Το Σάββατο φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer/Biontech. Δρακόντεια τα μέτρα για την παραλαβή, αποθήκευση και μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού. Πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες.

 

Ξεκίνησε η μεταφορά του εμβολίου της Pfizer στα κράτη μέλη της ΕΕ, από τις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας στο Βέλγιο, σηματοδοτώντας και την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών και στην Ελλάδα, την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου. Οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας το Σάββατο.

Advertisement

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για να εξελιχθεί ομαλά η γιγαντιαία επιχείρηση, υπό τον τίτλο: «Ελευθερία», σε όλα της τα στάδια, από την παραλαβή, τη φύλαξη, τη διανομή του εμβολίου των Pfizer-Biontech, μέχρι την διαδικασία χορήγησής του στους πολίτες.

«Ένα χρόνο τώρα αυτό περιμένουμε. Περιμένουμε το όπλο για να κερδίσουμε αυτή την πανδημία. Το όπλο ήρθε. Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Δημήτρης Πιστολάς, Προϊστάμενος Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

 

Τα μέτρα ασφαλείας για την παραλαβή αποθήκευση και μεταφορά των εμβολίων είναι δρακόντεια.

Από το αεροδρόμιο θα μεταφέρονται στα κέντρα αποθήκευσης. Εκεί θα επιτηρούν τη διαδικασία τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Παρουσία τους θα γίνεται κάθε βράδυ και η απογραφή των αποθεμάτων.

Τη φύλαξη των κέντρων αποθήκευσης έχει αναλάβει η αστυνομία και η πυροσβεστική όλο το 24ωρο. Τα ισοθερμικά κιβώτια με τα εμβόλια θα παραλαμβάνονται παρουσία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από φορτηγά, αφού πρώτα γίνει έλεγχος της ταυτότητας του οδηγού και του οχήματος, και στη συνέχεια θα μεταφέρονται συνοδεία των σωμάτων ασφαλείας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

 

Προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω SMS στο 13034 και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείων. Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει από αρχές Φεβρουαρίου. Η διαδικασία του εμβολιασμού διαρκεί περίπου μισή ώρα.

«Περίπου 10-15 λεπτά όσο να εγγραφεί και να παρθεί το ιστορικό του εμβολιασθέντα και αφού γίνει το εμβόλιο περνάει στην αναμονή που θα κάθεται ένα τέταρτο όπως γίνεται σε όλους τους εμβολιασμούς», εξηγεί ο Μιλτιάδης Καράμπελας, υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Ιλίου.

Advertisement
Babis

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες ωστόσο οι αρχές θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

 

Σε περιπτώσεις που κάποιος πολίτης εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο, δίπλα θα υπάρχει κρεβάτι, απινιδωτής, και όλα τα απαραίτητα μηχανήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Είναι ένας απλός εμβολιασμός όπως και με όλους τους άλλους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το κοινό», διαβεβαιώνει ο Κώστας Καρακούσης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γενικό Νοσ. Λάρισας.

Παρότι οι εμβολιασμοί ανοίγουν το δρόμο για επιστροφή στην κανονικότητα, οι ειδικοί στέλνουν μηνύματα μηδενικού εφησυχασμού, με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη, να προβλέπει, μέσω του ΣΚΑΪ, πως θα «πετάξουμε» τις μάσκες στο τέλος του Φθινοπώρου.

 

«Τη μάσκα θα την πετάξουμε προς το τέλος του επόμενου έτους από το φθινόπωρο και μετά εφόσον έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης», αναφέρει ο καθηγητής.

 

Πηγή skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11 Αυγούστου 1996: Όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» δολοφονούσαν τους Ισαάκ και Σολωμού -video

10/08/25 10:56 μμ

11 Αυγούστου 1996: Όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» δολοφονούσαν τους Ισαάκ και Σολωμού -video

Μυτιλήνη: Αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία - Δεν υπάρχουν ζημιές

10/08/25 11:32 μμ

Μυτιλήνη: Αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία – Δεν υπάρχουν ζημιές

Βαριά ήττα της Εθνικής από το Ισραήλ

10/08/25 11:11 μμ

Βαριά ήττα 58-75 της Εθνικής από το Ισραήλ | HIGHLIGHTS

Τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μετεώρων - Μνήμη, αρχιτεκτονική και προσπάθειες διάσωσης

10/08/25 11:01 μμ

Τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μετεώρων – Μνήμη, αρχιτεκτονική και προσπάθειες διάσωσης

SOS από ιστιοφόρο ανάμεσα σε Πάρο και Δήλο – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

10/08/25 10:50 μμ

SOS από ιστιοφόρο ανάμεσα σε Πάρο και Δήλο – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Αυγούστου

10/08/25 10:49 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Αυγούστου

Κλήρωση Τζόκερ (10/8): Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23,5 εκατ. ευρώ

10/08/25 10:47 μμ

Κλήρωση Τζόκερ (10/8): Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23,5 εκατ. ευρώ

Συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε πάνω από 70 σημεία της χώρας - Βίντεο και φωτογραφίες

10/08/25 10:40 μμ

Συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε πάνω από 70 σημεία της χώρας – Βίντεο και φωτογραφίες

Αντετοκούνμπο: «Στόχος το μετάλλιο»

10/08/25 10:22 μμ

Αντετοκούνμπο: «Στόχος το μετάλλιο»

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία – Κατάρρευση κτιρίων

10/08/25 10:17 μμ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία – Κατάρρευση κτιρίων

Ρόδος: Δυναμική συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

10/08/25 10:07 μμ

Ρόδος: Δυναμική συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

Αθήνα: “Έπεσε” ασανσέρ στο “Γεννηματάς” – Διατάχθηκε ΕΔΕ

10/08/25 9:56 μμ

Αθήνα: “Έπεσε” ασανσέρ στο “Γεννηματάς” – Διατάχθηκε ΕΔΕ