Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στις Σέρρες – Τι να κάνετε αν είστε θύμα ή αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται
Date:
Επισημοποιείται η λειτουργία του Γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών μετά από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση 12 νέων γραφείων σε όλη την Ελλάδα.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών Τάσος Αραμπατζής τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και δε χρειάζεται να καταθέσει μήνυση όποιος κάνει την καταγγελία.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών το γραφείο που ήδη λειτουργεί είναι στελεχωμένο με δύο αστυνομικούς οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα το εν λόγω γραφείο ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές λειτουργεί επικουρικά στο σχηματισμό δικογραφίας, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Τόνισε ο κ. Αραμπατζής πως κάθε καταγγελία που γίνεται ερευνάται, έστω και αν γίνει ανώνυμα και όσοι και όσες θέλουν να καταγγείλουν αρκεί να καλέσουν το 100 ή να στείλουν γραπτό μήνυμα.
Ενδοοικογενειακή βία
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.
Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.
Αν είστε θύμα :
- Καλέστε το 100.
- Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
- Ακριβή διεύθυνση
- Ονοματεπώνυμο
- Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
- Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
- Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
- Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected]
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
- Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
- Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
- Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
- Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
- Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr
Ιδρύονται 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας
Συγκεκριμένα, τα νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας ιδρύονται στα κάτωθι Αστυνομικά Τμήματα:
- Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών
- Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής
- Αμπελοκήπων- Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
- Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας
- Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας
- Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου
- Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων
- Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων
- Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών
- Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας
- Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας
- Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας
Υπενθυμίζεται πως από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν ήδη έξι Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
Τα πέντε εξ’ αυτών στην Αττική στα Α.Τ.: Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.
Καθένα από τα γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επιπροσθέτως, καθένα από τα Γραφεία διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στο διάστημα από 11/09/2021 έως και τις 31/07/2022, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα έξι Γραφεία έχουν διαχειριστεί 2073 περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας. Για όλα τα ανωτέρω περιστατικά σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Ως προς την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ σε πρόσθετες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες 366 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και 910 στελέχη παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόγραμμα HELP).