H μάστιγα των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στην Ελλάδα: Μία βόμβα στα θεμέλια της φύσης

Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 7,5 εκατομμύρια είναι οι αυθαίρετες κατασκευές όπως π.χ. (εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα, προσθήκες, μετατροπή υπογείου σε κατοικία, κλείσιμο μπαλκονιών κ.λπ.).
Περίπου σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό σχεδόν, αντιστοιχεί και ένα αυθαίρετο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να βάλει μία τάξη, προσπαθεί να βρει τρόπους να βρει και να καταγράψει τα αυθαίρετα, διασταυρώνοντας τα διάφορα αρχεία π.χ. πολεοδομία, αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ, Ε9 και Κτηματολόγιο.
Πολεοδομικά αυθαίρετα, όπως πισίνες, τζακούζι, ημιυπαίθριοι χώροι και κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης ως αποθηκευτικοί χώροι και άλλα πολλά, αποτελούν πλέον μάστιγα κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά, απειλώντας το φυσικό περιβάλλον και επιβαρύνοντας το οικιστικό περιβάλλον των νησιών.
Σε Μύκονο και Σαντορίνη, κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντόπισαν σωρεία παραβάσεων, ενώ επιβλήθηκαν και τα σχετικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Περτζινίδη, πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΚΜ, “το Τεχνικό Επιμελητήριο για το 75% περίπου της χώρας εκπονεί αυτή τη στιγμή τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία επιλύουν όλα αυτά τα προβλήματα. Θα ξέρεις από πριν τι μπορείς να κάνεις, τη χρήση που μπορείς να δώσεις στο οικόπεδό σου, πόσα μέτρα χτίζεις και ούτω καθεξής.”
Όπως τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, “τα αυθαίρετα κτίζονταν σε δασικές εκτάσεις, με το ελληνικό δημόσιο να τηρεί ανέκαθεν μία στάση ανοχής. Οι τελευταίοι νόμοι, οι οποίοι τακτοποίησαν τα αυθαίρετα, αντί να λύσουν το πρόβλημα, το έκαναν χειρότερο, διότι διαιωνίζουν μία κατάσταση, η οποία ήταν σαθρή από την περίοδο της μεταπολίτευσης”, προσθέτοντας: “Αυτό το οποίο γίνεται στα νησιά είναι μία πραγματική βόμβα στα θεμέλια της φύσης. Σε όλο το μεσογειακό τοπίο ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ξενοδοχειακές μονάδες, βίλες κ.λ.π., απειλώντας με αλλοίωση το μεσογειακό τοπίο.Η δόμηση σε δημόσιες δασικές εκτάσεις δεν απαλείφεται με πρόστιμα. Απαλείφεται με διοικητική έξωση αφενός, και με κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, κάτι το οποίο καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν είχε το πολιτικό σθένος να πράξει.”
Σε ό,τι αφορά τέλος τις αστικές πυρκαγιές, ο κ. Δημητρακόπουλος σχολίασε: “Δεν ήρθε το δάσος στις πόλεις. Οι πόλεις πήγαν στο δάσος. Χτίσαμε σπίτια μέσα στο δάσος και όταν συμβαίνουν δασικές πυρκαγιές το πληρώνουμε.”
πηγή ertnews.gr