Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και χαμηλή σε γαλακτοκομικά και κρέας συνδέεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο ... Περισσότερα

Η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης Covid-19

Epiloges Press

Epiloges Press

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και χαμηλή σε γαλακτοκομικά και κρέας συνδέεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «BMJ Nutrition Prevention & Health».

Η έρευνα έγινε σε 702 ενήλικες την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2022. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες και τη συχνότητα που κατανάλωναν τις ομάδες τροφίμων, καθώς και τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες: παμφάγων ή διατροφής κυρίως φυτικής προέλευσης. Η ομάδα φυτικής διατροφής διαιρέθηκε περαιτέρω σε όσους έτρωγαν κρέας τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα και σε χορτοφάγους και βίγκαν.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ηλικία και το φύλο μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, οι παμφάγοι ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό ιατρικών παθήσεων και χαμηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, ενώ και οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ήταν περισσότεροι στην ομάδα αυτή, όλοι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 και σοβαρότερα συμπτώματα.

Συνολικά, 330 άτομα δήλωσαν ότι είχαν προσβληθεί από Covid-19, από τους οποίους οι 224 δήλωσαν ότι είχαν ήπια συμπτώματα και οι 106 μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Οι παμφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερη αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19 σε σχέση με τις ομάδες φυτικής διατροφής (52% έναντι 40%). Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη, 18% έναντι 11%. Δεν υπήρχε, ωστόσο, διαφορά στον πόσο καιρό διήρκεσαν τα συμπτώματα.

Μετά τη συνεκτίμηση των παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάζουν, όπως το βάρος, οι προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν συχνότερα χορτοφαγική και βίγκαν διατροφή είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ό,τι οι παμφάγοι. Αντίθετα, δεν εντόπισαν διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των ομάδων παμφάγων και χορτοφαγικής διατροφής.

Οι ερευνητές προτείνουν ως εξήγηση για τα ευρήματά τους ότι ίσως η κυρίως χορτοφαγική διατροφή να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. «Τα φυτικά διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που επηρεάζουν θετικά διάφορους τύπους κυττάρων, οι οποίοι εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζουν άμεσες αντιικές ιδιότητες», σημειώνουν.

Advertisement
Babis

Ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτιώδεις παράγοντες. Καταλήγουν, πάντως, ότι υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων ευρημάτων και των ευρημάτων άλλων μελετών συνίσταται να ακολουθούνται χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε σωφρονιστικό κατάστημα ανήλικων ο 15χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου - Δικηγόροι Άγγελου: «Να ανοίξουν τα στόματα»

10/01/26 10:12 πμ

Σέρρες: Σε σωφρονιστικό κατάστημα ανήλικων ο 15χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου – Δικηγόροι Άγγελου: «Να ανοίξουν τα στόματα»

Σέρρες: Ο Άγγελος που χάθηκε άδικα και ο θύτης που μεγάλωσε μόνος: Η διπλή όψη μιας κοινωνικής αποτυχιας - video

10/01/26 10:04 πμ

Σέρρες: Ο Άγγελος που χάθηκε άδικα και ο θύτης που μεγάλωσε μόνος: Η διπλή όψη μιας κοινωνικής αποτυχίας – video

«Πάρτι» της Ζαλγκίρις με... καλεσμένο τον Ερυθρό Αστέρα

10/01/26 12:21 πμ

«Πάρτι» της Ζαλγκίρις με… καλεσμένο τον Ερυθρό Αστέρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Διάλογος» με αρνητικά τετελεσμένα για τους αγρότες από την κυβέρνηση, η οποία υπερψήφισε τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

10/01/26 12:21 πμ

ΣΥΡΙΖΑ: «Διάλογος» με αρνητικά τετελεσμένα για τους αγρότες από την κυβέρνηση, η οποία υπερψήφισε τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη

10/01/26 12:20 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη

Άρης: Έφτασε Θεσσαλονίκη ο Χόνγκλα

10/01/26 12:19 πμ

Άρης: Έφτασε Θεσσαλονίκη ο Χόνγκλα

Τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας ανακοίνωσε ο Στ. Καλαφάτης

10/01/26 12:18 πμ

Τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας ανακοίνωσε ο Στ. Καλαφάτης

Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη - Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια

10/01/26 12:18 πμ

Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη – Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

10/01/26 12:16 πμ

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

Πάτρα: Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 31χρονου

10/01/26 12:15 πμ

Πάτρα: Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 31χρονου

Ν. Ανδρουλάκης από τη Φλώρινα: «Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το Κράτος ως λάφυρο»

10/01/26 12:13 πμ

Ν. Ανδρουλάκης από τη Φλώρινα: «Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το Κράτος ως λάφυρο»

Εντός του 2026 παραδίδονται το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και το αλιευτικό καταφύγιο στην Καλαμαριά

10/01/26 12:12 πμ

Εντός του 2026 παραδίδονται το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και το αλιευτικό καταφύγιο στην Καλαμαριά