9.3 C
Serres

Γράμμα από τον Πόντο: Η ΕΡΤ τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων

Date:

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη “ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ” βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη.

 

Είναι εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ και γυρίστηκε στα πλαίσια της σειράς ντοκιμαντέρ Close Up.

Τα μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη θα εγκαταλείψουν μια και για πάντα την εστία τους στο χωριό Αϊντογτού του Πόντου το 1919, όπως και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Κάβζας της επαρχίας Αμάσειας. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του τουρκικών στρατιωτικών σωμάτων θα πάρουν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της εξορίας. Την ώρα του ξεριζωμού, ο πατέρας του Γιάννη Αναστασιάδη είχε βρει ήδη φριχτό θάνατο στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας αλλά η οικογένειά του τότε δεν το γνώριζε.

Η μάνα με τα δυο της αγόρια, τον Γιάννη και τον Ισαάκ, και τις δυο κόρες, τη Βικτωρία και την Κερεκία, μαζί και με άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς θα οδοιπορήσουν για μήνες κυνηγημένοι προς τον Νότο, ένα ανθρώπινο κοπάδι που περιπλανιέται στον χώρο. Τα κορίτσια θα πεθάνουν από τύφο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο μικρότερος γιος Ισαάκ θα γίνει βοσκός σε μία οικογένεια Κούρδων και ο μεγαλύτερος γιος ο Γιάννης θα μεταφερθεί σε ένα ορφανοτροφείο του Λιβάνου. Η οικογένεια Αναστασιάδη θα σκορπιστεί σαν τους κόκκους της σκόνης της Ανατολίας.

Στα μέσα πια της δεκαετίας του 1920, ο Γιάννης Αναστασιάδης θα σμίξει ξανά με τη μητέρα του, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και θα εγκατασταθούν αρχικώς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο Γιάννης Αναστασιάδης θα αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή του προσπαθώντας να εντοπίσει τον μικρότερο αδελφό του στην Τουρκία και δεν θα πάψει ποτέ να του γράφει γράμματα. Ώσπου έπειτα από 60 χρόνια ένας Τούρκος βαλής θα παραδώσει ένα από τα γράμματα του Γιάννη στον Ισαάκ. Θα καταφέρουν άραγε να συναντηθούν ξανά τα δύο αδέλφια;

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, η ταινία διαπραγματεύεται το προσφυγικό τραύμα, την ενσωμάτωση των προσφύγων και τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας σε έναν ρευστό χώρο. Οι δραματοποιημένες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν εξολοκλήρου στις Σέρρες, τόπο εγκατάστασης του Γιάννη Αναστασιάδη έως τον θάνατό του, ενώ είναι η πρώτη ταινία της ΕΡΤ με τη συμμετοχή και την υποστήριξη ενός περιφερειακού σταθμού, της ΕΡΤ Σερρών εν προκειμένω.

Η ταινία τεκμηριώνεται με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τις δεκαετίες 1910 και 1920, προερχόμενο από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, κάποια από τα οποία ενσωματώνονται πρώτη σε ταινία.

Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Σερρών και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Συντελεστές ταινίας:

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης

Έρευνα: Λεωνίδας Κασάπης-Θωμάς Σίδερης






Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Ήχος: Κώστας Αδάμ- Νίκος Παλιατσούδης

Μουσική: Cengiz Onural

Μοντάζ: Νικολέτα Σίδερη-Θωμάς Σίδερης-Θοδωρής Μεταξάς

Ενδυματολόγος: Κώστας Μουμίν

Βεστιάριο: ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Παραγωγή: ΕΡΤ – 2019

Παίζουν: Γιώργος Καρύδας (Ισαάκ Αναστασιάδης), Παύλος Κοσμόγλου (Γιάννης Αναστασιάδης), Άννα Θεοδωρίδου (Κερεκία Αναστασιάδη), Αγγελική Μιχαλιέρη (γυναίκα πρόσφυγας) και ο μικρός Στέφανος Κασάπης.

Μετά την προβολή της ταινίας θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, ο Σύλλογος Ποντίων « Επταμύλων», η Θρακτική Εστία και η Αδελφότητα Μικρασιατών

ΠολιτισμόςΓράμμα από τον Πόντο: Η ΕΡΤ τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η ελληνική ταινία STRATIS στην έκθεση Exils στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς

Το Μουσείο του Λούβρου στη Λανς της Γαλλίας (Louvre-Lens),...

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στο Πεκίνο

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο...

Η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται ως Ορχήστρα in residence του Μεγάρου

«Η σημερινή μέρα έχει εξαιρετική σημασία, γιατί ανταμείβονται οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα