25.7 C
Serres

«Η Μάστιγα του Ατμίσματος»: Κίνδυνοι και επιπτώσεις στους νέους- Τι λένε οι ειδικοί

Date:

Το άτμισμα έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο επικίνδυνες και εθιστικές συνήθειες για τη νεολαία. Παρά το γεγονός ότι πολλοί το θεωρούν ασφαλέστερο από το κανονικό τσιγάρο, οι ειδικοί επισημαίνουν το μέγεθος του κινδύνου και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα στους νέους. Η μάστιγα του ατμίσματος αρχίζει από την ηλικία των 9 μεταξύ 13 ετών όπου εκεί αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το σοκαριστικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι το άτμισμα επηρεάζει επικίνδυνα τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν νοσηλευτεί και χάσει την ζωή τους από το άτμισμα. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να κάνουν και 30 χρόνια να βγουν στην επιφάνεια. Στόχος είναι η μείωση του ατμίσματος στην χώρα μας και η σωστή ενημέρωση των παιδιών για την αποφυγή χρήσης ατμιστικών προΐόντων. Οι απόψεις των ειδικών που θα ακολουθήσουν ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν στην μείωση ή και την εξάλειψη αυτού του ανησυχητικού φαινομένου στα νέα άτομα.

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο και πρώην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα «η μάστιγα του ατμίσματος αρχίζει από νεαρή ηλικία και για αυτό το λόγο εκεί θα πρέπει να δώσουμε το μεγαλύτερο βάρος. Σε αυτό το σοκαριστικό γεγονός “βοηθούν” οι διαφημιστικές εταιρείες ατμιστικών προιόντων βγάζοντας στην αγορά προιόντα εθιστικά για τα παιδιά με πολλά χρώματα και με πολλές αγαπημένες γεύσεις και σχήματα. Στόχος αυτών των εταιρειών είναι να επηρεάσουν περισσότερο τα παιδιά. Όπως έχει αποδειχθεί οι περισσότεροι νέοι ξεκινούν πρώτα το άτμισμα και στην συνέχεια δοκιμάζουν και το κανονικό τσιγάρο. Η νικοτίνη που περιέχεται στα προιόντα ατμίσματος είναι μια πολύ εθιστική ουσία περισσότερο και από την μαριχουάνα και από τα σκληρά ναρκωτικά για αυτό το λόγο κάνει τα παιδία να παθαίνουν εξάρτηση από το άτμισμα. Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην ατμίζουν μπροστά στα παιδιά τους, ώστε να μην συνδυάσουν το άτμισμα ως κάτι ασφαλές».

Η επίδραση του ατμίσματος στην υγεία είναι καταστροφική και μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του ανθρώπου. Η κ.Γκάγκα αναφέρει ότι «το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα και στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Οι παραπάνω ασθένειες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου. Όμως όλα τα χρόνια προβλήματα του πνεύμονα μπορεί να κάνουν χρόνια να εμφανιστούν διότι δεν είναι σαν την γρίπη που εμφανίζεται μέσα σε 3 μέρες. Σε 10 χρόνια μπορεί να έχουμε μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία». Για τους παραπάνω λόγους η κ.Γκάγκα δίνει ως συμβουλή στους νέους να μην καπνίζουν τίποτα άλλο εκτός από καθαρό αέρα διότι το άτμισμα δεν είναι ασφαλέστερο από το κανονικό. Σε αυτό το σημείο συμφωνεί και ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης όπου αναφέρει ότι «κανένα από τα δύο δεν είναι πιο ασφαλές από το άλλο κι ότι καλό θα ήταν κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο και να μην τα διαχωρίζουμε σε κατηγορίες, όλα είναι κακά και κάποιο μπορεί να είναι χειρότερο αλλά κανένα δεν είναι καλό και κανένα δεν είναι καλύτερο».

Σχετικά με τις έρευνες που μας αναφέρει ο κ.Μπεχράκης μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία, «κάνοντας χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο μια φορά, το αναπνευστικό σύστημα επηρεάζεται σημαντικά. Όσον αφορά στη μηχανική της ροής του αέρα μέσα και έξω από την αναπνοή εμποδίζεται κατά πολύ. Ακόμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί φλεγμονή και μηχανική επιβάρυνση της αναπνοής αμέσως μόλις χρησιμοποιηθεί». Το επόμενο που τονίζει ο καθηγητής κ.Μπεχράκης είναι ότι «στην Ευρώπη και στην Αμερική αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το άτμισμα και την επίδραση του στη υγεία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που επικρατεί είναι αυτό της 15χρονης Kyla Blight που ζει στον Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έκανε μια τρύπα στον πνεύμονα της και σχεδόν υπέστη καρδιακή προσβολή αφού κατέρρευσε από το άτμισμα. Η καρδιά της σχεδόν σταμάτησε να χτυπά και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για πεντέμισι ώρες για να αφαιρέσει μέρος του πνεύμονα της. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι μια μικρή κυψέλη αέρα, γνωστή ως πνευμονική φυσαλίδα, είχε αναπτυχθεί στην κορυφή των πνευμόνων της Kyla. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το υπερβολικό άτμισμα της προκάλεσε έκρηξη, οδηγώντας στην κατάρρευση των πνευμόνων της. Η ίδια δήλωσε ότι: «Ήμουν τρομοκρατημένη, πήγαμε στο νοσοκομείο νομίζοντας ότι θα ήμασταν εκεί μόνο για λίγες ώρες, αλλά καταλήξαμε να είμαστε εκεί για δύο εβδομάδες κάνοντας χειρουργικές επεμβάσεις και όλα αυτά». Ο καθηγητής προσθέτει πάνω σε αυτά τα γεγονότα ότι «εάν αφήσουμε τα πράγματα ανεμπόδιστα, θα συμβεί και στη χώρα μας, η οποία ακόμη κρατάει πολύ χαμηλά ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αλλά αν δεν εμποδίσουμε αυτό το φαινόμενο και εξαπλωθεί, είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν τα ποσοστά ατμίσματος στους νέους».

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ατμίσματος στις νέες ηλικίες η πολιτεία και η κοινωνία γενικότερα θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί η μάστιγα του ατμίσματος. Γι’ αυτό το λόγο ο κ.Μπεχράκης προτείνει κάποια μέτρα όπως: «να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων σε παιδιά. Διότι κανένα παιδί δεν βρίσκει την παραμικρή δυσκολία στο να αγοράσει όχι μόνο ηλεκτρονικό, αλλά οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος και εθνικού προϊόντος στην Ελλάδα από το περίπτερο που είναι έξω από το σχολείο. Τα περίπτερα που είναι έξω από τα σχολεία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό πωλούν και συμβατικά και ηλεκτρονικά και κάθε είδος καπνιστικού προϊόντος». Παράδειγμα προς μίμηση θα πρέπει να είναι αυτό της Νέας Ζηλανδίας που έχει θέσει περιορισμούς που απαγορεύουν στα καταστήματα ατμίσματος να βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από ένα σχολείο. «Το δεύτερο βασικό που θα πρότεινα ήταν να μελετήσει πολύ καλά η πολιτεία το ερώτημα των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη χρήση δραστικών ουσιών και αρωμάτων, τα οποία σαφέστατα στρέφονται στα παιδιά. Όταν βγαίνει ένα προϊόν το οποίο έχει γεύση κερασιού, καρπουζιού, μπανάνας ή ανανά, είναι προφανές ότι στρέφεται στα παιδιά. Δεν νομίζω ότι κανείς έχει αμφιβολία ότι ένα κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, υγρό που υπάρχει στην αγορά απευθύνεται στον ενήλικα. Αυτό αδειοδοτήθηκε για να επιτρέψουμε στο εμπόριο της νικοτίνης να μετατρέψει τα παιδιά μας σε εξαρτημένα άτομα. Όλη η ευαισθησία απορρέει από το γεγονός ότι αυτό είναι ένα προϊόν που αφήνεται ελεύθερο να διαφημίζεται και να προωθείται στα παιδιά. Και εάν δεν υψώσουμε έναν φραγμό που να εμποδίζει αυτή την προώθηση, θα το βρούμε μπροστά μας. Θα μετατραπεί πάλι η χώρα μας σε χώρα ρεκόρ καπνιστών. Θα επανέλθουμε σε αυτό που έχουμε ονομάσει αντικαπνιστικό μεσαίωνα, στον οποίο είμαστε μέχρι προ πέντε ετών»







Σημαντικό ρόλο στο έργο της μείωσης του ατμίσματος στις νέες ηλικίες παίζουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του κ.Μπεχράκη σε συνεργασία με την smokefreegreece έτσι ώστε να βοηθηθούν από το πως μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά με έναν πιο ευχάριστο και μαθησιακό τρόπο σχετικά με το άτμισμα και την υγεία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό αναφέρει ο καθηγητής ότι «προσπαθούμε με ευχάριστα χρώματα, με ευχάριστα μηνύματα να κάνουμε το παιδί να επιλέξει το ίδιο τη διαδικασία του μη καπνίσματος σαν τρόπο ζωής και όχι επειδή φοβάται το τσιγάρο, κανένα παιδί δε φοβάται τίποτα. Όποια διαδικασία στρέφεται στην αλλαγή νοοτροπίας της παιδικής κοινότητας, όποια διαδικασία στηρίζεται στο φόβο έχει χάσει από χέρι. Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτόμαστε να φοβίσουμε τα παιδιά μας. Το παιδί δεν φοβάται και δεν έχουμε κανένα λόγο να καλλιεργούμε φόβο στα παιδιά. Το παιδί όμως επιλέγει σωστά αν του δώσουμε να κατανοήσει γιατί είναι καλύτερο να μην καπνίζει. Τότε θα καταλάβει ότι μπορεί να είναι ελκυστικότερο». Αυτή είναι η φιλοσοφία που θα πρέπει να πλησιάζουμε τα παιδιά σύμφωνα με τον κ.Μπεχράκη.

Η μάστιγα του ατμίσματος στους νέους απαιτεί μια συλλογική και πολυδιάστατη προσέγγιση για την αντιμετώπισή της. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αυστηρά νομοθετικά μέτρα από την πολιτεία που θα περιορίσουν την πρόσβαση των ανηλίκων στα ατμιστικά προϊόντα αλλά και να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των νέων για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, προκειμένου να κατανοήσουν οι νέοι τις σοβαρές επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία τους. Μέσα από συντονισμένες δράσεις και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούμε να προστατεύσουμε τη νέα γενιά και να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον.

πηγή ertnews.gr

Ελλάδα«Η Μάστιγα του Ατμίσματος»: Κίνδυνοι και επιπτώσεις στους νέους- Τι λένε οι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φωτιά στο Μαρκόπουλο: Ξέσπασαν δύο διαφορετικές εστίες, σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Δύο φωτιές ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι στο Μαρκόπουλο (23.07.2024),...

Ξαπλώστρες και ομπρέλες απομάκρυναν συνεργεία του δήμου Πολυγύρου από την παραλία των Καλυβών

Περισσότερες από εκατό ξαπλώστρες και ομπρέλες απομάκρυναν το πρωί...

Σοκ στην Ηλεία: Επιτέθηκαν σε 37χρονο με μεταλλική σούβλα επειδή πήγε να πατήσει 14χρονη με το αυτοκίνητο

Παραλίγο τραγωδία στον Πύργο Ηλείας. Το απόγευμα της Δευτέρας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα