Γιατί το παρακάνουμε με το φαγητό και τρώμε υπερβολικά;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα μπισκότα που αγοράσατε δεν έφτασαν ποτέ στο σπίτι από το μαγαζί; Ή μετανιώσατε που καταβροχθίσατε όλα τα ορεκτικά που υπήρχαν στο πάρτι; Ή μήπως νιώθετε ταραγμένοι αφού φάγατε μια ολόκληρη σακούλα πατατάκια ενώ βλέπατε τηλεόραση; Ενδεχομένως να αναρωτιέστε: Γιατί τρώω υπερβολικά;
Όλοι έχουμε την τάση να τρώμε υπερβολικά πού και πού. Αλλά αν αυτό γίνει συχνό φαινόμενο, τότε μπορεί να αποκτήσετε μη υγιές βάρος και να καταλήξετε σε κάποια διατροφική διαταραχή.
Η συνειδητοποίηση των αιτιών που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής – οι λόγοι μπορεί να αφορούν τη βαρεμάρα, τη στέρηση ύπνου και τη διατροφή – μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια διαφορετική επιλογή την επόμενη φορά.
Τι θεωρείται υπερβολικό φαγητό;
Η υπερκατανάλωση τροφής είναι η κατανάλωση τροφής που υπερβαίνει το επίπεδο πείνας σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για κάθε άτομο.
Εάν φάτε υπερβολικά, μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι ή υποτονικοί. Μπορεί επίσης να νιώθετε:
- Οξεογαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
- Φούσκωμα.
- Αέρια.
- Καούρα.
- Ναυτία.
- Πόνο στο στομάχι.
- Συναισθήματα τύψεων, έκπληξης ή φόβου ότι φάγατε πολύ.
Η υπερφαγία είναι διαφορετική από τη διαταραχή αδηφαγίας. Στην περίπτωση της αδηφαγίας, συχνά νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο. Αλλά η υπερφαγία συχνά προκαλείται από τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση αυτό που τρώτε να είναι απλώς πολύ νόστιμο και να το απολαμβάνετε, με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να τρώτε για την ευχαρίστησή σας.
Τι προκαλεί την υπερκατανάλωση τροφής;
Η υπερφαγία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το πώς, το πότε και το γιατί τρώμε.
Έχετε 24ωρη πρόσβαση σε τρόφιμα
Έχετε ένα γεμάτο ντουλάπι και ένα γεμάτο ψυγείο σε ετοιμότητα για να ικανοποιήσετε οποιαδήποτε επιθυμία σας. Αν και είναι καλό να έχετε επιλογές και να έχετε πρόσβαση σε τροφή, αυτό μπορεί να σας ωθήσει στο να ενδώσετε σε οποιαδήποτε λιγούρα σας – είτε πρόκειται για ένα μεταμεσονύκτιο σνακ είτε για ένα μπουφέ στο μεσημεριανό γεύμα.
Τι πρέπει να κάνετε; Όλα ξεκινούν από το σούπερ μάρκετ. Το να είστε προσεκτικοί όταν ψωνίζετε και το να κάνετε μια λίστα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, ώστε έτσι να μειωθούν οι παρορμητικές επιλογές. Ίσως το να ψωνίζετε από το διαδίκτυο και να κάνετε την παραλαβή των προϊόντων σας στο δρόμο ή στην πόρτα του σπιτιού σας, είναι κάτι που επίσης μπορεί να μειώσει τις παρορμητικές αγορές.
Ένας άλλος τρόπος για να είστε πιο προσεκτικοί; Επανεξετάστε την κουζίνα σας και τοποθετήστε με στρατηγικό τρόπο τα υγιεινά τρόφιμα στο μπροστινό μέρος του ψυγείου σας. Αν βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο, είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε αυτές τις υγιεινές τροφές.
Αισθάνεστε καλά, άσχημα ή στρεσαρισμένοι
Ένας βασικός λόγος που έχουμε την τάση να τρώμε υπερβολικά; Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Ενώ μπορεί να συνδέουμε τη συναισθηματική διατροφή με αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη ή ο θυμός, μπορούμε επίσης να υπερκαταναλώσουμε φαγητό αν βιώνουμε χαρά, ικανοποίηση ή άλλα θετικά συναισθήματα.
Τι πρέπει να κάνετε; Πριν φάτε, φροντίστε να κάνετε μια παύση και να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Τρώω επειδή έχω κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα;. Μερικές φορές, κάνοντας απλώς και μόνο αυτήν την παύση, είναι δυνατόν να αποτρέψετε την εμπλοκή σας σε συναισθηματική κατανάλωση τροφής.
Τρώτε τεράστιες μερίδες
Ανήκετε στη «λέσχη του καθαρού πιάτου» – αισθάνεστε ότι πρέπει πάντα να τρώτε κάθε μπουκιά φαγητού που τοποθετείται μπροστά σας; Πολλές φορές, μπορεί να τρώμε περισσότερο από τη συνιστώμενη μερίδα ενός γεύματος, και αυτό ισχύει κυρίως όταν τρώμε έξω σε εστιατόριο. Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο πρέπει να φάμε και μπορεί να είναι δελεαστικό να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει όλο το φαγητό.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν πρόκειται να βγείτε έξω για φαγητό, ξεκινήστε κοιτάζοντας το μενού από πριν. Αυτό βοηθά στη μείωση των παρορμητικών παραγγελιών. Μπορεί επίσης να επηρεαστείτε από τους ανθρώπους με τους οποίους τρώτε μαζί, οπότε βεβαιωθείτε ότι αξιολογείτε τη δική σας πείνα και δεν ακολουθείτε απλώς αυτό που παραγγέλνει κάποιος άλλος. Και είναι πάντα αποδεκτό να κρατάτε μέρος του γεύματός σας ως αποφάγια, είτε βρίσκεστε σε εστιατόριο είτε σε οικογενειακό γεύμα.
Βαριέστε
Το φαγητό λόγω πλήξης είναι το νούμερο 1 που πυροδοτεί την άσκοπη υπερκατανάλωση τροφής. Και έχουμε την τάση να το κάνουμε συχνά σε συγκεκριμένα σημεία και τοποθεσίες. Για παράδειγμα, στον καναπέ ενώ βλέπουμε τηλεόραση ή αν καθόμαστε στο γραφείο μας επειδή βαριόμαστε.
Τι να κάνετε: Μάθετε ποια είναι τα σημεία που πυροδοτούν την τάση σας. Και όταν πιάνετε τον εαυτό σας να τρώει λόγω πλήξης, αναγνωρίστε το. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του πόσο τρώτε. Και για να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα της πλήξης, να περπατάτε ή να αλλάζετε τοποθεσία. Ακόμη και το να πιείτε κάτι κρύο μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από την πλήξη.
Τρως επειδή το φαγητό βρίσκεται δίπλα…
Αυτό είναι το σημείο όπου η άσκοπη κατανάλωση φαγητού μπορεί να στραβώσει. Έχετε μια εμπεριστατωμένη συνομιλία μέσω γραπτού μηνύματος με την κολλητή σας ή κάνετε scrolling στο Instagram ενώ τρώτε ένα σνακ, ίσως τρώτε παγωτό κατευθείαν από το κουτάκι ή ψάχνετε σε μια σακούλα με πατατάκια. Δεν δίνετε προσοχή στο πόσο τρώτε – στην πραγματικότητα, τρώτε με έναν αυτόματο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, χάνετε την αίσθηση της πείνας σας.
Τι πρέπει να κάνετε; Είναι σημαντικό να αφήσετε το τηλέφωνο ή να κλείσετε την τηλεόραση. Όταν έρθει η ώρα να φάτε, αφήστε στην άκρη ό,τι κι αν κάνετε και εστιάστε όλη σας την προσοχή στο φαγητό. Αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε ή ακόμα και να τρώτε στον καναπέ ή στο τραπεζάκι του καφέ, κάντε μια προσπάθεια να καθίσετε στην τραπεζαρία ή στο τραπέζι της κουζίνας σας για να περιορίσετε τους αντιπερισπασμούς.
Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές
Αν έχετε πάει ποτέ σε μπουφέ ή σε δείπνο με διάφορα πιάτα, μπορεί να χοροπηδάτε από τη χαρά σας από την πληθώρα των επιλογών. Φανταστείτε δίσκους με μακαρόνια με τυρί, σωρούς από τηγανιές, ένα μπαρ με σαλάτες και ένα χώρο με ποικιλία ζουμερών κρεάτων. Από πού να αρχίσετε; Τα θέλετε όλα. Και αυτό μπορεί να είναι η κατάληξη στην υπερφαγία. Αφού γεμίσετε το πιάτο (ή τα πιάτα) σας με φαγητό, νιώθετε ότι πρέπει να τα φάτε όλα.
Τι πρέπει να κάνετε; Κάντε κάποια αναγνωριστική κίνηση. Κάντε μια περιήγηση σε ολόκληρο τον μπουφέ. Περιηγηθείτε σε όλο το τραπέζι και εξετάστε τις επιλογές σας πριν διαλέξετε.
Υπάρχει μια έρευνα που ασχολήθηκε με τους μπουφέδες. Έχουμε την τάση να γεμίζουμε το πιάτο μας με τις τρεις πρώτες επιλογές και να πηγαίνουμε για περισσότερες αργότερα, επειδή συχνά υπάρχει κάτι που θέλουμε πραγματικά. Με το να εξερευνήσετε πρώτα όλες τις επιλογές, θα μπορέσετε να κάνετε μια πιο τεκμηριωμένη επιλογή για το τι θα φάτε ή να πάρετε μικρότερες μερίδες από όλα, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε περισσότερα.
Οι φίλοι και η οικογένειά σας τρώνε υπερβολικά, επίσης
Επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τους άλλους ανθρώπους – από το τι φοράμε και τι κάνουμε – και αυτό περιλαμβάνει και το τι και πόσο τρώμε. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι συνηθίζουμε να ταιριάζουμε το ρυθμό μάσησης με τους ανθρώπους με τους οποίους βρισκόμαστε, ακόμη και αν δεν τους γνωρίζουμε. Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσετε τις λιγούρες σας, όταν οι γύρω σας ενδίδουν σε αυτές.
Τι πρέπει να κάνετε; Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αργά και ότι δεν συμβαδίζετε με το ρυθμό των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω σας, ειδικά αν τρώνε πολύ γρήγορα. Επίσης, παραγγείλετε πρώτοι, κάτι που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, επειδή ο πρώτος που παραγγέλνει θέτει το στίγμα. Προσπαθήστε να θυμόσαστε ότι οι διατροφικές σας ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές από τους άλλους ανθρώπους, οπότε αν ο φίλος σας παραγγείλει ένα τριπλό τσίζμπεργκερ με πατάτες τηγανιτές και ένα μεγάλο αναψυκτικό, να ξέρετε ότι το γεύμα του μπορεί να μην ταιριάζει με τις επιθυμίες και τα επίπεδα της δικής σας πείνας.
Οι ορμόνες της πείνας σας βρίσκονται εκτός ισορροπίας
Υπάρχουν δύο ορμόνες της πείνας: η λεπτίνη και η γκρελίνη. Η λεπτίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη κορεσμού, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ενέργειας και καταστέλλει την όρεξή σας, ενώ η γκρελίνη αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας και διεγείρει την όρεξή σας. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών αυξάνονται πριν από τα γεύματα και μειώνονται μετά τα γεύματα. Μπορούν όμως να επηρεαστούν από πράγματα όπως η έλλειψη ύπνου ή σωματικής άσκησης ή από κάποια αύξηση του στρες.
Τι να κάνετε: Ακόμα και το να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι και πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη μιας σταθερής όρεξης. Επιπλέον, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε μια ρουτίνα», σημειώνει ο Dr. Albers. Έτσι, το να τρώτε σε σταθερή ώρα κάθε μέρα, να εντάξετε την καθημερινή άσκηση και να λαμβάνετε μέτρα για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής.
Περιμένατε πάρα πολύ ώρα για να φάτε
Συχνά αποτελεί μεγάλο έναυσμα για υπερκατανάλωση τροφής, επειδή το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλό.
Και έχετε την τάση να τρώτε οτιδήποτε βρίσκεται κοντά σας, επειδή είστε υπερβολικά πεινασμένοι.
Τι πρέπει να κάνετε: Πώς μπορείτε λοιπόν να αποτρέψετε αυτό το αίσθημα της λιγούρας; Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τακτικά, έχοντας πρόχειρα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα σας ρυθμισμένο. Αυτό θα αποτρέψει αυτές τις μεγάλες βουτιές που σας κάνουν να επιθυμείτε να φάτε γρήγορα φαγητό.
πηγή medbox.gr