Η πρώτη μείωση των επιτοκίων της εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα ... Περισσότερα

Η Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) προανήγγειλε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο: «Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του θριάμβου για την νίκη επί του πληθωρισμού»

Epilogestv

Epilogestv

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων της εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Δεν θριαμβολογούμε και δεν γιορτάζουμε προς το παρών» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα «στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας καταδεικνύουν ότι όχι μόνο έχει μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσής του (disinflation), η οποία μπορεί να μην είναι ευθύγραμμη ωστόσο διαφαίνεται ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας το 2025. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα νέα δεδομένα κάθε φορά πριν λάβουμε τις αποφάσεις για τα επιτόκια».

Όσον αφορά στη χρονική στιγμή που η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Ιούνιο, θα υπάρχουν αρκετά περισσότερα στοιχεία διαθέσιμα ότι μόνο για την εξέλιξη του πληθωρισμού αλλά και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως απεκάλυψε μάλιστα οι ίδια, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ συμφώνησαν οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ λίγοι εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ του «εδώ και τώρα».

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ «εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας με διαρκή τρόπο, τότε θα είναι δυνατό να αρχίσει να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική».

Σημειώνεται ότι σήμερα (11/4) το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να διατηρήσει για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή του για τις μεσοπρόθεσμες του πληθωρισμού.

Όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, οδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των αγαθών. Τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται, η αύξηση των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις τιμών είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ενώ ο τομέας των υπηρεσιών εμφανίζεται ανθεκτικός οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι υποτονική, ειδικά σε τομείς έντασης ενέργειας. Οι έρευνες δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με “ατμομηχανή” τις υπηρεσίες. Αυτή η ανάκαμψη αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου πληθωρισμού, της αύξησης των μισθών και των βελτιωμένων όρων εμπορίου.

Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και οι δαπάνες μετατοπίζονται περαιτέρω προς τα εμπορεύσιμα προϊόντα.

Τέλος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ασκεί μικρότερη επιβάρυνση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.

Advertisement
MEGA

Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ. Ταυτόχρονα, η στενότητα στην αγορά εργασίας συνεχίζει σταδιακά να μειώνεται, με τους εργοδότες να δημοσιεύουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας.

Η ΕΚΤ ζήτησε για μία ακόμη φορά από τις κυβερνήσεις να αρχίσουν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, έτσι ώστε ο αποπληθωρισμός να προχωρήσει με βιώσιμο τρόπο. Εξάλλου, η πλήρης και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους δείκτες Δημοσίου Χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά - «Το ζύγισα μέσα μου και είπα "πρέπει να μπω"»

10/01/26 11:46 πμ

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά στον Στρυμόνα – «Το ζύγισα μέσα μου και είπα “πρέπει να μπω”»

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ - «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

10/01/26 11:35 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ – «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

10/01/26 11:29 πμ

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

10/01/26 11:24 πμ

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

10/01/26 11:19 πμ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

10/01/26 11:14 πμ

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ

10/01/26 11:10 πμ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ

ΚΤΕΛ Σερρών: Κανονικά διεξάγεται το δρομολόγιο Σέρρες - Αθήνα

10/01/26 10:49 πμ

ΚΤΕΛ Σερρών: Κανονικά διεξάγεται το δρομολόγιο Σέρρες – Αθήνα

Επαναλειτουργεί το Οδοντιατρικό Ιατρείο ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

10/01/26 10:23 πμ

Επαναλειτουργεί το Οδοντιατρικό Ιατρείο ΑμεΑ στο Νοσοκομείο Σερρών

Σέρρες: Σε σωφρονιστικό κατάστημα ανήλικων ο 15χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου - Δικηγόροι Άγγελου: «Να ανοίξουν τα στόματα»

10/01/26 10:13 πμ

Σέρρες: Σε σωφρονιστικό κατάστημα ανήλικων ο 15χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου – Δικηγόροι Άγγελου: «Να ανοίξουν τα στόματα»

Σέρρες: Ο Άγγελος που χάθηκε άδικα και ο θύτης που μεγάλωσε μόνος: Η διπλή όψη μιας κοινωνικής αποτυχιας - video

10/01/26 10:04 πμ

Σέρρες: Ο Άγγελος που χάθηκε άδικα και ο θύτης που μεγάλωσε μόνος: Η διπλή όψη μιας κοινωνικής αποτυχίας – video

«Πάρτι» της Ζαλγκίρις με... καλεσμένο τον Ερυθρό Αστέρα

10/01/26 12:21 πμ

«Πάρτι» της Ζαλγκίρις με… καλεσμένο τον Ερυθρό Αστέρα