Date:
Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου 2024. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Southwest της Κίνας, με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών και τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Στο συνέδριο συμμετείχαν 485 μελετητές από περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές. Από αυτούς, 186 ήταν διεθνείς επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια διάσταση του συνεδρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.
Η Ακαδημία Αθηνών εκπροσωπήθηκε από εικοσαμελή αντιπροσωπεία τακτικών μελών της και άλλων ομιλητών από ελληνικά ΑΕΙ, με επισπεύδοντα τον ακαδημαϊκό Θεόδωρο Παπαγγελή, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό τις απόψεις του για την ανθεκτικότητα της κλασικής παράδοσης και τη σημασία της στη διαμόρφωση του πολιτιστικού χαρακτήρα των δύο χωρών. Επίσης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια παρευρέθηκαν και συμμετείχαν με ομιλίες και παρεμβάσεις, ενισχύοντας τον διάλογο και αναδεικνύοντας τον πλούτο της κλασικής ελληνικής παιδείας.
Κατά την εναρκτήρια τελετή, ανακοινώθηκε και επίσημα η ίδρυση της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο είχαν υπογράψει οι Αρχές της Κινεζικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη σύσφιξη των ακαδημαϊκών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Στο συνέδριο, οι Έλληνες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, προάγοντας έτσι την αμοιβαία κατανόηση και τη διάδοση των κλασικών αξιών. Οι παρουσιάσεις και συζητήσεις περιλάμβαναν θέματα που αφορούσαν τη διαχρονική επίδραση της κλασικής φιλοσοφίας, την εναρμόνιση των κλασικών παραδόσεων με τη σύγχρονη εποχή και την εφαρμογή των αρχών της κλασικής παιδείας στις προκλήσεις του σημερινού κόσμου.
Η Ακαδημία Αθηνών -δια της ανακοίνωσής της- συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες για την επιτυχία της διοργάνωσης, τη συμβολή τους στην προώθηση των κλασικών σπουδών και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Ως θεσμός αφιερωμένος στην προαγωγή των κλασικών σπουδών, η Ακαδημία προσβλέπει σε μελλοντικούς διαλόγους που θα συνεχίσουν να γεφυρώνουν την Ανατολή με τη Δύση, συμβάλλοντας στην προώθηση της κλασικής σοφίας για την αντιμετώπιση των συγχρόνων παγκόσμιων προκλήσεων.
Η ελληνική αποστολή στη Διάσκεψη περιλάμβανε τους εξής:
Ακαδημία Αθηνών
- Ανδρέας Καραμάνος – Ακαδημία Αθηνών
- Αθανάσιος Στεφανής – Ακαδημία Αθηνών
- Αντωνία Τριχοπούλου – Ακαδημία Αθηνών
- Εμμανουήλ Γδούτος – Ακαδημία Αθηνών
- Θεόδωρος Παπαγγελής – Ακαδημία Αθηνών
- Κώστας Μπουραζέλης – Ακαδημία Αθηνών
- Κώστας Συνολάκης – Ακαδημία Αθηνών
- Μανόλης Κορρές – Ακαδημία Αθηνών
- Χριστόφορος Χαραλαμπάκης – Ακαδημία Αθηνών
- Παύλος Σούρλας – Ακαδημία Αθηνών
Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- Αικατερίνη Κορόλη – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Αλεξάνδρα Κομνηνού – Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης
- Αμφιλόχιος Παπαθωμάς – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Αντώνιος Μπαρτσιώκας – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Αναστασία Μπουραζέλη – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Γεώργιος Στείρης – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Γραμματική Καρλά – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Θεοδώρα Αντωνοπούλου – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Μαριάννα Θωμά – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Μαρία Λιάτση – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Παντελής Γολίτσης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Στέλιος Βιρβιδάκης – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο Ελληνικών και Κινεζικών Πολιτισμών
- Βασίλειος Βερτουδάκης – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Γεωργία Δημοπούλου – μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών
- Αθηνά Καβουλάκη – Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
- Κωνσταντίνος Σπανουδάκης – καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ήδη η Ακαδημία Αθηνών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μέσω των Γενικών Γραμματέων, Zhao Zhimin και του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού, για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στέγασης της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ