Γιώργος Πιτσιλής: Η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα είναι η νέα πραγματικότητα από το 2020
Date:
Η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα είναι η νέα πραγματικότητα από το 2020,
όπως ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Στον χαιρετισμό του στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, εκλεγμένων στα επιμελητήρια της χώρας, που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε: «Η συνεργασία με φορείς όπως εσείς, μας ανοίγει τα μάτια… Η άμεση επικοινωνία με την αγορά μας δίνει δυνατότητες να δώσουμε λύσεις. Λύσεις συνεργασίας και μειώνοντας τη γραφειοκρατία».
Απευθυνόμενος στην κα. Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε σχετικά με τη γραφειοκρατία: «Εργαζόμαστε εντατικά για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία θέλουμε το τρίτο τρίμηνο του 2019 να μπορέσουν πια να μπουν σε μια πιλοτική λειτουργία – να τα μάθετε και να τα μάθουμε όλοι – και από το 2020 να είναι η νέα μας πραγματικότητα».
Από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί μία επιτροπή διαβούλευσης και διαλόγου με την αγορά και πρόσθεσε: «προχωρούμε σε έργα που αφορούν στην πραγματική οικονομία με λύσεις για την αγορά και τις επιχειρήσεις όπως είναι το ψηφιακό ΚΕΠ από το οποίο έχουν εξυπηρετηθεί 8 εκατομμύρια υποθέσεις ενώ το προσεχές διάστημα θα γίνουν νέες προσλήψεις ώστε στο μέλλον οι επιχειρήσεις να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά ακόμη μεγαλύτερο όγκο εγγράφων. Θέλουμε μια νέα διοίκηση για μια νέα εποχή».
Η ίδια σημείωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου δημόσιας διοίκησης για να διορθώνονται δυσλειτουργίες και να υλοποιούνται δράσεις ανάλογα με αυτά που πρέπει να γίνουν.
Τέλος, η υπουργός συνεχάρη τη πρώτη συνδιάσκεψη και υπογράμμισε ότι τα επιμελήτρια κράτησαν ζωντανό το διάλογο με την επιχειρηματικότητα μέσα στην κρίση.
Ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και του ιδίου στη ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματικό πυλώνα και πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα δώσει χώρο να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση ενώ θα προχωρήσει σε μείωση εισφορών και φόρων.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της ανάγκης για μια ριζική μεταρρύθμιση για ένα ασφαλιστικό σύστημα, βιώσιμο, δίκαιο, λειτουργικό και φιλικό προς την ανάπτυξη.
Η θέση των επιμελητηρίων σε αυτό το ζήτημα, όπως είπε, είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων.
«Έχει τεκμηριωθεί από σειρά μελετών, ότι μέσα από τη δημιουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης, μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους και να μειωθεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό βάρος για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας ενός δομημένου πλαισίου εθνικής αποταμίευσης, θα δημιουργηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και θα αξιοποιηθούν παραγωγικότερα οι εισφορές των ασφαλισμένων»σημείο σε ο κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων της χώρας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε την τεράστια σημασία της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης και ανήγγειλε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα την καθιερώσουν ως θεσμό αλλά και θα συντονίσουν την εκπροσώπηση και παρέμβαση του κλάδου σε όλα τα ζητήματα.
Ανακοίνωσε ότι η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών αποφάσισε να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα επιμελητήρια ώστε μέσα από την συνεργασία και την κοινή οργάνωση και δράση να αναδειχθεί ο ρόλος αλλά και η καλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου για την επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν, τόσο προς την πολιτεία όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα, για πρώτη φορά, ξεκινά ουσιαστικά ένας νέος θεσμός με στόχο την πανελλήνια δικτύωση του κλάδου και την δημιουργία ενιαίου μετώπου προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ακόμα πιο δυναμική παρουσία της ασφαλιστικής κοινότητας στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, με τα επιμελητήρια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Μέσω της αιγίδας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξέλιξη και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου, μέσα από τη δικτύωση, το διάλογο και τη διαμόρφωση ενιαίων θέσεων στα ζητήματα που τον αφορούν αλλά και για να υπάρξουν καλύτερα ασφαλιστικά προϊόντα για τους καταναλωτές «σε μια εποχή που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη την ιδιωτική ασφάλιση» όπως είπε.
«Δημόσια και ιδιωτική μπορούν να δώσουν λύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος.
real.gr