Η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση για όλο το νησί, λέγοντας πως ένας κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από το νότιο τμήμα του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, το οποίο το υπουργείο ... Περισσότερα

Η εκτόξευση κινεζικού δορυφόρου προκαλεί την έκδοση προειδοποίησης στην Ταϊβάν

Epilogestv

Epilogestv

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση για όλο το νησί, λέγοντας πως ένας κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από το νότιο τμήμα του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε μέρος ενός μοτίβου παρενόχλησης μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων εκλογών.

Advertisement
 

Η προειδοποίηση ασφαλείας στάλθηκε από το υπουργείο Άμυνας σε χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ταϊβάν μετά τις 3.00 μ.μ. (09:00 ώρα Ελλάδας) περίπου την ίδια ώρα που κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωναν την εκτόξευση ενός επιστημονικού δορυφόρου.

Η “προεδρική προειδοποίηση” περιέγραφε το βλήμα ως “δορυφόρο” στα κινεζικά, και “πύραυλο” στα αγγλικά.

Αργότερα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν απέδωσε σε “αμέλεια” τη λανθασμένη αναφορά σε πύραυλο. Ανέφερε επίσης πως η ρουκέτα πέταξε σε μεγάλο ύψος πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ταϊβάν το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου. Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι έδαφός του και έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές επιλογή ανάμεσα στην ειρήνη και στον πόλεμο στο Στενό της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της Κίνας.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως η Κίνα εκτόξευσε “έναν νέο αστρονομικό δορυφόρο”, τον οποίο αποκαλεί Διαστημικό Σκάφος Άινσταϊν από τη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν.

Η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει προηγουμένως την εκτόξευση του δορυφόρου και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο πτήσης του. Η Κίνα προχώρησε σε δύο εκτοξεύσεις δορυφόρων σε συναπτές ημέρες στις αρχές Δεκεμβρίου από σημείο εκτόξευσης στην Εσωτερική Μογγολία. Κανένας από αυτούς δεν είχε πετάξει πάνω από την Ταϊβάν ή προκαλέσει προειδοποίηση.

Κρατικά μέσα της Κίνας περιέγραψαν το σκάφος ως έναν μικρό δορυφόρο ειδικό στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας και την αστρονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου, που έδινε συνέντευξη Τύπου σε δεκάδες ξένους δημοσιογράφους όταν ακούστηκε ο οξύς ήχος της προειδοποίησης, περιέγραψε την εκτόξευση ως τμήμα ενός μοτίβου παρενόχλησης προς την Ταϊβάν, ακριβώς όπως στις πρόσφατες περιπτώσεις των κινέζικων μπαλονιών που εντοπίστηκαν πάνω από το νησί.

“Όλες αυτές οι τακτικές κατηγοριοποιούνται ως δραστηριότητες γκρίζας-ζώνης, (και) εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στον κόσμο εδώ στην Ταϊβάν ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου ανάμεσα στην Ταϊβάν και στην Κίνα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Με αυτές τις τακτικές εναντίον της Ταϊβάν νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε διορατικοί, δεν θα πρέπει να προκληθούμε”.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Advertisement
ΔΕΗ

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι-Ινγκ γουέν, που ήταν σε προεκλογική εκδήλωση στη νότια πόλη Καοσιούνγκ, κοίταξε ένα κινητό τηλέφωνο και είπε “είναι δορυφόρος, όχι πύραυλος — μην ανησυχείτε”, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Central News Agency.

Όμως το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, το Κουομιντάνγκ, επέκρινε την έκδοση προειδοποίησης, λέγοντας πως παραπλάνησε το κοινό.

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα το Σάββατο ότι απειλεί την ασφάλεια της αεροπλοΐας και διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο στον λαό της πρόσφατα με τα μπαλόνια.

Η Ταϊβάν διαμαρτύρεται για τέσσερα χρόνια ενισχυμένης κινεζικής στρατιωτικής δράσης όπως η τακτική πτήση μαχητικών πάνω από το στενό στο πλαίσιο μιας στρατηγικής “γκρίζας ζώνης” στην προσπάθεια να φθείρει την Ταϊβαν με επιθετικές ενέργειες που παραλίγο να γίνουν ένας πλήρης πόλεμος.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταε κβο ντο - Ελπίδες Σερρών: Τριπλή εκπροσώπηση στην Εθνική Ομάδα Εφήβων – Νεανίδων

18/11/25 1:09 πμ

Ταε κβο ντο – Ελπίδες Σερρών: Τριπλή εκπροσώπηση στην Εθνική Ομάδα Εφήβων – Νεανίδων

Δ.Πολυμέρης: "Παλαιότερα είχαμε περισσότερα στον οδοφωτισμό" - video

18/11/25 12:57 πμ

Δ.Πολυμέρης: “Παλαιότερα είχαμε περισσότερα στον οδοφωτισμό” – video

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των ραμπών εξυπηρέτησης ΑμεΑ - video

18/11/25 12:48 πμ

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των ραμπών εξυπηρέτησης ΑμεΑ – video

Τίμησε την 17η Νοεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Σερρών - video

18/11/25 12:31 πμ

Τίμησε την 17η Νοεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Σερρών – video

Ο Δήμος Σερρών στην 40η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2025  

18/11/25 12:19 πμ

Ο Δήμος Σερρών στην 40η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2025  

O Όμιλος NAFTOGAZ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων Φυσικού Αερίου για τον χειμώνα 2025–2026

18/11/25 12:14 πμ

O Όμιλος NAFTOGAZ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων Φυσικού Αερίου για τον χειμώνα 2025–2026

Σταύρος Παπασταύρου: «Για κάποιους ήμασταν ο ‘’δεδομένος’’ σύμμαχος, αλλά εξελιχθήκαμε σε σταθερό, αξιόπιστο και, τελικά, αποτελεσματικό σύμμαχο των ΗΠΑ»

18/11/25 12:11 πμ

Σταύρος Παπασταύρου: «Για κάποιους ήμασταν ο ‘’δεδομένος’’ σύμμαχος, αλλά εξελιχθήκαμε σε σταθερό, αξιόπιστο και, τελικά, αποτελεσματικό σύμμαχο των ΗΠΑ»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 18 Νοεμβρίου

18/11/25 12:07 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 18 Νοεμβρίου

Νοσοκομείο Σερρών: Επαναλειτουργία Ραντεβού Εξωτερικών Θεραπειών Συνεδριών στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας

18/11/25 12:04 πμ

Νοσοκομείο Σερρών: Επαναλειτουργία Ραντεβού Εξωτερικών Θεραπειών Συνεδριών στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Νέος Κόσμος: Νεκρός άνδρας μετά από τροχαίο

17/11/25 11:49 μμ

Νέος Κόσμος: Νεκρός άνδρας μετά από τροχαίο

Βοnus Track: To «σιωπηλό» τραγούδι κατά ενός σχεδίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που κυκλοφορεί ο Πολ Μακάρτνεϊ

17/11/25 11:47 μμ

Βοnus Track: To «σιωπηλό» τραγούδι κατά ενός σχεδίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που κυκλοφορεί ο Πολ Μακάρτνεϊ

Στην 34η θέση ο Στέφανος Τσιτσιπάς – Στο Νο 52 της παγκόσμιας κατάταξης η Μαρία Σάκκαρη

17/11/25 11:47 μμ

Στην 34η θέση ο Στέφανος Τσιτσιπάς – Στο Νο 52 της παγκόσμιας κατάταξης η Μαρία Σάκκαρη