Date:
Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσω θεραπείας σε ανθρώπους με κατάθλιψη και έχουν βρει ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματά τους σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσε να πει κανείς ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσω για την θεραπεία της κατάθλιψης.
Η άσκηση είχε προστατευτική επίδραση έναντι της εμφάνισης κατάθλιψης σε νεαρά, ενήλικα και ηλικιωμένα άτομα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από την εκδήλωση της κατάθλιψης, υποστηρίζει πολυεθνική ομάδα ειδικών που δημοσίευσε μια νέα ανασκόπηση, στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Περπάτημα και κατάθλιψη
Οι ερευνητές από τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία εξέτασαν στοιχεία από μελέτες που είχαν γίνει σε άτομα χωρίς ψυχικές παθήσεις, συσχετίζοντας τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας με την εμφάνιση κατάθλιψης. Στο δείγμα είχαν ενταχθεί συνολικά 266.939 άτομα, με το 47% να είναι άνδρες.
Οι εθελοντές είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 7,4 χρόνια. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα είχε προστατευτική επίδραση έναντι της εμφάνισης κατάθλιψης σε νεαρά, ενήλικα και ηλικιωμένα άτομα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία).
Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Estela Jiménez-López, από το Πανεπιστήμιο La Salle της Βραζιλίας «πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια μετα-ανάλυση που εδραιώνει την επωφελή δράση της φυσικής δραστηριότητας στον γενικό πληθυσμό έναντι της κατάθλιψης. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα, λοιπόν, όσο πιο δραστήριος είναι κάποιος τόσο πιο καλά προστατευμένος είναι από την κατάθλιψη. Ανεξαρτήτως ηλικίας, ή τόπου κατοικίας, η άσκηση μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης».
Σύμφωνα με την Jiménez-López, η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης προκαλώντας την έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ευεξία και ευφορία, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση των ανθρώπων.
πηγή healthstories.gr
Photo Shutterstock