Γιατί κοκκίνισε πάλι ο Θερμαϊκός και τι είναι η ερυθρά παλίρροια
Date:
Κόκκινες κηλίδες βάφουν τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη, καθώς το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας έκανε και πάλι την εμφάνισή του
Όπως εξηγεί στο GRTimes ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιανός, οι κηλίδες οφείλονται στο φαινόμενο της Ερυθράς Παλίρροιας, «ένα φαινόμενο που οφείλεται στην αποσύνθεση φυκιών και εμφανίζεται από τη δεκαετία του ’80 στον Θερμαϊκό Κόλπο, κατά κύριο λόγο την άνοιξη και το φθινόπωρο».
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «τώρα, έχει κάνει την εμφανισή του, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας αλλά και της ηλιοφάνειας, διότι τα νερά δεν προλαβαίνουν να ανανεώσουν την υδάτινη μάζα τους, καθώς ο Θερμαϊκός είναι κλειστός και βαθύς κόλπος ενώ αναπτύσσεται από μη ελεγχόμενες πηγές ή χειμάρρους που χύνονται εντός του».
Φυσικό φαινόμενο που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία
Σ’ ότι αφορά τις επιπτώσεις που έχει η Ερυθρά Παλίρροια όταν κάνει την εμφάνισή της, ο κ. Φυτιανός σημείωσε ότι «μιλάμε για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Δεν εγκυμονεί κινδύνους παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ενώσεις αζώτου και φωσφόρου γεγονός στο οποίο οφείλεται και αυτό το καφέ προς κόκκινο χρώμα που εμφανίζουν οι κηλίδες.
Έντονη δυσοσμία που θυμίζει διαρροή φυσικού αερίου
Μιλάμε απλά για έντονη δυσοσμία που σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει διαρροή φυσικού αερίου η οποία προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου και μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται. Ο βιολογικός καθαρισμός δουλεύει, αλλά δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από τη στιγμή όμως, που δεν υπάρχει αλιεία στην περιοχή και ο κόσμος δεν κολυμπά το μόνο που προκαλεί είναι απέχθεια στους περιπατητές».
Τέλος αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει, σημείωσε ότι «πιθανόν να κρατήσει μία εβδομάδα, εάν στο μεταξύ δεν έχουμε βόρειους ανέμους (Βαρδάρη) που θα απομακρύνουν το φαινόμενο νωρίτερα».