30.9 C
Serres

Γιατί ο κρύος καιρός επιδεινώνει τα προβλήματα στην καρδιά

Date:

Μια ανάλυση 16 ετών στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις, νοσηλεία και θανάτους.

Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα 2,28 εκατομμυρίων ενηλίκων από το 1994 έως το 2010 και αποκάλυψε ότι μια πτώση στους 10 βαθμούς Κελσίου οδήγησε σε 19% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ενήλικες στην ανασκόπηση κυμαίνονταν από 49 έως 71 ετών. Μερικοί είχαν καρδιοπάθεια ενώ άλλοι όχι.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και σε ακραίο κρύο σε ορισμένες περιοχές”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Stefan Agewall, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που είναι πιο ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες που προκαλούνται από το κρύο ήταν άνδρες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την μελέτη.

“Μπορούμε όλοι να έχουμε τον νου μας στις ειδήσεις για ειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη ή κρύο και να ακολουθούμε τις συμβουλές ασφαλείας από τις τοπικές αρχές”, δήλωσε ο δρ. Agewall.

Πώς το κρύο επηρεάζει την καρδιά

Η δρ. Nicole Weinberg, MD, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αγγειοσυστολή, η οποία μπορεί να προκαλέσει στένωση ή σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, το οξυγονωμένο αίμα μπορεί να μην μπορεί να ρέει σωστά, προκαλώντας πόνο, κράμπες ή αποχρωματισμό των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, εάν διακοπεί η κυκλοφορία.

Η υπερβολική ζέστη, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοδιαστολή, η οποία μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος. Όταν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.Από τις δύο επιπλοκές, η αγγειοσυστολή από το κρύο μπορεί να είναι πιο άμεσα επιζήμια, είπε η δρ. Weinberg.

«Η μειωμένη ροή αίματος σε ένα όργανο θα είναι πιθανώς πιο σοβαρή κι επιβλαβής για κάποιον επειδή μπορεί να προκληθεί ένας σπασμός που προκαλεί θάνατο ιστού ή έμφραγμα στο μυοκάρδιο«, εξήγησε.

Όσοι ζουν σε περιοχές που βιώνουν ιδιαίτερα κρύες εποχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές συνέπειες από εκείνους σε θερμότερα περιβάλλοντα. Όσοι δεν διαθέτουν ρούχα ή καταφύγιο κατάλληλο για τον κρύο καιρό είναι επίσης πιο ευάλωτοι.

«Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ζεστασιά και κουβέρτες ή τέτοια πράγματα, η καρδιά σας μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες που σχετίζονται με το πώς το σώμα σας αντιμετωπίζει το κρύο. Μπορείτε να πεθάνετε από αυτό»!

Πηγή: iatropedia.gr

ΥγείαΓιατί ο κρύος καιρός επιδεινώνει τα προβλήματα στην καρδιά

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ηλιακό έγκαυμα: Πότε πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα συχνό περιστατικό κυρίως το...

Τα 12 κρυφά σημάδια της κατάθλιψης – Πώς να τα εντοπίσετε

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη και να μην...

Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα που...

Έλαιο ρίγανης: Τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία

Η ρίγανη, το πιο δημοφιλές ελληνικό βότανο, χρησιμοποιείται εδώ...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα