«Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη». Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων για την ... Περισσότερα

Η κλιματική κρίση επηρεάζει περισσότερο ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό status

Epilogestv

Epilogestv

«Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη». Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το φετινό μήνυμα επιδιώκει να ενισχύσει τις προσπάθειες για μία πιο συνειδητή γενιά σε σχέση με το περιβάλλον και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία.

Advertisement
 

Η Ομάδα Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του πλανήτη μας. Αναλαμβάνοντας συλλογική δράση, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλοιώσει περίπου το 75% της χερσαίας επιφάνειας της Γης, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Κλιματική αλλαγή και αναπνευστικά νοσήματα

Η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα τους Πνευμονολόγους, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νοσήματα όπως η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο Νικόλαος Αθανασίου, Πνευμονολόγος, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ, παραθέτει στοιχεία που δημοσιοποίησε το European Environment Agency) για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα το 2021:

9.990 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις PM2,5 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 5μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

2.110 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις NO2 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 10μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

1.120 θάνατοι οφείλονταν σε βραχυπρόθεσμη έκθεση σε συγκεντρώσεις Ο3 πάνω από 70μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στη νοσηρότητα των ασθενών με χρόνια νοσήματα, καθώς και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Αθανασίου επισημαίνει: «αναμένουμε σημαντική επιδείνωση σε μελλοντικές εκθέσεις λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής και των πυρκαγιών που έχουν συμβεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας».

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν μια σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα», σημειώνει οπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

Advertisement

Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ

Προσθέτει ότι «η επίδραση αυτή φαίνεται όμως να αφορά σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό status. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ, αυξάνοντας τη χρήση των δομών υγείας. Παράλληλα, η έκθεση των παιδιών με τις κατάλληλες υποκείμενες παραμέτρους οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως το βρογχικό άσθμα».

Συνεχίζει με το ερώτημα: ποια θα ήταν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν; «Ας σταθούμε σε ένα από αυτά, που είναι η πρόσβαση σε δομές υγείας, ανθρώπων με κοινωνική ανισότητα», καταλήγει.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησε κοινή ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, το Σάββατο 1η Ιουνίου στην Καρδίτσα. Στόχος της δράσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας σχετικά με την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιας περιοχής της χώρας μας που δοκιμάστηκε πρόσφατα.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

17/12/25 8:02 μμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

17/12/25 7:53 μμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ – Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

17/12/25 7:36 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

17/12/25 7:24 μμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

17/12/25 7:15 μμ

Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

17/12/25 7:11 μμ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

17/12/25 7:07 μμ

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

17/12/25 7:04 μμ

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

Δίκη Χρυσής Αυγής - Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

17/12/25 7:00 μμ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

17/12/25 3:51 μμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

17/12/25 3:41 μμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

17/12/25 3:37 μμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ