Όλοι θέλουμε να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς και υγιείς. Αλλά μερικές φορές ένα απλό λάθος στον τρόπο που χειριζόμαστε και προετοιμάζουμε το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Όλοι θέλουμε να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς και υγιείς. Αλλά μερικές φορές ένα απλό λάθος στον τρόπο που χειριζόμαστε και προετοιμάζουμε το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Με ορισμένα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, αρκεί μια μικρή ποσότητα σε ανεπαρκώς μαγειρεμένη τροφή, για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Και μόνο μια μικρή μπουκιά φαγητού με τοξίνη αλλαντίασης μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Δυστυχώς, πολλοί κάνουν ένα μεγάλο λάθος με τα φρούτα και τα λαχανικά, που θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ποτέ μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα πλύνετε
Αν και μπορεί να θέλετε να απολαύσετε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά, το ξεφλούδισμα τους πριν τα πλύνετε είναι πάντα κακή ιδέα, λέει το CDC.

Όταν ξεφλουδίζετε ένα λαχανικό ή ένα κομμάτι φρούτου που δεν έχει πλυθεί, μπορεί να μεταφέρετε βακτήρια από το εξωτερικό του απευθείας στην σάρκα που πρόκειται να καταναλώσετε.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται στις ομάδες τροφίμων που συχνά προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Παρά την άξια φήμη τους ότι είναι υγιεινά, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εάν δεν προετοιμαστούν σωστά. Μάλιστα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων “ενόχων” σε τροφιμογενείς ασθένειες από Salmonella, E. coli και Listeria κάθε χρόνο.

Ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τρεχούμενο νερό πριν από την κατανάλωσή τους, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Advertisement
Family Kitchen

«Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη τρόφιμα. Τα σαπούνια και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από αυτά και, παρά το καλό ξέβγαλμα, μπορεί να σας αρρωστήσουν», προειδοποιεί ο FDA.

Ορισμένα μέρη στα πλυμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται
Ακόμα κι αν τα έχετε καθαρίσει καλά, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μέρη σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε.

Τόσο το CDC όσο και ο FDA συνιστούν να κόψετε τα μέρη των φρούτων ή των λαχανικών που φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί με κάποιο τρόπο. “Τα χτυπήματα και τα εκδορές στην φλούδα μπορεί να επιτρέψουν την είσοδο παθογόνων σε ένα φρούτο ή λαχανικό και τα κατεστραμμένα προϊόντα συνήθως χαλούν πιο γρήγορα”, εξήγησε σε συνέντευξή της η Rebecca Dittmar, συντονίστρια του προγράμματος διαχείρισης και προστασίας τροφίμων στο Texas A&M University College of Agriculture & Life Sciences.

Πηγή: newsit.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ολομέλεια των προέδρων των ΔΣΕ καταδικάζει την συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην δίκη για τα Τέμπη

04/04/26 8:32 μμ

Η Ολομέλεια των προέδρων των ΔΣΕ καταδικάζει την συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην δίκη για τα Τέμπη

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento

04/04/26 8:26 μμ

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento

Το "τελεσίγραφο" προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο πρόεδρος Τραμπ

04/04/26 7:56 μμ

Το “τελεσίγραφο” προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο πρόεδρος Τραμπ

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στη Δήμαρχο Σερρών παιδιά και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων

04/04/26 7:46 μμ

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στη Δήμαρχο Σερρών παιδιά και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων

Σπηλιά της Αναλήψεως στο Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα μυστηριώδες σπήλαιο με άγνωστη ιστορία

04/04/26 7:39 μμ

Σπηλιά της Αναλήψεως στο Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα μυστηριώδες σπήλαιο με άγνωστη ιστορία

Πασχαλιά: Πώς να τη φυτέψετε και τι να προσέξετε

04/04/26 7:36 μμ

Πασχαλιά: Πώς να τη φυτέψετε και τι να προσέξετε

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

04/04/26 7:26 μμ

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

Βάψιμο αυγών με παντζάρια, κρεμμύδια, τσουκνίδα, μαϊντανό και άλλα φυσικά υλικά

04/04/26 7:17 μμ

Βάψιμο αυγών με παντζάρια, κρεμμύδια, τσουκνίδα, μαϊντανό και άλλα φυσικά υλικά

8 οικονομικές ιδέες για την πασχαλινή διακόσμηση στο σπίτι

04/04/26 7:12 μμ

8 οικονομικές ιδέες για την πασχαλινή διακόσμηση στο σπίτι

Κρίνο της κοιλάδας ή «Δάκρυ της Παναγιάς»: Σύμβολο καλής τύχης & γιατροσόφι για καρδιά και μνήμη

04/04/26 7:07 μμ

Φενγκ Σούι: 4 tips διακόσμησης για ένα τυχερό Πάσχα

Νεκρή γυναίκα στην Κόρινθο από κατάρρευση μπαλκονιού - video

04/04/26 6:51 μμ

Νεκρή γυναίκα στην Κόρινθο από κατάρρευση μπαλκονιού – video

«Φωτιά» στη «μάχη» της σωτηρίας έβαλε ο Πανσερραϊκός

04/04/26 6:39 μμ

«Φωτιά» στη «μάχη» της σωτηρίας έβαλε ο Πανσερραϊκός