15.4 C
Serres

Η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία περιεχομένου και διασκέδασης

Date:

Το 2024 θεωρείται μία σημαντική χρονιά για την εξέλιξη της τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη την τελευταία δεκαετία, οι καινοτομίες αυτού του επιπέδου άλλαξαν εντελώς όλα όσα γνωρίζαμε για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει την καθημερινότητά μας, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί και -στην πραγματικότητα- είναι σχεδόν όλοι, ακόμα κι αν έχουν την ελάχιστη σχέση με την τεχνολογία.

Το εμπόριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η υγεία και η παιδεία, τα οικονομικά, ακόμη και τα μηχανήματα που μπορεί να βοηθούν τις χειρωνακτικές εργασίες, έχουν επηρεαστεί με διάφορους τρόπους από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν, όμως, δύο τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλον: η διασκέδαση και η δημιουργία περιεχομένου. Η διασκέδαση αγκάλιασε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης από την πρώτη στιγμή, με τη βιομηχανία των παιχνιδιών να αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο σταθμό της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όταν η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να αντιμετωπίζει ανθρώπους στην πραγματική ζωή για να διαπιστωθεί πόσο καλά τα πάει, ήταν στο τραπέζι του πόκερ. Το λογισμικό Libratus ήταν το πρώτο που κατάφερε να κερδίσει τέσσερις επαγγελματίες παίκτες σε ταυτόχρονα παιχνίδια πόκερ και προκάλεσε αίσθηση. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στο περιβάλλον του online πόκερ με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αφού το πόκερ κατάφερε να την ενσωματώσει άμεσα. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σπορ που θεωρείται από τα πιο αγαπημένα του κόσμου σε ό,τι αφορά στα παιχνίδια με τράπουλα, από τότε που έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 1850 έως σήμερα.

Έπειτα από έναν αιώνα μπήκε στις λαμπερές αίθουσες των επίγειων καζίνο, όπου εκτόξευσε τη δημοτικότητά του και στις αρχές του αιώνα που διανύουμε έκανε το μεγάλο τεχνολογικό άλμα. Το πόκερ έγινε άμεσα προσβάσιμο σε όλους, κάθε στιγμή της ημέρας και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, με την εξάπλωση του internet. Η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώθηκε στις online πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν για τα κινητά τηλέφωνα από τις εταιρίες και, πλέον, προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων, ασφάλεια συναλλαγών, διασφάλισης δίκαιου παιχνιδιού, εξυπηρέτησης πελατών και πολλών άλλων.





Η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία περιεχομένου και διασκέδασης

Ένα άλλο κομμάτι της διασκέδασης που αγκάλιασε την τεχνητή νοημοσύνη ήταν τα online παιχνίδια. Εκεί, η καινοτόμα τεχνολογία έχει καταφέρει να δημιουργεί νέα σενάρια εντός του κάθε παιχνιδιού, ανάλογα με τη δραστηριότητα του παίκτη. Επίσης, στις εξειδικευμένες online πλατφόρμες του είδους, ο επισκέπτης μπορεί όχι απλώς να παίξει τα παιχνίδια που του αρέσουν, αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να πάρει προσωποποιημένες προτάσεις, ανάλογα με τους τίτλους που του αρέσουν.

Έπειτα, υπάρχουν ο κινηματογράφος και η μουσική! Θα τη συναντήσετε πολύ συχνά στα εφέ στη μεγάλη οθόνη, που συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται ολοένα πιο εντυπωσιακά ή σε ταινίες φαντασίας και υπερηρώων, όπως της πασίγνωστης Marvel. Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει πλέον σε πάρα πολλούς τομείς του κινηματογράφου και προβλέπεται να καταλάβει ακόμα περισσότερους, εάν αναλογιστούμε ότι πριν λίγα χρόνια γράφτηκε το πρώτο μυθιστόρημα και υλοποιήθηκε το πρώτο τρέιλερ ταινίας, χωρίς αποκλειστικά ανθρώπινη εμπλοκή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη μουσική βιομηχανία, όπου οι εξελίξεις τρέχουν εξίσου γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη πολλά δωρεάν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε χρήστη να συνθέσει μουσική από το μηδέν, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, να προσθέσει φωνητικά στη σύνθεσή του, μέχρι και να κάνει το mastering, μία διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική, που προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία.

Δεν είναι όμως μόνο στα «μεγάλα» που μπορεί να βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται, αλλά είναι και στα απλά, καθημερινά που μας «λύνει τα χέρια», όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία περιεχομένου, η επεξεργασία κειμένων ή ο υποτιτλισμός. Η δημιουργία όλων των παραπάνω πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία πλέον αυτόματα, μέσω εφαρμογών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτόματοι υπότιτλοι στα βίντεο και δημιουργία στοχευμένων κειμένων για το μέσο που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε (social media πλατφόρμες, ειδησεογραφικά, ιστότοποι κτλ) έχουν απλοποιήσει πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, κάνοντας πολλές εργασίες πιο εύκολες και γρήγορες.

Και φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εκεί, για να μας «αναλύει» αρκετά καλά, ώστε οι προτάσεις ή οι διαφημίσεις που δεχόμαστε να αντιπροσωπεύουν τις προτιμήσεις μας, προσφέροντας όλο και καλύτερη εμπειρία στον χρήστη.

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΗ τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία περιεχομένου και διασκέδασης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων

Μια σειρά ερευνών-ορόσημο για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος...

Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν οδηγούν σε μόνιμη γνωστική εξασθένηση των αστροναυτών

Η ταχύτητα επεξεργασίας, η μνήμη και η προσοχή των...

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα