Γιατί η Ωδή Αμφιπόλεως τιμά την 1η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας!-Η σημασία των μελισσών στην συνέχιση ζωής στον πλανήτη γη
Date:
Η σημασία των μελισσών για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή
“Η εξαφάνιση της πείνας είναι ευθύνη όλων”
Ο Μπαν Κι Μουν, διπλωμάτης της Νότιας Κορέας και ο όγδοος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2016
Με την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, θα υπάρξει αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή και ανθρώπινη ανάπτυξη και ευεξία.
Οι μέλισσες είναι γνωστές για την παραγωγή εξαιρετικά θρεπτικών προϊόντων (όπως μέλι, βασιλικός πολτός και γύρη) και άλλα προϊόντα (όπως κερί, πρόπολη και δηλητήριο μέλισσας) που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα και άλλους τομείς. Αλλά οι μέλισσες κάνουν περισσότερο από αυτό!
Ο ρόλος των μελισσών και των άλλων επικονιαστών είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένου ότι παρέχουν το 90% της παγκόσμιας διατροφής, ή με άλλα λόγια τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από την επικονίαση. Ήδη σήμερα, κάθε τρίτη μπουκιά τροφίμων που παίρνουμε είναι χάρη σε μέλισσα ή άλλο επικονιαστή .
Η σημασία για τη γεωργία
“Ο απώτερος στόχος της γεωργίας δεν είναι η καλλιέργεια των καλλιεργειών, αλλά η καλλιέργεια και η τελειότητα των ανθρώπων.”
Masanobu Fukuoka, ιαπωνικός αγρότης και φιλόσοφος
Τα τελευταία 50 χρόνια, η παγκόσμια γεωργία εξαρτάται όλο και περισσότερο από επικονιαστές. Οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από επικονιαστές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καλλιέργειες σπόρων προς σπορά, καρπών με κέλυφος και λαδιού αυξήθηκαν κατά 300%. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων εξαρτάται πλέον από τις μέλισσες.
Η αποτελεσματική επικονίαση έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων και την αυξημένη ανθεκτικότητά τους έναντι παρασίτων. Έτσι οι μέλισσες συμβάλλουν στη γεωργική παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών .
Σημασία για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον
“Οι μέλισσες αποτελούν ένδειξη οικοσυστημάτων που λειτουργούν καλά”
José Graziano da Silva, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας από τον Ιανουάριο 2012 και μετά
Οι μέλισσες είναι είδος δείκτη, που σημαίνει ότι η παρουσία, η απουσία ή η αφθονία τους αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική κατάσταση.
Οι μέλισσες, ως επικονιστικά είδη, παρέχουν μια από τις πιο ορατές υπηρεσίες οικοσυστήματος που καθιστούν ακόμη δυνατή την παραγωγή τροφίμων. Συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα διασφαλίζοντας τα οικοσυστήματα, τα είδη και τη γενετική ποικιλότητα και αντιπροσωπεύουν μια κανονιστική υπηρεσία οικοσυστήματος στη φύση.
Η Ωδή Αμφιπόλεως γνωρίζοντας την σημασία της παραγωγής μελιού στην περιοχή της Αμφίπολης και θέλοντας να συνεχιστεί και να αυξηθεί η παραγωγή του μελιού δημιουργώντας brand, στη προώθηση του μελιού της μέσα από το Μυθολογικό βουνό Παγγαίο, συμμετέχει στην 1Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας που όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη και θα τιμηθεί στις 20 Μαΐου 2018 με 2 διαγωνισμούς στα σχολεία του Δήμου Αμφίπολης, ο ένας ζωγραφικής με θέμα * Ζωγραφίζοντας την μέλισσα *και ο άλλος συγγραφής ενός παραμυθιού *Μια φορά και ένα καιρό ..ήταν μία μέλισσα…*
Στόχος τα σημερινά παιδιά που θα συμμετέχουν, στην πάροδο του χρόνου ως γονείς, να επισκέπτονται με τα παιδιά τους το * Μουσείο Παιδικής δημιουργίας* που ευελπιστούμε ότι θα διαθέσει ο Δήμος μας για την δημιουργία του και που θα προωθεί την μεγάλη βιοποικιλότητα της περιοχής μας
Πιστεύοντας ότι όλα στη ζωή γίνονται βιώματα που ξεκινούν από την μικρή ηλικία, προγραμματίζουμε μια περιοχή ποιοτικής βιωματικής ανάπτυξης εν όψη της ανάπτυξης της ιστορικής περιοχής μας που πρέπει να στοχεύσει στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Και επειδή όλα θέλουν χρόνο για να γίνουν κτήμα στη ζωή του ανθρώπου (αν και χάσαμε 4 πολύτιμα χρόνια) ξεκινάμε δημιουργώντας το εκθεσιακό υλικό των δικών μας ανθρώπων
Μαζί γιορτάζουμε και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας που κλείνει στις 22-5-2018 , 25 χρόνια προώθησης της προστασίας της βιοποικιλότητας σ όλο τον κόσμο
Η δράση εντάσσεται στο Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στους στόχους 4,11,15 των 17 Global Goals