Grexit: Η Unicef διακόπτει τη συνεργασία της με την Ελλάδα λόγω «ατασθαλιών»
Date:
Η Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, αποφάσισε το Grexit του ελληνικού παραρτήματος από τον διεθνή οργανισμό, λόγω οικονομικών παρατυπιών που διαπιστώθηκαν έπειτα από ελέγχους που διενήργησε διεθνής εταιρεία.
Εκτός Unicef τίθεται η Εθνική Επιτροπή της Ελλάδας, με την εκπροσώπησή του οργανισμού στη χώρα μας να αλλάζει ριζικά.
Η Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, αποφάσισε το Grexit του ελληνικού παραρτήματος από τον διεθνή οργανισμό, λόγω οικονομικών παρατυπιών που διαπιστώθηκαν έπειτα από ελέγχους που διενήργησε διεθνής εταιρεία.
Η απόφαση ελήφθη στη γενική συνέλευση της Εθνικής Επιτροπής, παρουσία υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων της Unicef, οι οποίοι τόνιζαν με έμφαση ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν και να στηρίζουν το έργο της Unicef στην Ελλάδα μέσα από ένα καινούργιο σχήμα Εθνικής Επιτροπής που θα σχηματιστεί.
Η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.
Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Έλληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματα μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Έλληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του Οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα νέο φορέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών.
Τι αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF
H πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ξεκαθάρισε πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε την είδηση για διακοπή της συνεργασίας της εθνικής ελληνικής επιτροπής με την κεντρική UNICEF και σημείωσε: «η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης της Εθνικής Επιτροπής. Όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε, τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Πήγαμε σε έλεγχο μιας τριετίας πριν, δηλαδή, 2013, 2014, 2015. Ο έλεγχος αυτός έδειξε πράγματα και τον έλεγχο αυτόν τον μοιραστήκαμε, με τη Γενεύη, ενημερώσαμε τα κεντρικά της Γενεύης και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που κι οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, τα συζητήσαμε με την κεντρική UNICEF, και με κοινή απόφαση θα και συνεργασία προχώρησαν στον δεύτερο έλεγχο. Πάλι με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία πήγε σε βάθος 15ετίας. Το δεύτερο πόρισμα εμείς δεν το έχουμε δει γιατί είναι ιδιοκτησία της Γενεύης, της κεντρικής UNICEF, μας ενημέρωσαν γι αυτό σε μία περίληψη, και προφανώς τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί είναι τόσο επιβαρυντικά που τους οδήγησαν να κάνουν στη χθεσινή ανακοίνωση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν την περίοδο της θητείας της τωρινής προεδρίας και του αντίστοιχου διοικητικού συμβουλίου.
Στη συνέχεια η κ. Τζιτζίκου, υπογραμμίζει: «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να μην πληγεί το όνομα της UNICEF απ’ αυτό. Πράγματα που έχουν συμβεί από ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος του παραγόμενου έργου, οπότε είναι ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία αυτού του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά εμένα και το υπόλοιπο συμβούλιο, η επίλυση του θέματος είναι το ζητούμενο κι η μη συγκάλυψη είναι επίσης μία δέσμευση».