά τόνισε ότι στην πορεία μείωσης του πληθωρισμού θα υπάρχουν εμπόδια που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία μείωσης των επιτοκίων.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

03/04/26 12:30 πμ

Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο - Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

03/04/26 12:26 πμ

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

03/04/26 12:12 πμ

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α' ΚΑΠΗ Σερρών - video

03/04/26 12:05 πμ

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

02/04/26 11:44 μμ

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

02/04/26 11:37 μμ

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

02/04/26 9:18 μμ

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

02/04/26 9:15 μμ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

02/04/26 8:50 μμ

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

02/04/26 8:49 μμ

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις - video

02/04/26 11:48 μμ

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις – video

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

02/04/26 8:24 μμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι