Σαφείς και λεπτομερείς απαντήσεις από την κυβέρνηση για το «τι συνέβη» στη Θεσσαλία ζήτησε, σε συνέντευξη Τύπου στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, προαναγγέλλοντας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σαφείς και λεπτομερείς απαντήσεις από την κυβέρνηση για το «τι συνέβη» στη Θεσσαλία ζήτησε, σε συνέντευξη Τύπου στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, προαναγγέλλοντας «αντιπολίτευση υπεράσπισης των πολιτών και της κοινωνίας», με επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και με συλλογή και ανάδειξη καταγγελιών και στοιχείων.

«Τείχος υπεράσπισης. Αυτό είμαστε, αυτό θα είμαστε και αυτό θα πράξουμε» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα αφήσει τους πολίτες στην εγκατάλειψη, δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να μην απαντά».

Υποστήριξε, δε, ότι η κυβέρνηση απέφυγε να λογοδοτήσει για τις πυρκαγιές καθώς ακολούθησε η πλημμύρα και ότι τώρα κρύπτεται και «ποντάρει» στην «αδιαφάνεια, στην έλλειψη λογοδοσίας και ενημέρωσης, στην ατιμωρησία και στα επικοινωνιακά παιχνίδια».

«Οι πολίτες πια βιώνουν στο πετσί τους, τι σημαίνει το “ πάμε και όπου βγει”. Κι αυτό το οποίο ζητούν να μάθουν είναι γιατί κάποιοι επιμένουν να συνεχίσει η χώρα μας να είναι η χώρα του “ πάμε και όπου βγει”. Γιατί κάποιοι επιμένουν να εγκαταλείπουν τους πολίτες σε τοπικό, πανελλαδικό και εθνικό επίπεδο ανυπεράσπιστους, γιατί κάποιοι επιμένουν να μην συγκροτούν υποδομές […] Γιατί κάποιοι επιμένουν να μην εκπονούν τα αντιπυρικά έργα και να καίγεται ο τόπος, τα αντιπλημμυρικά έργα και να βουλιάζει ο τόπος;» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Έθεσε, επίσης, μια σειρά από ερωτήματα, σε τέσσερεις άξονες, προς την κυβέρνηση για το τι συνέβη με τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν λειτούργησαν, εάν και από ποιον έγινε επιλογή κάποιες περιοχές να πλημμυρίσουν για να σωθούν άλλες, γιατί πολίτες δεν προειδοποιήθηκαν έγκαιρα, γιατί δε συντονίζονται και δεν τροφοδοτούνται από το κράτος οι εθελοντές, γιατί υποχώρησαν αναχώματα, γιατί σε κάποια χωριά έφτασε εκ των υστέρων το μήνυμα 112 και γιατί καταρρέουν γέφυρες «αδρότατα χρηματοδοτηθείσες».

Σημείωσε ακόμη ότι σε ένα «κράτος δικαίου» θα έπρεπε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να είχε κληθεί σε λογοδοσία για «να καταθέσει όλα τα αποδεικτικά της παράδοσης των έργων, που ανέλαβε αντί υψηλότατου τιμήματος». Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο, διερωτήθηκε τι θα γίνει με τις υγειονομικές μονάδες και με το πόσιμο νερό και ζήτησε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να ενημερώσουν για τα κονδύλια που διατέθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς και να απαντήσουν για το πού βρίσκονται τα «καμιά διακοσαριά έργα» και «τα πάνω από πεντακόσια εκατ. ευρώ» για αντιπλημμυρικά έργα.

«Η απάντηση δεν είναι οι αυτοσχέδιες και προκλητικές και προσβλητικές απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη. Συνέβη μια αναποδιά, συνέβη μια κακοτυχία, συνέβη μια θεομηνία. Αυτά δεν είναι απαντήσεις» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «συγκαλύπτει» ότι ο Πηνειός μπήκε στη Λάρισα και όχι νερά της πλημμύρας. «Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα θεομηνίας και αναποδιάς είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων πράξεων, παραλείψεων, επιλογών, τις οποίες έκαναν οι αρμόδιοι» είπε.

Ιδιαίτερα για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «έσπευσε, σύσσωμη η κυβέρνηση να τον στηρίξει, αντί να τον καλεί σε λογοδοσία» σημειώνοντας ότι «χαίρει κυβερνητικής προστασίας, κυβερνητικής πολιτικής κάλυψης και αυτό εκθέτει βαρύτατα τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη» και συνέχισε: «Αν δεν καλείς σε λογοδοσία εκείνον που απέτυχε να προστατεύσει, απέτυχε να υλοποιήσει δράσεις και τελικώς έχει διασπαθίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν τον καλείς σε λογοδοσία, είναι γιατί προφανώς ό,τι έκανε το έκανε σε απόλυτη συνεννόηση, με απόλυτη γνώση της κυβέρνησης και προφανέστατα και με συνεννοημένη διάθεση των κονδυλίων, στη μοιρασιά».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το πού και σε ποιους θα κατευθυνθούν τα 2,2 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης -«σε ποιες εταιρείες, με ποια διαδικασία»- για αποζημιώσεις και πρόσθεσε ότι αυτά τα κονδύλια δεν μπορούν να δοθούν σε θεσμικούς παράγοντες ή σε εταιρείες που έχουν ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο.

«Επειδή δεν έγινε στην υπόθεση SIEMENS δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει τώρα. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πάρτι, αυτό το φοβερό φαγοπότι σε βάρος του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας, θα πρέπει να σταματήσει -να τους σταματήσουμε και αυτό θα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας- από το να βλέπουν, αυτό που κάποιοι κάποτε περιέγραψαν, σε κάθε κρίση και μία ευκαιρία» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εκεί, που εμείς βλέπουμε τη χώρα του “ πάμε και όπου βγει”, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει επιπλέον τη χώρα του “ πάμε κι όσα φάμε”».

Advertisement
Babis

Υπογράμμισε ότι η «πρόσκληση ενημέρωσης» για την καταστροφή στη Θεσσαλία απευθύνεται σε κάθε υπεύθυνο, προσθέτοντας ότι από αυτή «δεν εξαιρούμε κανένα πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα».

«Κυρίως, δεν εξαιρούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει αναλάβει ιθύνοντα ρόλο στην έκπτωση της περιβαλλοντικής προστασίας, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αφαίρεση συνταγματικών εγγυήσεων για την προστασία των δασών και τις μέρες αυτές που η κυβέρνηση, αμήχανη, κρύβεται, έχει αναλάβει και ρόλο υποκατάστασης της κυβέρνησης με περιοδείες και επισκέψεις στη ΔΕΘ» πρόσθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για την τήρηση της Δημοκρατίας, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι τα δικαιώματα των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί όλες τις πληγείσες περιοχές και προσκάλεσε αρμόδιους και πολίτες να δώσουν στοιχεία, ώστε η «αντιπολίτευση υπεράσπισης» να τα αξιοποιήσει «στη Βουλή και έξω από τη Βουλή» και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματός της για τους πολίτες.

«Για την Πλεύση Ελευθερίας υπάρχει ένα ανυπέρβλητο, υψηλό καθήκον, απέναντι σε αυτούς που ονειρεύονται μπίζνες και μίζες, να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης της κοινωνίας, του δημοσίου συμφέροντος, του δημοσίου πλούτου, του φυσικού περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής, των ζώων, των οικοσυστημάτων, της καθημερινότητας της πόλης, της χαράς και της ευτυχίας. Τείχος υπεράσπισης» είπε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

02/02/26 10:07 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

02/02/26 10:01 πμ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση - Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

02/02/26 9:55 πμ

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση – Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

02/02/26 9:45 πμ

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες την Κεντρική Μακεδονία

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού