Η Ζέττα Μακρή (Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 1957) είναι Ελληνίδα δικηγόρος, πολιτικός και πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Ζέττα Μακρή (Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 1957) είναι Ελληνίδα δικηγόρος, πολιτικός και πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 5 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά την θητεία της, ανέλαβε τομείς του Υπουργείου Παιδείας όπως αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τελείωσε την Ελληνο-Γαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» και σπούδασε, με υποτροφία, στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν, συνεχώς, πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Διετέλεσε Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κατά την τριετία 1996-1999.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000, πολιτεύτηκε, για πρώτη φορά, και εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας, με την Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, ορκίστηκε βουλευτής τον Απρίλιο του 2013 και επανεξελέγη το 2019. Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Από τις 5 Ιανουαρίου 2021, είναι Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ειδικής εκπαίδευσης και αγωγής.

Τον Ιούλιο του 2019, εξελέγη Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ακόμη, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, συμμετείχε ως μέλος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Επίσης, είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεξικού και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας.

Κατά την περίοδο 2004-2007, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013. Τον Νοέμβριο του 2010, συμμετείχε, ως επικεφαλής του Συνδυασμού «ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ», στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Βόλου, και, από την 1η Ιανουαρίου 2011, ήταν επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στον συγκεκριμένο Δήμο. Το 2009, ορίσθηκε Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. και, εν συνεχεία, Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.

Τον Απρίλιο του 2015, εξελέγη Πρόεδρος του διακομματικού και πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε για τρία χρόνια. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, ορίσθηκε Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Advertisement
MEGA

Έχει έντονη κοινωνική, εθελοντική και φιλανθρωπική δράση. Έχει ασχοληθεί με θέματα, που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, στην βία κατά των γυναικών και στην διακίνηση των ανθρώπων (trafficking). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «ΘΕΤΙΣ», ενώ είναι η συντονίστρια του παραρτήματος Βόλου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Καλλιπάτειρα».

Έχει δύο γιους, τον Μιχάλη Θεοφίλου – Μακρή, Μηχανολόγο Μηχανικό, και τον Κωνσταντίνο Θεοφίλου – Μακρή, Χημικό Μηχανικό – Οικονομολόγο, και μία εγγονή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και τη Βικιπαίδεια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

20/02/26 11:37 μμ

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

20/02/26 11:36 μμ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών