Γυναίκες δημοσιογράφοι σε θέσεις ευθύνης. Εκδήλωση της ΕΣΗΕΜΘ
Από την Τασία Φλαμαροπούλου, την πρώτη γυναίκα δημοσιογράφο εγγεγραμμένη στο μητρώο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) το 1939, μέχρι σήμερα, γυναίκες σε θέσεις ευθύνης σε ΜΜΕ περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ.
“Γυναίκες δημοσιογράφοι σε θέσεις ευθύνης” ήταν το θέμα συζήτησης με αρχισυντάκτριες και διευθύντριες σε διάφορα ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν κατά την ανέλιξή τους στη δημοσιογραφική τους πορεία. Σύμφωνα με την Δέσποινα Ιωαννίδου, διευθύντρια στα “Μακεδονικά Νέα”, υπάρχουνε τα στερεότυπα που έχουν σχέση με την εξισορρόπηση της δουλειάς με την οικογένεια και απαιτείται να παλέψεις πιο πολύ για να αποδείξεις ότι αξίζεις, κάτι που δεν συμβαίνει με τους άνδρες δημοσιογράφους. Για την Σοφία Παπαδοπούλου, αρχισυντάκτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, ενώ η πλειονότητα στο γραφείο, είναι γυναίκες, ελάχιστες είναι αυτές σε θέσεις ευθύνης. Σημείωσε ότι σ΄αυτή την πορεία, αναγνωρίστηκαν κάποια, έστω τυπικά προσόντα, που έκαναν σχετικά εύκολο τον δρόμο προς την άνοδο σε θέση ευθύνης, επισημαίνοντας ωστόσο πως “χρειάζεται να προσπαθείς περισσότερο, απαιτούνται πολλά τυπικά προσόντα που δεν το ίδιο για τους άνδρες συναδέλφους”.
Η Μαρία Ριτζαλέου, διευθύντρια σύνταξης στη Voria, τόνισε ότι δεν ένοιωσε ποτέ ότι έχει υποστεί κάποια διάκριση, έστω μισθολογική, και συνεργάστηκε πολύ καλά με τους άνδρες συναδέλφους της, ενώ η Χριστίνα Χαλεπλίδου, διευθύντρια σύνταξης στην εφημερίδα “Μακεδονία”, περιέγραψε ότι έχει αντιμετωπίσει διαφορετικές συμπεριφορές σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους και έχει υποστεί εργασιακό μπούλινγκ, χωρίς δυστυχώς να βρει στήριξη από γυναίκες.
Σημαντική είναι η χρήση θηλυκών ουσιαστικών για την ορατότητα των γυναικών δημοσιογράφων για την Σύνθια Σάπικα, γενική διευθύντρια στην ΕΡΤ3, η οποία παρότρυνε για τη χρήση λέξεων όπως “προεδρίνα, βουλεύτρια, συναδέλφισσα”. Η κ.Σάπικα τόνισε ότι είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να στηρίζουν η μία την άλλη, γιατί δεν υπολείπονται σε τίποτα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, και όχι να βάζουν τρικλοποδιές.
Για τον σεξισμό που αντιμετώπισαν στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας μίλησαν οι Ευγενία Γήτα, αρχισυντάκτρια στην ΕΡΤ3, Ελένη Τσαλκατίδου, αθλητική συντάκτρια στην εφημερίδα “Μακεδονία”, Βάσω Τσάνα, αθλητική συντάκτρια και παρουσιάστρια στην TV100 και η Ρούλα Αβραμίδου, αθλητική συντάκτρια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όλες έκαναν λόγο για τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν από παράγοντες, αθλητές και συναδέλφους και την αμφισβήτηση που αισθάνονται πολλές φορές λόγω του φύλου τους. Κοινή τους πεποίθηση είναι ότι η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει, κυρίως στη συμπεριφορά απέναντι σε νέες γυναίκες, αθλητικές συντάκτριες.
Από την πλευρά της, η Έλενα Σώκου, συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική της πορεία, τονίζοντας ότι είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια παρέδωσε τη δημοσιογραφική της ταυτότητα όταν μπήκε στην πολιτική. Για την Όλγα Μαρκογιαννάκη, αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τις γυναίκες η δημοσιογραφία δεν θα ήταν ίδια. Όπως σημείωσε η ίδια, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, καθώς υποαμοίβονται σε σχέση με τους άνδρες και υπολείπονται αριθμητικά σε σχέση με τις θέσεις ευθύνης που καταλαμβάνουν.
Η Αθηνά Αηδονά, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι η ίδια δεν βρήκε δυσκολίες στην επαγγελματική της πορεία λόγω του φύλου της, ενώ η Χρύσα Αράπογλου, δήμαρχος Καλαμαριάς, σημείωσε το γεγονός πως όταν εξελέγη βουλευτής το 2000, είχαν προηγηθεί μόλις δύο γυναίκες εκλεγμένες βουλευτές στη Θεσσαλονίκη.
Στην αθλητική της σταδιοδρομία αναφέρθηκε η Κούλα Γιαννακίδου, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης σε θέματα Αθλητισμού και Νεολαίας και στη συνάντησή της με γυναίκα δημοσιογράφο τη δεκαετία του ΄70 όταν διαπίστωσε ότι υποαμοίβονταν σε σχέση με τους άνδρες δημοσιογράφους.
*βίντεο: Γιάννης Αγγελάκης
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ