Συνεχίζει δυναμικά μια καμπάνια ευαισθητοποίησης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής ΗΓκρέτα Τούνμπεργκ μετατράπηκε τα προηγούμενα χρόνια σε ένα πολύ αναγνωρίσιμο άτομο, με διεθνή εμβέλεια, που συμμετείχε με προσήλωση στη «μάχη» κατά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Συνεχίζει δυναμικά μια καμπάνια ευαισθητοποίησης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

ΗΓκρέτα Τούνμπεργκ μετατράπηκε τα προηγούμενα χρόνια σε ένα πολύ αναγνωρίσιμο άτομο, με διεθνή εμβέλεια, που συμμετείχε με προσήλωση στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής. Μια άλλη, νεαρότερη κοπέλα, θέλει να ακολουθήσει τα βήματά της και να γίνει με τη σειρά της μια προσωπικότητα που θα εμπνεύσει τον κόσμο στο να συμμετάσχει στην εκπλήρωση του στόχου.

Το να ηγείσαι χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϊ και να συνυπογράφεις μια συλλογική αγωγή δεν είναι συνηθισμένες δραστηριότητες για μια 14χρονη έφηβη. Όμως, η Ίζι Ρατζ-Σέπινγκς έχει εγκαταλείψει τις πιο… ανάλαφρες εξωσχολικές δραστηριότητες, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία της χώρας της και να την ευαισθητοποιήσει στο ζήτημα που απασχολεί αρκετά έντονα την ανθρωπότητα.

Η νεαρή Αυστραλή έχει γίνει μια από τις πιο προβεβλημένες ακτιβίστριες για το περιβάλλον στη χώρα της από τότε που το κλαμένο της πρόσωπο έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο στα τέλη του 2019, όταν κοίταζε κατάματα τους πάνοπλους αστυνομικούς που απειλούσαν να την συλλάβουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μας κοιτάζουν και λένε “α, είναι παιδιά, δεν ξέρουν τι λένε”», είχε δηλώσει στο Reuters σε μια συνέντευξή της στις 6 Απριλίου. Και συμπλήρωνε σχετικά: «Αλλά, πιστεύω ότι μας υποτιμάνε και ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο ισχυροί είμαστε και πόσο δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ακούμε τους επιστήμονες που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών εδώ και γενιές και ο κόσμος δεν τους ακούει για την κλιματική αλλαγή».

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν ρυπαντής άνθρακα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με την Ρατζ-Σέπινγκς η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή του πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, δείχνει την ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία.

Ο αγώνας δείχνει να φέρνει αποτελέσματα


 

Η αψιμαχία της με την Αστυνομία το 2019 σημειώθηκε όταν η μαθήτρια είχε συγκεντρωθεί μαζί με οργισμένους διαδηλωτές έξω από την επίσημη κατοικία του Μόρισον, στο Σίδνεϊ, στον απόηχο των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Αυτή ήταν η πρώτη της διαμαρτυρία και στάθηκε αφορμή για να χαρακτηριστεί «η Γκρέτα Τούνμπεργκ της Αυστραλίας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτόν τον μήνα βρέθηκε πάλι στα φώτα της δημοσιότητας, αφού τέθηκε επικεφαλής χιλιάδων μαθητών που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϊ, στο πλαίσιο της «Τέταρτης Σχολικής Απεργίας για το Κλίμα».

Advertisement
MEGA

Άλλωστε, η Ίζι ήταν μια από τους 8 εφήβους που κατέθεσαν συλλογική αγωγή εις βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι η επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή και θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον τους.

Η υπόθεση οδήγησε σε μια δικαστική απόφαση-ορόσημο την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε ηθική υποχρέωση προς τα παιδιά το να ληφθούν υπόψη τα δεινά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η Ρατζ-Σέπινγκς έχει ένα μήνυμα να στείλει στον Μόρισον σε περίπτωση που μια μέρα της δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσει. «Σίγουρα θα του πω ότι πρέπει να ξυπνήσει, ότι έχει έρθει η ώρα για δράση και ότι την έχουμε τώρα ανάγκη», είχε πει στη συνέντευξή της στις 6 Απριλίου η μαθήτρια.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου- Τα έθιμα της ημέρας

24/03/26 10:49 μμ

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου- Τα έθιμα της ημέρας

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου - Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

24/03/26 10:46 μμ

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου – Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

24/03/26 10:44 μμ

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Εθνική επέτειος: Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

24/03/26 10:42 μμ

Εθνική επέτειος: Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

Το μήνυμα της Δημάρχου Σερρών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

24/03/26 9:50 μμ

Το μήνυμα της Δημάρχου Σερρών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

ΥΠΑΑΤ: 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

24/03/26 9:46 μμ

ΥΠΑΑΤ: 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Στ. Παπασταύρου στο Baker Institute: «Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακού ρεαλισμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση»

24/03/26 9:43 μμ

Στ. Παπασταύρου στο Baker Institute: «Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακού ρεαλισμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο

24/03/26 9:02 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο

Στη λαϊκή αγορά των Σερρών ενόψει της 25ης Μαρτίου - video

24/03/26 8:54 μμ

Στη λαϊκή αγορά των Σερρών ενόψει της 25ης Μαρτίου – video

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το  Fuel Pass 2026

24/03/26 8:50 μμ

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Fuel Pass 2026

Πολίτες για ΔΗΠΕΘΕ: "Δεν θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν" - video

24/03/26 8:43 μμ

Πολίτες για ΔΗΠΕΘΕ: “Δεν θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν” – video

Π.Σπυρόπουλος: "Η Ελληνική σημαία παντού" - video

24/03/26 8:36 μμ

Π.Σπυρόπουλος: “Η Ελληνική σημαία παντού” – video