Ηράκλειο: Σε εξέλιξη ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα περιφερειακά ΜΜΕ και τον ρόλο τους
Date:
Ημερίδα για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Στην ημερίδα, που είναι η πρώτη από μια σειρά ημερίδων που διοργανώνει η ΠΟΕΣΥ και έχει τίτλο «Περιφερειακά Μέσα: Προκλήσεις και προοπτικές» καταθέτουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών και των Ταμείων των ΜΜΕ, των ιδιοκτητών και των εργοδοτικών ενώσεων της Περιφέρειας, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επισήμανε ότι είναι ανάγκη η έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών και πως ο ρόλος των περιφερειακών μέσων είναι σημαντικός, λειτουργώντας ως πυλώνας της Δημοκρατίας.
«Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη πόρων τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης όχι δεν υπολείπονται, αλλά υπερέχουν ακόμη και των αθηνοκεντρικών ΜΜΕ» ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για το ρόλο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογραφων που είναι όπως τόνισε, λόγω των συνθηκών, «πιο κρίσιμος από ποτέ» προσθέτοντας ότι οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών μέσων, έρχονται να καλύψουν «το κενό ανάμεσα στο κέντρο εξουσίας και λήψης αποφάσεων με την Περιφέρεια της χώρας, που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και το ρόλο τους ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου ανέφερε ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα δείξουν δρόμους και τα επόμενα βήματα στο χώρο της αποκαλούμενης «μιντιακηής βιομηχανίας» εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, στη διάρκεια μιας περιόδου, όπως τόνισε, που «η ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση μετά και την τραγωδία στα Τέμπη και τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τα ΜΜΕ ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για όλα τα μέσα» επικεντρώνοντας ωστόσο στη σύνδεση και τη στενή σχέση των περιφερειακών ΜΜΕ με τις τοπικές κοινωνίες.
Στην τοποθέτησή του για τα περιφερειακά ΜΜΕ και το εργασιακό τοπίο ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης ανέφερε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο Τύπος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ενώσεις συντακτών» που κάνουν προσπάθεια «να έχουμε μια δημοσιογραφία που αξίζει στον πολίτη και το πολίτευμα» ενώ αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη είπε ότι ανέδειξε κάποιες παθογένειες στο χώρο «που όμως προέρχονται από μια μειοψηφία δημοσιογράφων» και πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημοσιολογούντες. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς στη περιφέρεια η επάρκεια, η προσπάθεια και ο σεβασμός με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι είναι σε αναντιστοιχία με τις αποδοχές τους» καταλήγοντας, πως η διαμορφωμένη κατάσταση δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των εργοδοτών αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης, επικεντρώνοντας στο ότι «η κρατική ενίσχυση προς τα ΜΜΕ θα πρέπει να συνδέεται με τις θέσεις εργασίας δημοσιογράφων και λοιπών ειδικοτήτων».
Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απέστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που επανάλαβε ότι μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη «οι πολίτες βρίσκονται σε βαθιά θλίψη, πόνο, πένθος, οργή και θυμό» απαιτώντας απαντήσεις και απόδοση ευθυνών και σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα «αναδείχθηκε ο ρόλος των περιφερειακών μέσων, αλλά και η ευθύνη που πρέπει να διέπει τα μέσα» και πως η κυβέρνηση μέσω των πολιτικών που σχεδιάζει, στοχεύει «στην ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας των περιφερειακών μέσων».
Στην πρωτοβουλία που γίνεται μέσω των ενώσεων συντακτών και τις επαφές τους με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που μπορεί να φέρει, όπως είπε, αποτελέσματα μέχρι και το τέλος του μήνα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς. Έκανε ειδική αναφορά σε ένα νέο «εργαλείο» της ΕΣΗΕΜ-Θ, την ψηφιακή πλατφόρμα press local μέσω της οποίας, όπως τόνισε, «θα συλλέγονται πληροφορίες για την κατάσταση εργασίας των δημοσιογράφων και θα αναφέρονται προβλήματα για τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις ή και δεοντολογικά ζητήματα» με στόχο η Ένωση να αξιοποιεί τις ειδοποιήσεις και τις αναφορές «ώστε να παρεμβαίνει εγκαίρως όταν χρειάζεται να λυθούν προβλήματα». Ο πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε Γεώργιος Τσιγκλιφύσης επισημαίνοντας ότι ο Τύπος και ιδιαιτερα ο έντυπος, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, σημείωσε ότι «θεωρούμε αυτονόητο κάποιος να έχει την επιθυμία και την πρόθεση να λειτουργήσει ένα μέσο ενημέρωσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνει κρατικές ενισχύσεις αν δεν καλύπτει το μίνιμουμ των προϋποθέσεων». Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας σχολίασε ότι «οι παθογένειες στα περιφερειακά ΜΜΕ είναι πολλές» και πως εργαζόμενοι και εργοδότες δίνουν τον αγώνα τους επί χρόνια, επικεντρώνοντας και στις «ατέλειες νομοθετικών ρυθμίσεων» που όπως τόνισε δυσχεραίνουν το κλίμα, μέσα στο οποίο λειτουργούν.
Στην ημερίδα παραβρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας δρ Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι ο χώρος των ΜΜΕ, να έχει τη δυνατότητα αυτορρύθμισης, ενώ επικεντρώθηκε στο νέο νόμο για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο που όπως τόνισε, «βάζει κανόνες και ζητήματα προϋποθέσεων, που οφείλονται να πληρούνται» προσθέτοντας ότι «το πώς θα λειτουργήσει, είναι βασικό ζητούμενο».
Σε ό,τι αφορά τα επικοινωνιακά προγράμματα και στο τουλάχιστον 30%
που προβλέπεται ως συμμετοχή για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι αν δεν τηρείται «υπάρχει πλέον πρόβλεψη να επιβάλλονται πρόστιμα» συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα ποσά αυτά θα μεταφέρονται στο επόμενο επικοινωνιακό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γαλαμάτης εξήγησε ότι τον τελευταίο χρόνο για τα περιφερειακά ΜΜΕ, έχουν γίνει παρεμβάσεις στήριξης και με συμβολικό χαρακτήρα, όπως το μηνιαίο μπρίφινγκ του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Θεσσαλονίκη και οι συνεντεύξεις που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στα περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά και με μέτρα στήριξης όπως στα ζητήματα αύξησης κόστους χαρτιού και διακίνησης που υποστηρίχθηκε όπως είπε, «με γενναία χρηματοδότηση» αλλά και σε ζητήματα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών που θα συνεχιστεί και για το 2023.
Στις εργασίες της ημερίδας παραβρίσκεται και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης στα οποία όπως είπε, εργάζονται δημοσιογράφοι «όχι με τις συνθήκες που θα έπρεπε, μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση και την πανδημία» ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ευθύνες τόσο των δημοσιογράφων όσο και των ιδιοκτητών είναι τεράστιες» και πως «οι προκλήσεις για τα περιφερειακά αλλά και τα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν μπορούν να υπάρχουν, χωρίς να συζητάμε το θέμα της δεοντολογίας». Η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε και στις νέες εγγραφές μελών στις Ενώσεις Συντακτών που δεν είναι όπως τόνισε, «κλειστά κλαμπ» και βάζοντας μεν προϋποθέσεις, εντάσσουν και τους εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές σελίδες, καταλήγοντας ότι «αν ένα κομμάτι των συναδέλφων κάνει λάθος, δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουν λάθη».
Ο στόχος της ημερίδας είναι ν’ ανοίξει ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των μερών και τα όποια συμπεράσματα να οδηγήσουν στη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων από την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα Τέμπη, με την ευχή η χώρα να μην ζήσει άλλη τέτοια τραγωδία. Στην ημερίδα συμμετέχουν βουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι φορέων.
Πηγή ΑΠΕ