15.2 C
Serres

Η μεταλλική γεύση στο στόμα και οι αιτίες της

Date:

Αν έχετε μεταλλική γεύση στο στόμα ή το φαγητό ξαφνικά δεν έχει τη σωστή γεύση για εσάς, θα μπορούσε να υπάρχει ένας κοινός λόγος που συμβαίνει αυτό. Η μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί να είναι κάτι που εσείς, ο γιατρός, και ο Διαιτολόγος σας μπορείτε να διορθώσετε.

Πώς λειτουργούν οι αισθήσεις

Κατά την διάρκεια του φαγητού, η όσφρηση και η γεύση σας συνεργάζονται.

Οι γευστικοί σας κάλυκες αντιλαμβάνονται τις γεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων βασικών: γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό. Ταυτόχρονα, η όσφρησή σας σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αρώματα του φαγητού. Όταν κάτι πάει στραβά με κάποιο από τα δύο, η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί να αλλάξει.

Αν απολαμβάνετε το φαγητό σας, αυτό σας ενθαρρύνει να τρώτε αρκετά για να υποστηρίξετε την υγεία σας. Και η όσφρησή σας κάνει περισσότερα από το να σας βοηθά να απολαμβάνετε τις γεύσεις. Σας προειδοποιεί για κινδύνους, όπως ο καπνός από μια φωτιά. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε γιατί έχετε μεταλλική γεύση στο στόμα ή η γεύση σας έχει αλλάξει ή έχει εξαφανιστεί.

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τις γεύσεις. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να χάνουν τους γευστικούς τους κάλυκες στη δεκαετία των 40. Για τους άνδρες, η αλλαγή μπορεί να συμβεί στη δεκαετία των 50. Επίσης, οι γευστικοί κάλυκες που εξακολουθείτε να έχετε μπορεί να συρρικνωθούν και να γίνουν λιγότερο ευαίσθητοι.

Οι αλμυρές και οι γλυκές γεύσεις τείνουν να εξασθενούν πρώτα. Αργότερα, μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο να γευτείτε πράγματα που είναι πικρά ή ξινά. Η αίσθηση της όσφρησης πιθανά να μειωθεί όσο μεγαλώνετε. Είναι ισχυρότερη όταν είστε μεταξύ 30 και 60 ετών. Στη συνέχεια αρχίζει να εξασθενεί. Ορισμένοι ηλικιωμένοι την χάνουν τελικά.

Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τη μείωση της αίσθησης της γεύσης που σχετίζεται με την ηλικία. Αλλά μην υποθέτετε ότι η ηλικία είναι το μόνο που υπάρχει. Εσείς, ο γιατρός και ο Διαιτολόγος σας θα πρέπει να ελέγξετε αν η αιτία μπορεί να είναι κάτι άλλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μεταλλική γεύση στο στόμα και συνήθειας αιτίες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε μια παρατεταμένη μεταλλική γεύση στο στόμα σας, από τη φαρμακευτική αγωγή μέχρι τις κακές συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών. Μόλις καταλάβετε γιατί συμβαίνει, υπάρχουν συχνά εύκολα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Στοματική υγεία

Μπορεί να χρειάζεται να βελτιώσετε την οδοντική σας υγιεινή.

Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε τακτικά οδοντικό νήμα για να αποφύγετε προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα σας, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και μολύνσεις των δοντιών. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να σας δώσουν μια άσχημη γεύση στο στόμα.

Αν η κακή στοματική υγεία είναι η αιτία για την μεταλλική γεύση στο στόμα, μπορεί επίσης να έχετε πρησμένα, έντονα ή σκούρα κόκκινα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν εύκολα. Μπορεί επίσης να έχετε κακή αναπνοή. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν επαγγελματικό καθαρισμό και ρωτήστε αν χρειάζεστε συνταγή για τη θεραπεία τυχόν λοιμώξεων.

Κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις

Αισθάνεστε άσχημα; Τα κρυολογήματα, οι ιγμορίτιδες και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορούν να αλλάξουν τη γεύση στο στόμα σας. Αν αυτό είναι η αιτία, θα έχετε επίσης συμπτώματα όπως ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο και βήχα.

Ξεκουραστείτε, πιείτε άφθονα υγρά και πάρτε παυσίπονα χωρίς συνταγή αν χρειαστεί. Η μεταλλική γεύση στο στόμα θα πρέπει να φύγει μόλις είστε καλύτερα.

Λήψη φαρμάκων

Φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, καρδιολογικά φάρμακα, φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα, αντικαταθλιπτικά και λίθιο (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων ψυχικών παθήσεων) πιθανά να προκαλέσουν μεταλλική γεύση. Εάν η μεταλλική γεύση στο στόμα σας ενοχλεί, μιλήστε με το γιατρό σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς την έγκρισή του.

Βιταμίνες

Οι προγεννητικές σας βιταμίνες, ο σίδηρος ή τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να είναι η αιτία. Οι πολυβιταμίνες με χαλκό, ψευδάργυρο ή χρώμιο μπορεί να αφήσουν μεταλλική γεύση στο στόμα. Το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι παστίλιες για το κρύο που είναι φτιαγμένες με ψευδάργυρο.

Η καούρα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσπεψία μπορεί να ευθύνονται επίσης για την μεταλλική γεύση στο στόμα. Άλλα συμπτώματα που έχετε με αυτές τις καταστάσεις είναι το φούσκωμα και το αίσθημα καύσου στο στήθος σας μετά το φαγητό.

Για να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα, αποφύγετε τις πλούσιες τροφές, φάτε το δείπνο νωρίτερα και πάρτε αντιόξινα. Εάν συνεχίζετε να έχετε δυσπεψία, δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή πονάτε σοβαρά, επισκεφθείτε το γιατρό σας.





Η μεταλλική γεύση στο στόμα σας θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό όταν η δυσπεψία σας τεθεί υπό έλεγχο.

Εγκυμοσύνη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γεύση στο στόμα σας μπορεί να αλλάξει όταν είστε έγκυος. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Θα πρέπει να είναι προσωρινή και να περάσει από μόνη της.

Άνοια

Τα πράγματα συχνά έχουν διαφορετική γεύση όταν έχετε άνοια.

Το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη γεύση μερικές φορές παύει να λειτουργεί καλά. Μαγειρέψτε με έντονες ή γλυκές γεύσεις και δοκιμάστε διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών για να βοηθήσετε στην αύξηση της όρεξής σας. Οι πικρές ή μεταλλικές γεύσεις που παραμένουν στο στόμα σας είναι μια κοινή παρενέργεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Συνήθως εξαφανίζεται όταν τελειώσετε τη θεραπεία.

Εν τω μεταξύ, αλλάξτε τις τροφές σας για να βοηθήσετε στην κάλυψη του προβλήματος. Προσθέστε στα γεύματά σας ξινά συστατικά όπως χυμό λεμονιού, ξύδι ή πίκλες. Τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα γλυκαντικά φέρνουν έντονη γεύση. Δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα κατεψυγμένα ή κρύα τρόφιμα. Αλλάξτε τα μεταλλικά σκεύη με ξύλινα ή πλαστικά.

Χημική έκθεση

Η εισπνοή υψηλών επιπέδων υδραργύρου ή μολύβδου μπορεί να προκαλέσει μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Είναι σημαντικό να αποφύγετε ή να μειώσετε την έκθεσή σας και της οικογένειάς σας σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Ο μόλυβδος μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Τα παιδιά μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση από μόλυβδο από χρώματα με βάση το μόλυβδο ή από μολυσμένη σκόνη που βρίσκεται σε παλαιότερα κτίρια. Ο αέρας, το νερό και το έδαφος μπορεί επίσης να μολυνθούν με μόλυβδο και να γίνουν επικίνδυνα. Οι ενήλικες που κάνουν ανακαινίσεις σπιτιών ή/και εργάζονται με μπαταρίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Ο υδράργυρος μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι σας από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σπασμένα οικιακά αντικείμενα, όπως θερμόμετρα. Τόσο η μακροχρόνια όσο και η βραχυχρόνια έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

Η απομάκρυνση της πηγής της μόλυνσης (όπως η απαλλαγή από τη βαφή με βάση το μόλυβδο) είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φάρμακα από τους γιατρούς.

Διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

Ορισμένες φορές μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) μπορεί να σας προκαλέσει παραμόρφωση της γεύσης ή να κάνει τα πράγματα να έχουν διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη. Σε αυτές περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως η παράλυση Bell, η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ακόμη και η κατάθλιψη. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε μία από αυτές τις παθήσεις και παρατηρείτε μεταλλική γεύση.

Μπορεί να θεραπευτεί και να προληφθεί η μεταλλική γεύση στο στόμα;

Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε τη μεταλλική γεύση στο στόμα σας, η θεραπεία του προβλήματος εξαρτάται και καθορίζεται από την αιτία του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του, για παράδειγμα αν σταματήσετε να παίρνετε τις βιταμίνες ή αν απομακρύνετε την πηγή μολύβδου στην οποία έχετε εκτεθεί. Άλλες φορές θα χρειαστεί να:

  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να ξεκαθαρίσετε τυχόν λοιμώξεις γύρω από τα δόντια σας (περιοδοντίτιδα) ή τα ούλα σας
  • Βουρτσίστε τα δόντια και τη γλώσσα σας δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα για καλή στοματική υγιεινή. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη φθορά των δοντιών και τις στοματικές λοιμώξεις
  • Πίνετε νερό και μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να κρατήσετε μακριά τις στοματικές λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση στο στόμα
  • Πριν από τα γεύματα, ξεπλύνετε το στόμα σας με έναν συνδυασμό 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη και γυάλινα ή κεραμικά μαγειρικά σκεύη αντί για μεταλλικά
  • Δοκιμάστε να μαρινάρετε το κρέας σε γλυκούς χυμούς φρούτων ή γλυκά κρασιά ή μαγειρέψτε με πολλά βότανα και μπαχαρικά
  • Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας δώσουν μεταλλική γεύση στο στόμα. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας και ενημερώστε τον ότι αντιμετωπίζετε αυτή την παρενέργεια. Ίσως η αλλαγή σε ένα άλλο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει. Μην σταματήσετε να παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας

Κατερίνα Καρακικέ

Η Κατερίνα Καρακικέ είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διατροφή για νεφροπαθείς.

www.diatrofi.gr

ΥγείαΔιατροφήΗ μεταλλική γεύση στο στόμα και οι αιτίες της

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η ατοπική δερματίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανορεξίας και βουλιμίας (μελέτη)

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να...

Κόκκινο κρέας και καρκίνος του μαστού: Τι δείχνουν 7 μεγάλες έρευνες

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση...

Αλκοόλ: Πώς να το απολαύσετε με ασφάλεια

Στο πασχαλινό τραπέζι, οι περισσότεροι καταναλώνουμε αλκοόλ και μάλιστα...

Δείτε πόσα λιπαρά πρέπει να τρώτε κάθε μέρα, για να χάσετε βάρος

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, συνήθως αποφεύγετε τα λιπαρά...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα