16.9 C
Serres

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

Date:

Αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, ένα από τα λιγοστά σωζόμενα κτήρια στην πόλη των Ιωαννίνων, η Οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου, δικηγόρου και πολιτικού, μετά από τέσσερις 10ετίες , άνοιξε – πλήρως ανακαινισμένο- και πάλι τις πόρτες του.

Είναι μια οικία γεμάτη συμβολισμούς, ένας μουσειακός χώρος, που βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο στην καρδιά της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο αποβλέπει με τη λειτουργία του, στην επιστημονική έρευνα της πνευματικής Ιστορίας της Ηπείρου και των σχέσεων της, με την ευρωπαϊκή παράδοση των ιδεών και των νοοτροπιών.

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος κληροδότησε στο ΙΜΙΑΧ, εκτός από την πλούσια σε Παλαίτυπα και Αρχεία Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το Λαογραφικό Μουσείο και την «Οικία» του, η οποία ανακαινίσθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και εγκαινιάσθηκε στις 27 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρο της Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Η βούληση του Κωνσταντίνου Φρόντζου, όπως την ορίζει στη διαθήκη του, ήταν να λειτουργήσει η “ Οικία” του, ως Μουσείο, αφιερωμένο στην μνήμη της μητέρας του Πηνελόπης και να αποτελεί ενιαίο, από την άποψη του περιεχομένου των εκθεμάτων, σύνολο με το ήδη υφιστάμενο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ο ίδιος δημιούργησε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας και πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ Κωνσταντίνος Πέτσιος.

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

Η «Οικία» του Κωνσταντίνου Φρόντζου, όπου έζησε εκεί μέχρι τον θάνατο του, το 1986, είναι διώροφη και κατασκευάσθηκε την περίοδο 1936-1937. Διαθέτει εξωτερική και εσωτερική αυλή. Ο χαρακτηριστικός διάκοσμος των επιμέρους δωματίων, συνδυάζεται με την παραδοσιακή επίπλωση και την έκθεση σημαντικών έργων Τέχνης, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πίνακες του Κενάν Μεσαρέ. Σε ιδιαίτερο χώρο, εκτίθενται οι υφαντές ενδυμασίες της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρόντζου Αμαλίας, οι οποίες αξιοποιούν στοιχεία αστικής φορεσιάς των δεκαετιών 1960 και 1970.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΜΙΑΧ καθηγητή Πέτσιο, το οίκημα, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο, «θα είναι ελευθέρως προσβάσιμο στο κοινό και με την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιδιώκεται να καταστεί ένας χώρος πολιτισμικής διάδρασης και επικοινωνίας με την ιστορικότητα της συντελούμενης πνευματικής δημιουργίας».

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού





Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει η διοργάνωση Διεθνών και Πανελληνίων Συνεδρίων, καθώς και οι εξειδικευμένες εκδόσεις πηγών, αναφέρει ο κ. Πέτσιος και σημειώνει:

«Το ΙΜΙΑΧ, σύμφωνα και με τις καταστατικές του αρχές αποβλέπει στην έρευνα και ανασύσταση του διανοητικού πεδίου που μορφοποιείται με όρους διαχρονίας και συγχρονίας στην πόλη των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, καθώς και στην ανασύσταση των πνευματικών συναφειών ανάμεσα στην επιμέρους “ τοπικότητα” και το ευρωπαϊκό της πλαίσιο».

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

Η φιλοδοξία του Δ.Σ. του ΙΜΙΑΧ είναι να αποτελέσει η «Οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου» μία εστία ανάδειξης των πολύπτυχων μορφών της πολιτισμικής δημιουργίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος τονίζει, πως αυτός ο στόχος, είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων, την έκδοση αθησαύριστων κειμένων που αφορούν την ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων, τη δημοσίευση πρωτότυπων μελετών, τη διοργάνωση Εκθέσεων και μουσικών εκδηλώσεων, καθώς και την ανάδειξη της σύγχρονης διάστασης της πνευματικής παραγωγής.

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος γεννήθηκε το 1904 στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων και έφυγε από την ζωή το 1986. Διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων κατά τις περιόδους 1955-1958, 1958-1962, με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και μετείχε ενεργώς στα δρώμενα ως πολιτευτής, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Θεμιστοκλή Σοφούλη την περίοδο 1931-1952, καθώς και με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964.Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων.

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτισμόςΗ αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα, μουσείο και χώρος Πολιτισμού

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Το ΚΠΙΣΝ συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με πλήθος δράσεων

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συμμετέχει και...

Ακρόπολη: Κλειστή αύριο λόγω της 24ωρης απεργίας

Τροποποιημένο θα είναι την Τετάρτη το ωράριο λειτουργίας των...

Μια ζωή «Λούφα και Παραλλαγή» – Η ανεπανάληπτη σάτιρα του Νίκου Περάκη για τη χούντα

Το στόρι της ταινίας, ακολουθεί τις κωμικές και τραγικές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα