13.7 C
Serres

Γράφεται ο επίλογος στο θρίλερ της Πάτρας

Date:

Οι τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, που άφησε την τελευταία της πνοή στα τέλη Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», και το πόρισμα της άτυπης «επιτροπής Καρακούκη» που έχει αναλάβει να επαναξιολογήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε η 3,5 ετών Μαλένα, το 2019, εκτιμάται ότι θα ρίξουν φως στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα.

 Τα τρία κορίτσια απεβίωσαν το διάστημα από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022 κάτω από μάλλον απροσδιόριστες συνθήκες.

Μετά τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας την 29η Ιανουαρίου 2022 υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελίας Πάτρας, που διέταξε τη διερεύνηση της υπόθεσης αναθέτοντας την προκαταρκτική εξέταση στη Δίωξη Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Παράλληλη έρευνα διεξάγει και η ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους δύο πρώτους θανάτους κατέληξαν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Το μυστήριο στην υπόθεση επιτείνει μια σειρά από μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών σχετικά με τη στάση της μητέρας των κοριτσιών στη διάρκεια της νοσηλείας τους και όχι μόνον.

Η 3,5 ετών Μαλένα απεβίωσε από ανακοπή τον Απρίλιο του 2019 στην παιδοογκολογική πτέρυγα «Ελπίδα» του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ενα δεκαήμερο νωρίτερα είχε διαγνωστεί με λευχαιμία και την παραμονή του θανάτου της είχε κάνει την πρώτη χημειοθεραπεία.

Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας οι γιατροί αισιοδοξούσαν ότι το κορίτσι θα ξεπερνούσε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ωστόσο, το απόγευμα της 13ης Απριλίου κατέληξε. «Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά μια ώρα ξυπνήσαμε με τη μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16.40, το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα ρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Mega η μητέρα του κοριτσιού, Ρούλα Πισπιρίγκου. Στα έγγραφα του νοσοκομείου, πάντως, εναντίον του οποίου κινήθηκαν νομικά οι γονείς της Μαλένας, αναφέρεται ότι οι γιατροί ενημερώθηκαν για τις αναφερόμενες επιπλοκές στις 5.15 μ.μ., δηλαδή 35 λεπτά αργότερα.

Ο θάνατος της Μαλένας επήλθε συνεπεία ανακοπής καρδιάς από αδιευκρίνιστα αίτια. Ο παθολογοανατόμος Μανώλης Αγαπητός, που πραγματοποίησε την ιστολογική εξέταση, εντόπισε «κενοτοπιώδη εκφύλιση» των ηπατικών κυττάρων, με την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα να αποδίδει τον θάνατο σε «ηπατική ανεπάρκεια» συσχετίζοντας τις αλλοιώσεις στο ήπαρ με τη χημειοθεραπεία. Στο πλαίσιο επανεξέτασης της υπόθεσης, ιατροδικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι η «κενοτοπιώδης εκφύλιση» μπορεί να προκληθεί από ανωμαλία στον μεταβολισμό, χρήση τοξικής ουσίας ή έλλειψη οξυγόνου. Καθώς από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η Μαλένα πριν από τον θάνατό της, αλλά και τις τοξικολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν αυτόν, τα δύο πρώτα ενδεχόμενα αποκλείστηκαν, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης δεν αποκλείουν ο θάνατός της να επήλθε από ασφυξία.

Οριστικές απαντήσεις θα δώσουν ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, ο οποίος από κοινού με τους συναδέλφους του Νίκο Καλογριά και Χριστίνα Τσάκωνα έχουν αναλάβει την αναψηλάφηση της υπόθεσης.






Τον Απρίλιο του 2019 απεβίωσε από ανακοπή η 3,5 ετών Μαλένα, την 21η Μαρτίου 2021 βρίσκεται νεκρή στην κούνια της η 6 μηνών Ιριδα, την 29η Ιανουαρίου 2022 πεθαίνει αιφνιδιαστικά η 9χρονη Τζωρτζίνα.
Η μόλις 6 μηνών Ιριδα βρέθηκε νεκρή στην κούνια του σπιτιού της την 21η Μαρτίου 2021. Το βρέφος εντόπισε νεκρό στην κούνια η θεία του στις 11.30 το πρωί και ενώ τίποτα μέχρι εκείνη την ώρα δεν προμήνυε το μοιραίο. Μια χρονική σύμπτωση που δεν διέλαθε την προσοχή των αστυνομικών είναι ότι η μικρή Ιριδα απεβίωσε ενώ ο πατέρας της δεν βρισκόταν σπίτι διότι το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση. Ο θάνατος του βρέφους είχε αρχικά αποδοθεί σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβόκομβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Κατά την ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους, πάντως, είχαν εντοπιστεί αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, ήτοι έλλειψη οξυγόνου πιθανόν από ασφυξία, κάτι που αποτύπωσε στην έκθεσή της η αρμόδια ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα.

Τρεις εβδομάδες μετά τον δυσεξήγητο θάνατο της Ιριδας ξεκίνησε η περιπέτεια με την υγεία της Τζωρτζίνας, της πρωτότοκης κόρης της οικογένειας Δασκαλάκη, που απεβίωσε φέτος τον Ιανουάριο σε ηλικία 9 ετών. Στις 8 Απριλίου του 2021 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς.

Καθαρές οι εξετάσεις

Υπεβλήθη σε σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο. Ενα πρωί, το διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη και ενώ οι γιατροί την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο και μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της, πάντως, να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες.

Μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενη για ενάμιση μήνα. Της έγιναν εξετάσεις δίχως ευρήματα, ενώ δεν αντιμετώπισε περιστατικά βραδυκαρδίας παρά μόνον όταν πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε μονόκλινο δωμάτιο νοσηλείας. Ιατρικές πηγές σημειώνουν ότι η μητέρα της ήταν αυτή που ζήτησε η κόρη της να μεταφερθεί σε μονόκλινο δωμάτιο, καθώς και ότι το προσωπικό του νοσοκομείου θορυβημένο από την υπόθεση ενημέρωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και συζήτησε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο, κάτι που πάντως δεν συνέβη. Το διάστημα που ακολούθησε η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης, ενώ υπεβλήθη σε εξετάσεις, από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά.

Τελικά, κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με την αιτία θανάτου της να παραμένει αδιευκρίνιστη. Ο παθολογοανατόμος Σταμάτης Θεοχάρης ολοκλήρωσε την Πέμπτη την ιστολογική εξέταση, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν οι τοξικολογικές εξετάσεις πριν ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης προσδιορίσει την ακριβή αιτία θανάτου. Οι ιατρικοί φάκελοι και των τριών παιδιών βρίσκονται εδώ και αρκετά 24ωρα στα χέρια των αστυνομικών του Ανθρωποκτονιών, οι οποίοι συγκεντρώνουν καταθέσεις, μεταξύ άλλων, από γιατρούς και νοσηλευτές που ενεπλάκησαν στη διαχείριση των τριών περιστατικών. Αναμένονται εξελίξεις προσεχώς.

πηγή kathimerini.gr

ΕλλάδαΓράφεται ο επίλογος στο θρίλερ της Πάτρας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση κατά 6,2 % στην κατανάλωση νερού στο εννεάμηνο 2024

Αύξηση κατά 6,2% παρουσίασε η κατανάλωση νερού στο πρώτο...

Στη φυλακή ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ στην Χαλκιδική. Ελεύθεροι με όρους οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Πολυγύρου,...

Γιατί από τις 18 Δεκεμβρίου σταματά η τέλεση γάμων και βαπτίσεων

Όλα τα υποψήφια ζευγάρια προετοιμάζουν το γάμο τους ξεκινώντας...

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων – Πώς Υπολογίζεται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα