Γιατί παχαίνουμε κόβοντας το τσιγάρο και πως θα το αποφύγουμε
Date:
Υπάρχουν συγκεκριμένοι, οργανικοί και ψυχολογικοί λόγοι που όταν κόβεις το τσιγάρο κινδυνεύεις να βάλεις κιλά. Η διαιτολόγος εξηγεί ποιοι είναι αυτοί και δίνει χρήσιμες συμβουλές για να σταματήσεις την κακή συνήθεια χωρίς να αλλάξει κάτι στη ζυγαριά σου.
Δεν είναι υπερβολή: Πολλοί άνθρωποι φοβούνται πως αν κόψουν το κάπνισμα θα παχύνουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την επιβλαβή συνήθεια, ανάβοντας ενίοτε ένα ακόμα τσιγάρο κάθε φορά που θέλουν να βάλουν κάτι στο στόμα τους. Έχει, όμως, κάποια δόση αλήθεια αυτή η ανησυχία; Παχαίνουν πράγματι πιο εύκολα όσοι κόβουν το τσιγάρο και, αν ναι, γιατί; Πώς συνδέεται η δύσκολη αυτή απόφαση με την ψυχολογία, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου του καπνιστή;
Αν, όμως, συνειδητοποιεί κανείς τη σημασία του να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του, υπάρχει τρόπος να διακόψει το κάπνισμα χωρίς να κινδυνεύσει να πάρει κιλά; Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναστασία Μακρή μίλησε στο ΟW για όλα τα παραπάνω και έδωσε λύσεις που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη μεγάλη απόφαση για τη ζωή σου με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα:
Η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη
Το κάπνισμα επιταχύνει τον μεταβολισμό σου, ως συνέπεια της αύξησης των παλμών σου. Η νικοτίνη είναι αυτή που οδηγεί σε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή σε κάνει να καις περισσότερες θερμίδες, όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας. Αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα αλλά και τη λιπόλυση, που οδηγεί σε θερμογένεση στον λιπώδη ιστό.
Η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά 10%, που αντιστοιχεί σε δαπάνη 200 kcal ανά 24ωρο, φαίνεται μικρή. Ωστόσο, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πρόσληψη θερμίδων, αυτή η αύξηση της ενεργειακής δαπάνης που προκαλείται από τη νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως 10 κιλών σωματικού βάρους σε διάστημα 1 έτους.
Η νικοτίνη αμβλύνει την αναμενόμενη αύξηση της πρόσληψης τροφής, ως απάντηση στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Με απλά λόγια, ενώ καις περισσότερο, δεν πεινάς περισσότερο, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί επηρεάζει το νευρικό σου σύστημα και την έκκριση ορμονών. Η νικοτίνη μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις της λεπτίνης, η οποία απελευθερώνεται από το λιπώδη ιστό και δρα στον εγκέφαλο, καταστέλλοντας την όρεξη και αυξάνοντας το μεταβολισμό.
ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΟΡΕΞΗ
Γιατί παχαίνεις κόβοντας το τσιγάρο
Όταν καπνίζεις, η νικοτίνη έχει αυτές τις «μαγικές» επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τι γίνεται όμως όταν το σταματήσεις; Στη θέση της νικοτίνης μπαίνει το φαγητό. Όταν κόβεις το κάπνισμα, αντί για τσιγάρα αρχίζεις να μετράς επιπλέον κιλά. Κατά μέσο όρο, όσοι κόβουν το κάπνισμα παίρνουν 5 κιλά μέσα στον πρώτο χρόνο.
Όπως περιγράφεται παραπάνω, η νικοτίνη επιταχύνει το μεταβολισμό, οπότε το σώμα σου καίει θερμίδες με γρηγορότερο ρυθμό. Όταν σταματάς το κάπνισμα, ο μεταβολισμός επανέρχεται στο φυσιολογικό, επομένως δαπανά λιγότερες θερμίδες. Αν συνεχίσεις, λοιπόν, να τρως στα ίδια επίπεδα με πριν, το αποτέλεσμα θα είναι να παχαίνεις, καθώς λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίει το σώμα σου. Επιπλέον, όταν φεύγει η νικοτίνη από τη ζωή σου, επιστρέφει η όρεξη. Μόλις κόψεις το κάπνισμα, η όρεξή σου ανοίγει και έτσι θέλεις να τρως παραπάνω σε σχέση με πριν.
Την ίδια ώρα, το φαγητό γίνεται η επιβράβευσή σου. Έρευνες δείχνουν ότι η απουσία νικοτίνης από την καθημερινότητά σου σε κάνει να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με περισσότερο φαγητό. Η αυξημένη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη ενεργοποιεί παρόμοια κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο με αυτά που ενεργοποιούνται από το κάπνισμα.
Επομένως, μπορεί να αναζητάς μεγαλύτερες ποσότητες από τα λεγόμενα junk foods, δηλαδή σνακ πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, που θα αυξήσουν την απόλαυση και το αίσθημα ασφάλειας που προηγουμένως προερχόταν από το κάπνισμα. Επιπλέον, το φαγητό μπορεί να είναι η επιβράβευση για την προσπάθεια σου να κόψεις το τσιγάρο: «Αφού δεν κάπνισα, ας φάω να ξεχαστώ».
Επίσης, η κίνηση «από το χέρι στο στόμα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγκη σου να καπνίσεις. Τη θέση του τσιγάρου σου, λοιπόν, παίρνει το αγαπημένο σου σνακ. Η ζυγαριά ανεβαίνει και τότε αρχίζεις να μετανιώνεις τόσο για αυτά που έφαγες, όσο και για την απόφασή σου να κόψεις το κάπνισμα.
Χρήσιμες συμβουλές για να μην πάρεις βάρος αν έκοψες το τσιγάρο
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, λοιπόν, που κόβοντας το τσιγάρο κινδυνεύεις να αυξήσεις το βάρος σου. Υπάρχουν, όμως, και τρόποι για να το προλάβεις. Η κ. Μακρή συμβουλεύει:
Βοήθησε να αυξηθεί ο μεταβολισμός σου
Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου. Έτσι, όχι μόνο θα καις περισσότερες θερμίδες, αλλά θα αισθάνεσαι ευφορία και θα αποφύγεις εντέχνως τα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη.
Μείωσε τις μερίδες φαγητού, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο μεταβολισμός σου
Φτιάξε ένα ωραίο πιάτο: Βάλε σε αυτό λίγη πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και πολλά λαχανικά, για να σε βοηθήσουν να χορτάσεις άμεσα.
Πάρε τον χρόνο σου όταν τρως
Μην ξεχνάς ότι μετά το φαγητό χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να νιώσεις ότι χόρτασες. Τρώγε, λοιπόν, πιο αργά, για να νιώσεις το αίσθημα του κορεσμού με λιγότερες θερμίδες και μάσα καλά την τροφή σου.
Αντικατάστησε το τσιγάρο με θρεπτικά σνακ
Όταν θες να τσιμπολογήσεις φάε φρούτα, στικ λαχανικών και ξηρούς καρπούς.
Καφές και Τσιγάρο
Αν σου λείπει το τσιγάρο όταν πίνεις καφέ άλλαξε την συνήθεια αυτή με πράσινο τσάι η κακάο, μέχρι να συνηθίσεις την αλλαγή.
Πάντα οι τσίχλες βοηθάνε
Προτίμησε να μασήσεις μια τσίχλα από το να τσιμπολογάς όλη μέρα.
Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι
Έρευνες δείχνουν πως όταν πηγαίνουμε να ψωνίσουμε με άδειο στομάχι και χωρίς λίστα οδηγούμαστε σε λιπαρές επιλογές, με αρκετή ζάχαρη και χωρίς θρεπτική αξία.
Κοιμήσου καλά
Ξάπλωσε νωρίς, αντί να κάθεσαι στην τηλεόραση και να θες να φας, την ίδια ώρα που παλαιότερα θα χαλάρωνες με τσιγάρο και αναψυκτικό.
Ζήτα τη βοήθεια ενός διατροφολόγου
Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια απευθύνσου σε έναν ειδικό, παράλληλα με την διακοπή του καπνίσματος. Έτσι θα έχεις ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και θα συγκρατείσαι από ατασθαλίες.
πηγή ow.gr
photo iStock