Γιατί νιώθουμε χαρούμενοι όταν τρώμε σοκολάτα
Date:
Τη σοκολάτα, το απολαυστικό pick-me-up, απολαμβάνουν οι άνθρωποι για περισσότερα από 3000 χρόνια. Στην πραγματικότητα, η μέση παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας το 2022 ήταν 7,5 εκατομμύρια τόνοι, που είναι περίπου ίσο με το βάρος 7,5 εκατομμυρίων αγελάδων.
Μια μπουκιά από αυτή τη λιχουδιά μπορεί να σας βάλει αμέσως σε καλή διάθεση. Ποια είναι η επιστήμη πίσω από τις ευχάριστες επιπτώσεις της σοκολάτας στον εγκέφαλο; Η σοκολάτα περιέχει 300-500 φυσικές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι υπεύθυνες για την παροχή των οφελών της στην ψυχική υγεία . Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η σοκολάτα σας κάνει χαρούμενους.
Το μυστικό της σοκολάτας για την καλή σου διάθεση: Είναι όλα στο μυαλό σου
Υπάρχουν ενδιαφέροντα ψυχολογικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη σοκολάτα που ανεβάζει τη διάθεσή σας. Φανταστείτε να έχετε μια μεγάλη, αγχωτική μέρα στη δουλειά και να επιστρέφετε στο σπίτι για μια νόστιμη φέτα κέικ σοκολάτας. Η άνεση της σοκολάτας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το άγχος που είχατε όλη την ημέρα.
Επίσης η υφή, η γεύση και η μυρωδιά της σοκολάτας είναι ιδιαίτερα επιθυμητές και αυτό φέρνει χαρά, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή σας. Ορισμένες από τις ενώσεις που απελευθερώνονται από τη σοκολάτα μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση θετικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να έχουν αναλγητικό αποτέλεσμα.
Σοκολάτα και σεροτονίνη – παίρνετε μια ημερήσια δόση καλής διάθεσης
Μια ανασκόπηση 9 μελετών επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη διάθεσή σας για μικρό χρονικό διάστημα (3 ημέρες).
Λευκή σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη σοκολάτα – ποια είναι η καλύτερη; Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας 85% (85% είναι η περιεκτικότητα σε κακάο) για 3 εβδομάδες ανέφεραν καλύτερες βαθμολογίες διάθεσης.
Αυτό υποστηρίχθηκε από μια άλλη μελέτη με πάνω από 13.000 συμμετέχοντες, η οποία αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα είχαν σχεδόν 60% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που απέφευγαν τη σοκολάτα.
Η καλή διάθεση της σοκολάτας αποδίδεται συχνά στην ενίσχυση της χημικής ουσίας, της σεροτονίνης. Και αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει το δομικό στοιχείο της σεροτονίνης, που ονομάζεται τρυπτοφάνη.
Εάν όμως σκέφτεστε να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας καταναλώνοντας πολλές μπάρες σοκολάτας, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν μόνο 0,39 γρ. τρυπτοφάνης σε 30 γρ. μαύρης σοκολάτας (70-85% περιεκτικότητα σε κακάο). Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα τρυπτοφάνης που προσλαμβάνεται για να παράγει σεροτονίνη, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η σοκολάτα από μόνη της θα φέρει μεγάλη αύξηση στα επίπεδα σεροτονίνης.
Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παραχθεί η σεροτονίνη είναι η λήψη του άμεσου δομικού στοιχείου της, του 5-HTP (που λείπει στη σοκολάτα). Μόλις η τρυπτοφάνη εισέλθει στον εγκέφαλο, μετατρέπεται σε 5-HTP που στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη.
Σοκολάτα και ντοπαμίνη – ανταμοιβή και ευχαρίστηση εν αφθονία
Η χημική ουσία του εγκεφάλου για την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση είναι η ντοπαμίνη. Μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί η κατανάλωση σοκολάτας απελευθερώνει ντοπαμίνη. Μελέτες σε ζώα βρήκαν έντονη ενεργοποίηση των περιοχών που παράγουν ντοπαμίνη κατά την πρόσληψη σοκολάτας.
Ο εγκέφαλός σας είναι συνδεδεμένος να επιδιώκει την ευχαρίστηση και τις επαναλαμβανόμενες εκτελέσεις πράξεων που φέρνουν ευχαρίστηση. Το λίπος και η ζάχαρη είναι δύο από τα πιο εύγευστα συστατικά που κάνουν ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα τόσο περιζήτητα.
Αυτό ενεργοποιεί το σύστημα ντοπαμίνης και ανεβάζει τις δυνατότητες ανταμοιβής της σοκολάτας. Όμως το σύστημα ντοπαμίνης πρέπει να παραμένει ισορροπημένο, χωρίς υπερβολική ενεργοποίηση με την κατανάλωση υπερβολικής σοκολάτας.
Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας είναι να καταναλώνετε το δομικό της στοιχείο, την τυροσίνη (ένα είδος θρεπτικής ουσίας) που βρίσκεται σε ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
Σοκολάτα και φλαβονοειδή – ευτυχία και υγεία
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε μια κατηγορία ευεργετικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα επίπεδά τους αυξάνονται μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση σοκολάτας και κορυφώνονται σε 2-3 ώρες. Τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Και αυτό είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας του εγκεφάλου, επειδή το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα εγκεφαλικά κύτταρα, τρέφοντάς τα.
Μια ανασκόπηση 36 μελετών έδειξε ότι όσοι λαμβάνουν υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν καλύτερη επίλυση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, λόγω των προστατευτικών τους επιδράσεων στον εγκέφαλο. Ο λόγος για τον οποίο η μαύρη σοκολάτα επικροτείται για τα οφέλη της στην υγεία, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει σχεδόν 143% περισσότερα φλαβονοειδή από τη σοκολάτα γάλακτος.
πηγή: jenny.gr