9.3 C
Serres

Γιώργος Παλάζης: Μεγάλες απάτες μέσω διαδικτύου με τα εικονικά νομίσματα-video

Date:

Για τις απάτες που γίνονται μέσω διαδικτύου μιλά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο Σερραίος δικηγόρος , Γιώργος Παλάζης

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο κάτοχος εικονικών νομισμάτων (κρυπτονομισμάτων- cryptocurrencies) ανεξάρτητα απο το εάν θεωρηθεί «επενδυτής» ή «καταθέτης» σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του παρόχου (ηλεκτρονικής πλατφόρμας) με το σημερινό υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν λαμβάνει οποιαδήποτε μορφής αποζημίωσης είτε από το ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΈΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ είτε απο το ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΤΕΚΕ)

Τέλος η κανονιστική απόφαση του ΝΠΔΔ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ 5/898/3.12.2020 όσον αφορά την κατάρτιση μητρώου παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων που δινει τη δυνατότητα αυτή σύμφωνα με το άρθρο 3 και σε ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ τη θεωρώ προβληματική και επικίνδυνη για το μέλλον.

Τα ύποπτα πρόσωπα συνήθως μιλούν άπταιστα ελληνικά και φαίνεται να έχουν γνώσεις οικονομικών θεμάτων.

Πολλές φορές μάλιστα κατευθύνουν τους ανυποψίαστους επενδυτές σε ιστότοπους ή χρησιμοποιούν μαρτυρίες και υλικό που φαίνεται αληθινό, και δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στοχεύουν ιδίως σε υποψήφιους επενδυτές που αναζητούν επενδύσεις μέσω διαδικτύου, μηχανών αναζήτησης ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.






Διαφημίζουν διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις για να προσελκύσουν επενδυτές σε επενδύσεις οι οποίες – ενώ φαίνεται ότι προσφέρουν λογικές ή υψηλές αποδόσεις – στην πραγματικότητα μπορεί και να αφορούν σε παράνομη δραστηριότητα. Χρησιμοποιούν δε πολλές φορές εικόνες ειδών πολυτελείας ή διάσημα πρόσωπα ώστε να πείσουν για τις επενδύσεις αυτές.

Οι περισσότεροι παθόντες αναφέρουν ότι αρχικά οι επενδύσεις τους εμφάνιζαν σημαντικές αποδόσεις με αποτέλεσμα να έχουν κίνητρο να θεωρήσουν την επένδυση τους επιτυχή και να επενδύσουν στη συνέχεια περισσότερα χρήματα ή να συστήσουν σε φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους να επενδύσει. Ωστόσο στη συνέχεια όταν ζητούσαν να τους αποδοθούν τα κέρδη τους με διαφορα προσχήματα η κατάθεση στον λογαριασμό τους καθυστερούσε υπερβολικά και στο τέλος ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιούνταν με αποτέλεσμα την απώλεια των χρημάτων τους.

Θα πρέπει να ξέρουμε τέλος ότι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει γίνει πλέον υποχρεωτική η εγγραφή των παρόχων σε μητρώο και καλό είναι αυτοί που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τα κρυπτονομίσματα να τον συμβουλεύονται τον κατάλογο πριν αποφασίσουν να τοποθετήσουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να μην πέσουν θύματα κάποιας διαδικτυακής απάτης.

ΕλλάδαΓιώργος Παλάζης: Μεγάλες απάτες μέσω διαδικτύου με τα εικονικά νομίσματα-video

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ένοπλος ξαφρίζει κοσμηματοπωλεία σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη με Porsche

Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση ένοπλου ληστή σε 2...

Μικροκινητικότητα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξουμε

Για την μικροκινητικότητα μίλησε ο δημοσιογράφος, ειδικός στο θέμα...

Κιβωτός: Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον π. Αντώνιο

Με συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα