Γλυκοπατάτες: Aυτά είναι τα λάθη που όλοι κάνουμε και χάνουν την γεύση τους
Date:
Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τις γλυκοπατάτες στα φαγητά ή στα γλυκά μας, όμως αν θέλουμε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να αποφεύγουμε ορισμένα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά.
Αγοράζουμε γλυκοπατάτες με χτυπήματα και μαυρίλες
Οι γλυκοπατάτες που έχουν ραγίσματα, κοψίματα και μαυρίλες έχουν ήδη αρχίσει να χαλάνε, οπότε όταν τις αγοράζετε διαλέγετε καλύτερα εκείνες με μαλακή φλούδα και καθόλου χτυπήματα. Αν η γλυκοπατάτα που έχετε ήδη αγοράσει έχει ένα με δύο μικρά χτυπηματάκια τότε μπορείτε να τα αφαιρέσετε πριν την κόψετε σε κομμάτια.
Τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο
Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στις γλυκοπατάτες είναι να τις βάλετε στο ψυγείο. Είναι τόσο χαμηλή η θερμοκρασία εκεί που αλλάζει τη δομή των κυττάρων της πατάτας και επομένως την κάνει πιο σκληρή στο κέντρο (ακόμα κι αφού ψηθεί). Αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό με συνταγές που θέλουν την πατάτα να ψήνεται ολόκληρη. Συντηρήστε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Παραλείπουμε το μέρος του τριψίματος και καθαρισμού τους
Οι γλυκοπατάτες φυτρώνουν στο έδαφος, οπότε αν παραλείψουμε για κάποιο λόγο την καθαριότητά τους, αυτό σημαίνει ότι χώμα και βρωμιά μπορεί να καταλήξει στην κατσαρόλα σας. Πριν αποφασίσετε, λοιπόν, να τις μαγειρέψετε, πλύντε καλά τη φλούδα τους και τρίψτε τις με τη βούρτσα των λαχανικών.
Αφαιρούμε τις φλούδες τους
Τρώγονται άραγε οι φλούδες της γλυκοπατάτας; Ναι, φυσικά και θα πρέπει να τις καταναλώνετε. Αφαιρώντας τη φλούδα τους απομακρύνετε και τα θρεπτικά της συστατικά, οπότε μην τις ξεφλουδίζετε αν θέλετε να έχετε μια υγιεινή συνταγή. Επιπλέον, η φλούδα θα διατηρήσει την υγρασία στο εσωτερικό της, όσο θα ψήνεται.
Αποθηκεύουμε τις κομμένες γλυκοπατάτες χωρίς νερό
Είναι αρκετά πρακτικό να έχει κανείς τις γλυκοπατάτες κομμένες εξαρχής, ωστόσο αυτές στεγνώνουν πολύ μόλις κοπούν. Όταν, λοιπόν, θέλετε να τις κόψετε προκαταβολικά, τότε θα τις συντηρήσετε στο ψυγείο, μέσα σε κρύο νερό.
Βράζουμε τις γλυκοπατάτες για να τις κάνουμε γλυκιά πίτα
Πολλές γλυκές πίτες από γλυκοπατάτες συνιστούν να βραστούν οι πατάτες για τη γέμιση. Εμείς προτείνουμε αντίθετα οι πατάτες να ψηθούν στον ατμό ή στον φούρνο. Κι αυτό γιατί το νερό αφαιρεί μέρος από τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας κι έτσι η πίτα μπορεί να βγει νερουλή.
Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες χωρίς να τις τρυπάμε στη φλούδα
Κανείς δεν θέλει μια έκρηξη στον φούρνο του. Γι’ αυτό το να κάνετε τρύπες με ένα πιρούνι στη φλούδα είναι ένας απλός τρόπος να κάνετε τον ατμό να βγει ομαλά χωρίς προβλήματα.
Δεν ελέγχουμε αν η γλυκοπατάτα έχει ψηθεί
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια άψητη γλυκοπατάτα. Αντί να είναι τρυφερή και υγρή, θα είναι σκληρή και τραγανή. Από τη στιγμή που κάθε γλυκοπατάτα διαφέρει σε μέγεθος και πυκνότητα μπορείτε να υπολογίσετε ότι χρειάζεται περίπου 45 λεπτά. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε τρυπώντας τη με ένα πιρούνι. Αν μπαίνει μέσα με ευκολία, τότε είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Χρησιμοποιούμε τα μικροκύματα για να τις ψήσουμε
Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να μας γλιτώνει αρκετό χρόνο ψησίματος, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι γλυκοπατάτες δεν μαγειρεύονται ομοιόμορφα. Μπορεί να είναι σε κάποια σημεία σκληρές και σε κάποια άλλα υπερβολικά μαλακές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τις μαλακώσετε στα μικροκύματα για 5 με 6 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τες στα μισά του ψησίματος. Έπειτα, μεταφέρετέ τις σε φούρνο στους 220°C και ολοκληρώστε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά.
πηγή olivemagazine.gr