Γιατί μας γεμίζουν αέρια τα όσπρια και πώς θα ξεπρηστούμε
Date:
Όπως «πέφτει» η θερμοκρασία, γίνεται μια διατροφική «στροφή» προς τις σούπες, με αυτές των οσπρίων να επανέρχονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Πάντα βέβαια, υπάρχει και ένα στρατηγικό πλάνο για την ώρα και τη συνθήκη της κατανάλωσης της, ώστε να αποφευχθούν τυχόν κακώς κείμενα: το φούσκωμα στο στομάχι και τα αέρια.
Ήλθε η ώρα να δούμε ποιος ευθύνεται για αυτά και πώς θα γλιτώσουμε.
Τα όσπρια θεωρούνται δώρο για την υγεία μας, χάριν των πολλών ωφέλιμων συστατικών που περιέχουν.
Για την ακρίβεια, έχουν φυτικές ίνες, μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο), πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο (βλ. μορφή αμύλου που βελτιώνει την υγεία του εντέρου, καθώς δεν αυξάνει τη γλυκόζη) και πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν αντιοξειδωτικά -άρα μας προστατεύουν από καρκίνους, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Το κατ’ αρχάς στοιχείο που κάνει τα φασόλια μοναδικά σε επίπεδο διατροφικής αξίας, ευθύνεται για το πρήξιμο και τα αέρια που μας προσφέρουν αυτές οι τροφές.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΦΙΛΕΣ ΜΑΣ
Oι φυτικές (ακατέργαστες) ίνες ανήκουν στα must που προτείνουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας για την προστασία της υγείας μας. Μεταξύ άλλων, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε υπό έλεγχο το βάρος μας και να κρατήσουμε σταθερή τη γλυκόζη.
Καταπολεμούν και τη δυσκοιλιότητα.
Όπως αναφέρουν ειδικοί στο Healthline τα φασόλια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Είναι ο τύπος φυτικών ινών που μπορεί να καταναλωθεί από τους ανθρώπους.
Αυτή η φυτική ένωση που ‘αντιστέκεται’ στην πέψη, καθώς κινείται μέσω του πεπτικού μας συστήματος.
Όταν φτάσουν το παχύ έντερο, ζυμώνονται από τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν εκεί. Το αέριο είναι ένα υποπροϊόν αυτής της ζύμωσης.
Ειρήσθω εν παρόδω, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν τα φασόλια, συνδέονται με ουκ ολίγα οφέλη για την υγεία.
Για παράδειγμα, βελτιώνουν την πεπτική διαδικασία. Επίσης, διαχειρίζονται το σάκχαρο στο αίμα, ‘ρίχνουν’ την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
Το ίδιο ‘συστατικό’ απορροφά το νερό στην πεπτική οδό. Έτσι, σχηματίζεται μια παχιά, υφή που μοιάζει με τζελ.
Ως εκ τούτου,, μια αύξηση πρόσληψης σε μικρό χρονικό διάστημα ‘δίνει’ φούσκωμα και αέρια.
Μετά έχουμε τη ραφινόζη
Στη μεγάλη λίστα με τις ενώσεις που περιέχουν τα φασόλια είναι και η ραφινόζη, τρισακχαρίτης που βρίσκεται και στα λάχανα, τα μπρόκολα, στα λαχανικά και τα σιτηρά ολικής άλεσης.
Πρόκειται για τύπο μη εύπεπτου υδατάνθρακα
Επειδή ο πεπτικός μας σωλήνας στερείται το ένζυμο που λέγεται «άλφα-γαλακτοσιδάση», η ραφινόζη αφομοιώνεται ελάχιστα.
Ως εκ τούτου, μπορεί να περάσει από το στομάχι και το λεπτό έντερο αχώνευτη.
Όταν εισέλθει στο παχύ έντερο, ζυμώνεται από βακτήρια του εντέρου και τη συνέχεια την καταλαβαίνετε.
Ναι, είναι η παραγωγή αερίων, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, του υδρογόνου και του διοξειδίου του άνθρακα.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Οι ερευνητές έχουν σκύψει πάνω και από αυτό το πρόβλημα της ανθρωπότητας, με μελέτες να δείχνουν ότι το μούλιασμα των φασολιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ραφινόζη.
Στο εμπόριο εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν προϊόντα που περιέχουν πεπτικά ένζυμα, όπως για παράδειγμα η «άλφα-γαλακτοσιδάση» που λείπει από την ‘εξίσωση’ μας.
Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει, είναι η αργή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ώστε να αποφεύγεται το φούσκωμα. «Φίλη» μας είναι και η κατανάλωση άφθονου νερού, ώστε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να βοηθήσουμε το σώμα μας να μειώσει τα αέρια και το φούσκωμα.
πηγή news247.gr