7.1 C
Serres

Γυναικοκτονίες -Δώδεκα γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους το 2022 

Date:

Είκοσι δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από το χέρι του συζύγου ή του συντρόφου τους, δημιουργούν μία λίστα γυναικοκτονιών μόνο για το 2021. Δώδεκα συμβάντα έχουν σημειωθεί μέχτι τώρα το 2022.

Οι στυγερές γυναικτονίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταίο εικοσιτετράωρα, έχουν λάβει χώρα δύο γυναικοκτονίες, μία στη Ζάκυνθο και μία άλλη στο Ρέθυμνο. Δράστης της στυγερής γυναικοκτονίας χθες βράδυ (31/7) στο Τσιλιβί Ζακύνθου, είναι ένας 49χρονος οικοδόμος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κακοποιούσε συστηματικά τη 40χρονη σύζυγό του, ακόμη και μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών τους.

Γείτονας της οικογένειας, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Κάθε μέρα έτρωγε ξύλο. Ερχόταν συνέχεια εδώ και την κακοποιούσε και από μεγάλο φόβο αυτή η γυναίκα νόμιζε ότι θα συνετιστεί λίγο αυτός ο άνθρωπος. Αλλά ήταν κτήνος, όπως αποδείχτηκε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θύμα είχε καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία, δύο ώρες πριν το μοιραίο έγκλημα. Ανατριχιαστική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός, ότι η 40χρονη στην προσπάθειά της να ξεφύγει, έτρεξε στα σκαλοπάτια της γειτόνισσας, αλλά ο δράστης την πρόλαβε και τη χτυπούσε με μανία.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Σάκης Γιακουμέλος ανέφερε πως απ’ ό, τι είχε πληροφορηθεί κάποιες κυρίες είχαν ενημερώσει την αστυνομία πολλές φορές, λέγοντας «προσέξτε μην γίνει τίποτα κακό», και όντως έγινε.

Ο δράστης εντοπίστηκε από την αστυνομία το πρωί (1/8) στο Κερί Ζακύνθου, όπου και συνελήφθη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Αύριο το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελιοδικών Ζακύνθου, ο 49χρονος.

«Εκείνη μου επιτέθηκε πρώτη»

Στο Ρέθυμνο, ο 60χρονος καθ`ομολογίαν δολοφόνος της 56χρονης συζύγου του, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη σύζυγό του, κι έριξε την ευθύνη στο θύμα, λέγοντας ότι βγήκε εκτός εαυτού, όταν εκείνη του επιτέθηκε φραστικά και σωματικά. Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι εκείνη του επιτέθηκε, ότι του μίλησε με βαριές κουβέντες κι εκείνος τη χτύπησε, κυρίως στο ύψος του λαιμού.

Την 56χρονη γυναίκα, που ήταν αρκετά αγαπητή κομμώτρια στο Ρέθυμνο, βρήκε σε μια λίμνη αίματος ο γιος της, στο χωριό Άνω Μαλάκι. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να υποστήριξε, ο πατέρας του πότε δεν είχε χειροδικήσει εναντίον της μητέρας του, τα 40 χρόνια που ήταν παντρεμένοι.





Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής, κ. Μαρία Στρατηγάκη, υποστήριξε ότι πάντοτε συνέβαιναν γυναικοκτονίες αλλά τα τελευταία χρόνια είναι ορατές. Συνέχισε λέγοντας ότι γυναίκες που απειλούνται, κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά μπορούν να καλέσουν τη γραμμή 15900, η οποία λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο,και παρέχει άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας. Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργούν στις 14 περιφέρειες της χώρας και στις διευθύνσεις αστυνομίας κάθε νομού για την προστασία των θυμάτων.

Η κ. Μαρίνα Φαρμακίδη, δικηγόρος της οργάνωσης «Διοτίμα», διευκρύνισε ότι «η μήνυση για ενδοοικογενειακη βία, δεν δημιουργεί ασυλία. Οι γυναίκες δεν μιλούν διότι φοβούνται ότι θα προκαλέσει έξαρση της βίας. Πάντα συμβουλεύουμε να βρεθεί σε ασφαλές μέρος και μετά να προχωρήσει η διαδικασία- δεν νοείται να του κάνει μήνυση και να μένουν στο ίδιο σπίτι.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των δραστών, κοινωνικοί λειτουργοί μιλούν για άτομα χειριστικά που δημιουργούν μια σχέση εξουσιαστική και εξαρτητική με τη σύντροφό τους. Απαιτούν από τη γυναίκα αποκλειστικότητα και την οδηγούν σταδιακά σε πλήρη απομόνωση από το υπόλοιπο κοινωνικό της περιβάλλον.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, «πάνω από 44.200 γυναίκες έχουν επισκεφθεί τα συμβουλευτικά μας κέντρα, ενώ πάνω από 3.700 γυναίκες και παιδιά έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες φιλοξενίας του δικτύου δομών μας. Δεν σταματάμε όμως εδώ, για αυτό και θέλω ακόμα μια φορά να πω σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα βίας, να ζητήσει βοήθεια», τόνισε η υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για την έμφυλη βία στην Ελλάδα, καθώς η αστυνομία έχει ξεκινήσει την καταγραφή του φύλου του θύματος και του δράστη, όπως και τη μεταξύ τους σχέση, μόλις από το 2020.

Πηγή: ΕΡΤ

φωτο shutterstock

ΕλλάδαΓυναικοκτονίες -Δώδεκα γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει γνωστό ψητοπωλείο μετά από 15 χρόνια λειτουργίας

Γνωστό ψητοπωλείο της Θεσσαλονίκης κλείνει μετά από 15 χρόνια...

Κιλκίς: Κάτοικοι και φορείς ζητούν την κατασκευή νέου νοσοκομείου

Τη κατασκευή νέου νοσοκομείου ζητούν οι κάτοικοι στο Κιλκίς που πραγματοποίησαν εκδήλωση...

Προφυλακιστέος για τη δολοφονία της Δώρας ο 30χρονος, οδηγείται στις φυλακές

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα